De duurzame claims vliegen je om de oren, maar wat kun je daar van geloven? De focus op CO2 uitstoot bij de verduurzaming van wegwerpluiers is niet zo logisch als het lijkt: maar 0,5% van de uitstoot van een gezin is toe te schrijven aan wegwerpluiers.
Waarom dan toch je druk maken over duurzame luiers? Ze veroorzaken een enorme berg plastic afval: >5% van al ons restafval wordt gevormd door babyluiers. Wij vertellen je hier hoe dat anders kan en hoe je minimaal 50% kan besparen op jouw luiergebruik!
Toddy & het Future Diaper Project
Eind 2020 is het Future Diaper Project opgestart door ondernemers Nathan Volkers, Guus Meyer en Jitta Meijer. Zelf zijn ze ook ouder en weten dus als geen ander wat je als ouder wilt.
Ze zagen niet alleen in dat er meer moet gebeuren om de luierafvalberg te verminderen, maar ze realiseerden zich ook dat deze berg op meerdere manieren te verminderen is.
Tegen ouders zeggen dat ze per direct moeten stoppen met de wegwerpluier is natuurlijk wel heel kortzichtig. Ze kwamen op meerdere punten die ze met hun project willen bereiken, waardoor de berg vanzelf minder zal worden.
Parttime wasbare duurzame luiers
Als je parttime wasbare luiers gaat gebruiken verspil je minder wegwerpluiers. Je gebruikt dus alleen wasbare luiers op de dagen dat het jou uitkomt. Op de dagen dat het lastig te combineren is met bijvoorbeeld je werk gebruik je dan wel wegwerpluiers. Alle beetjes helpen immers al!
Als jij 1-2 dagen voor wasbaar kiest bespaar je al snel 20% – en ja, ook als je het wassen meeneemt (wasmiddel, energie, water) zijn wasbare luiers duurzamer dan wegwerpluiers. Kies je dan ook nog voor wegwerpluiers die biobased zijn, dan ben je al heel goed bezig!
Biobased luiers
Luiers die vallen onder premium wegwerpluiers, maar voor 40 procent bestaan uit hernieuwbare materialen: dat zijn de biobased duurzame luiers. Dit zijn resten van mais of suikerbiet! Een stuk beter voor het milieu, dat mag duidelijk zijn. Ook hiermee is een deel van de afvalberg te verminderen.
Eerder zindelijk
Misschien is het wel de meest logische stap: het kind eerder zindelijk krijgen. Hoe eerder je kind zindelijk is, hoe minder luiers je immers gebruikt. En dan komen we meteen uit bij een interessant feit. Juist door de wegwerpluier zal een kind veel minder snel doorhebben dat het nat is.
Hierdoor zal de noodzaak om zindelijk te worden minder groot voor je kind zijn. Het natuurlijke proces wordt door de wegwerpluier eigenlijk verstoord. In cijfers uitgedrukt: kinderen worden nu 1,5 jaar later zindelijk dan 40 jaar geleden!
Wil je meer weten over het zindelijk krijgen van je kleintje, dan is het zindelijkheidspakket met duurzame luiers een aanrader. Deze box helpt je tijdens het zindelijkheidsproces. Zo krijg je toegang tot een app met tips en trics, een stap-voor-stapprogramma en oefeningen.
Stickervellen en invulkaarten ondersteunen het proces, die je ook bij de box ontvangt. Een mega kleurposter en een knutselpakketje zijn de extraatjes die je hiermee in huis haalt. Het programma is niet zomaar een programma, maar samengesteld door wetenschappers en pedagogen.
Hoe werkt die wasbare luier?
Een wasbare duurzame luier is eigenlijk helemaal niet meer zo ingewikkeld als het ooit was toen het nog om hydrofiele doeken ging. Het zijn broekjes die je eenvoudig sluit met klittenband. Om toch minder last van de ontlasting te hebben bij het schoonmaken, kun je er een extra inlegvelletje in doen.
Zorg voor een extra af te sluiten wasmand bij de commode en het enige extra werk wat je eraan hebt is dat je het dus wassen moet. Maar daar staat tegenover dat je er niet meer aan hoeft te denken dat je genoeg luiers in huis moet halen om niet zonder luier te staan, midden in de nacht…
Ook wasbare luiers zijn te verkrijgen in verschillende maten zodat je altijd het best passende luiertje kunt gebruiken.
Meer dan de helft van de berg kan verdwijnen
Het Future Diaper Project stelt dat meer dan de helft van de afvalberg door luiers al kan verdwijnen door de drie speerpunten toe te passen: sneller zindelijk worden, wasbare luiers gebruiken en als er toch voor een wegwerpluier wordt gekozen, kiezen voor een biobased duurzame luier.
Zij stellen dan ook dat alleen maar inzetten op recycling niet genoeg biedt. Er zijn kinderdagverblijven die overstappen naar de wasbare luiers om zo verschil te maken! Dat kunnen we als ouder natuurlijk zelf ook doen!
Zindelijkheid
- Ontlasting baby
- Diarree baby
- Wat als je kind moeite heeft met poepen
- Wat doen bij luieruitslag baby?
- Inhoud luiertas
- Stinkende luieremmer
- Natuurlijke billendoekjes vergelijking
- Wasbare & vochtige billendoekjes maken
- Billendoekjes hacks
- Luiers verschonen
- Hoeveel luiers heb je nodig?
- Luier test; beste luiers en welke maat?
- Luierbroekjes voor overdag of nacht
- Besparen met duurzame luiers
- Wasbare luiers ervaringen
- Hema babybox met luier abonnement
- Doorlekken luiers
- Zindelijkheidstraining kinderen
- Terugval zindelijkheid
- Oefenbroekjes zindelijkheidstraining
- Beloningssysteem zindelijkheidstraining
- Baby Zindelijkheidscommunicatie
- Peuter / kleuter durft niet te poepen
- Niet zindelijk voor school
- Bedplassen
- Tiener plast in bed
Duurzaamheid
- Duurzaam ouderschap
- Duurzame levensstijl met kinderen
- Duurzaam kraampakket
- Duurzame kraamcadeaus
- Natuurlijke verzorgingsproducten
- Duurzame babykamer
- Duurzaam babyspeelgoed
- Duurzaam speelgoed
- Duurzaam gerecycled speelgoed
- Duurzaam houten speelgoed
- Duurzaam buitenspeelgoed
- Tweedehands cadeau kopen
- Speelgoed ruilen of swoppen
- Wat doen met oude knuffels
- Knuffels doneren
- Duurzame kinderkledingmerken
- Duurzame verjaardag
- Duurzaam op vakantie
- Green Friday alternatief Black Friday
- Elektrische auto
- Overstappen zonne-energie
- Springtouw spelletjes & liedjes - 14 September 2024
- Paddenstoel knutselen - 13 September 2024
- Knutselen ideeën voor kleuters van 5 / 6 / 7 jaar - 10 September 2024