Skip to Content

10 Voetbal spelletjes voor op het veld of tijdens training buiten

10 Voetbal spelletjes voor op het veld of tijdens training buiten

Voetbal is een leuke sport en er zijn talloze leuke voetbal spelletjes te verzinnen. Je kunt deze spellen met de voetbal zowel binnen als buiten op het veld spelen. Dat laatste heeft natuurlijk het voordeel dat de kinderen ook lekker wat beweging krijgen in de buitenlucht. Kinderen zitten over het algemeen genomen best veel binnen.

Daarom is het fijn als het weer het toelaat om buiten met de voetbal te gaan spelen. Je kunt zelf ook allerlei leuke voetbal spelletjes verzinnen.

Maar om je een beetje een idee te geven hebben we hier een paar goede voorbeelden, bijvoorbeeld voor tijdens de gymles maar ook geschikt tijdens een training. Er zit vast wel iets bij dat de kinderen willen spelen.

Wellicht geven deze tips je zelf wel wat inspiratie of brengt het je op ideeën voor nog meer spelletjes met een voetbal.

Blokjes, kegel, flessen of pionvoetbal

10 Voetbal spelletjes voor op het veld of tijdens training buiten - Mamaliefde

Ieder kind neemt een blokje, kegel of een pion en zet deze ergens buiten op het veld of in de gymzaal weg. De bedoeling is dat je de pion, blokje of kegel van de andere kinderen met de voetbal omver schopt.

Het is belangrijk om je eigen pion of kegel zo goed mogelijk te verdedigen maar tegelijkertijd ook de kegel of het blokje van de ander omver zien te krijgen.

Een leuk voetbal spelletje en uiteindelijk blijft er natuurlijk een winnaar over. Probeer je pion of kegel zo veilig mogelijk neer te zetten.

Je mag namelijk heel het veld of de zaal gebruiken bij dit spel. Als je blokje of pion omver wordt geschopt, ben je af en moet je aan de kant gaan staan.

De bal zo lang mogelijk hooghouden

Dit voetbal spelletje kan een kind alleen doen maar het kan ook met zijn tweeën of met een groep. Bij dit voetbal spelletje is het de bedoeling om de bal zo lang mogelijk hoog te houden met je voeten of met je knie op een manier dat de bal de grond niet raakt.

Zodra de bal de grond raakt ben je af en mag de volgende of als je alleen bent begin je gewoon opnieuw. Je kunt hierbij ook de tijd bijhouden. Hoe lang houd je de bal hoog? En kan een ander kind de tijd verbeteren?

Penalty schieten

10 Voetbal spelletjes voor op het veld of tijdens training buiten - Mamaliefde

Dit blijft een topper als het gaat over voetbal spelletjes. Penalty schieten. Een kind is de keeper en deze moet zoveel mogelijk ballen tegen zien te houden. Terwijl de overige kinderen uiteraard proberen om zoveel mogelijk doelpunten te scoren.

Natuurlijk wissel je na een tijdje en mag een ander kind in het doel gaan staan en de ballen tegenhouden. Ben je met een groep, dan kun je de kinderen in twee teams verdelen en zo een onderling wedstrijdje houden.

Welk team scoort de meeste goals met penalty schieten?

Mini voetbal

Minivoetbal speel je net als bij voetbal met twee teams. Alleen speel je bij minivoetbal met vijf spelers per team en je speelt zonder keeper. Een leuk voetbal spel als variatie op het reguliere voetbal spel.

Minivoetbal heeft officieel ook eigen spelregels. Zo mag de bal als deze uit is niet ingegooid, maar ingeschopt worden. Wil je minivoetbal op de officiële manier spelen?

Zorg dat je dan eerst de spelregels goed leest. Leg de spelregels even goed uit voor je de kinderen minivoetbal laat spelen.

10 Voetbal spelletjes voor op het veld of tijdens training buiten - Mamaliefde

De jongens tegen de meisjes

Er zijn steeds meer meisjes die voetballen leuk vinden. Heb je genoeg jongens en meisjes om een echte voetbalwedstrijd te spelen? Organiseer dan een wedstrijdje de jongens tegen de meisjes. Let wel even op dat de jongens niet te ruw spelen.

Uiteraard kun je het net als bij een echte voetbalwedstrijd doen en een uit- en thuiswedstrijd laten spelen.

Met de bal de bovenste lat van het doel proberen te raken

In plaats van de bal in de goal trappen is het nu de bedoeling dat je de bal schopt en daarmee de bovenste lat van het doel raakt. Dat is nog een hele kunst om dat voor elkaar te krijgen.

Het is een kwestie van goed proberen de bal te raken of te mikken. Dit spel kan door een kind alleen gespeeld worden, maar het kan natuurlijk ook met een paar vriendjes of met een hele groep.

Speel je het spel met een grote groep kinderen? Dan laat je ze om de beurt een poging wagen. De bal moet de lat echt raken. In het doel zelf schieten levert geen punt op.

Een potje zitvoetbal

Een andere leuke variatie van een voetbal spel is het zitvoetbal. Je speelt dit spel met twee teams net zoals bij het reguliere voetbal.

Alle spelers zitten op het veld of in de gymzaal en moeten op die manier de bal over zien te spelen naar hun teamgenoten en een doelpunt proberen te scoren. Je mag zolang dit spel duurt niet gaan staan.

Voetbal tikspelletjes

Bij voetbaltikkertje dribbelen de tikker(s) en de lopers allemaal met een voetbal. Zowel de tikker(s) als de lopers dribbelen met de bal aan de voet. Op die manier moeten de lopers getikt worden.

Als je getikt bent, ben je af en moet je aan de kant wachten. Variant: Lukt het iemand om de bal ‘af te pakken’ van de tikker, dan mag iedereen terug het spel in.

Voetbal doolhof

10 Voetbal spelletjes voor op het veld of tijdens training buiten - Mamaliefde

Probeer een voetbal door het doolhof te krijgen.

1 op 1 spelen

Een voetbal spel met twee is het 1 op 1 voetbal spel. Je staat alleen op het speelveld en je tegenstander ook aan de andere kant van het veld.

De bedoeling is om de bal van je tegenstander af te pakken en zo snel mogelijk een doelpunt te scoren. Omdat je maar alleen staat op het grote veld moet je proberen het doel te verdedigen maar ondertussen ook proberen aan te vallen.

Een leuk dynamisch en sportief spel dat je zowel buiten op het veld als binnen in een gymzaal kunt spelen.

Is jouw kind ook gek op voetbal spelletjes?

Spelletjes
Linda van Aken