Je hoort regelmatig het advies voorbij komen dat kinderen buiten moeten spelen. De Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB) is minimaal 1 uur buitenspelen per dag! Dit geldt ook al voor dreumessen en peuters!
Sinds 2013 is het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald naar slechts 14 procent. 30 procent speelt nooit of maar één keer in de week buiten, vijf jaar geleden speelde nog maar 20 procent zelden buiten. Dat zijn toch wel heel opmerkelijke cijfers.
Of de kinderen nu in de tuin spelen, in de speeltuin of je ze meeneemt naar het bos. Dat maakt niet uit; buiten is buiten in plaats van tijd doorbrengen achter hun beeldscherm. Maar waarom is buiten spelen zo goed voor kinderen?
Lees ook: Buitenspelen; 101 spelletjes voor buiten
Het natuurtekort van kinderen
Buitenspelen in de natuur is bewezen fysiek en mentaal gezond voor kinderen en door te weinig natuur kunnen ze een natuurtekort oplopen.
OERRR heeft de wetenschappelijke kennis over de positieve effecten van natuur op kinderen door hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg van de Rijks Universiteit Groningen laten samenvatten.
Als een kind meer tijd in de natuur doorbrengt, dan vergroot dat zijn of haar kansen op welzijn als kind en later als volwassene”, legt professor Van den Berg uit. “Kinderen die wel veel in de natuur spelen bewegen soepeler, ontwikkelen zich beter, slapen beter en zijn minder vaak ziek.
Positieve gezondheid betekent veel meer dan ‘niet ziek’ zijn.”
Buiten spelen is gezond
Natuur biedt kinderen niet alleen buitenlucht, maar helpt ze de verbinding met hun omgeving te maken, stimuleert hun creativiteit en helpt mentale barrières en angsten te overwinnen. Zo ontwikkelen ze zelfvertrouwen.
De patronen in bomen, bladeren, open ruimtes werken rustgevend op het menselijke brein. Kinderen worden, net als volwassenen, kalm van natuur.
Regelmatig ervaren en ontdekken van de natuur stimuleert het mentale en fysieke welzijn van kinderen en ondersteunt de regulatie van hun immuunsysteem, zodat ze zich beter kunnen ontwikkelen.
Lekker rommelen en vies worden tijdens het spelen heeft een functie. Natuur prikkelt ook de nieuwsgierigheid. Buiten spelen is dus op heel veel vlakken gezond. Lichamelijk, mentaal en sociaal.
Lichamelijk:
- Kinderen die buiten spelen hebben minder risico op botbreuken en dergelijke, doordat ze door het buitenspelen situaties buitenshuis beter kunnen inschatten;
- Door het bewegen tijdens het buiten spelen is er minder kans op osteoporose, hart- en vaatziekte en diabetes op lange termijn;
- Minder kans op obesitas,
- Betere motoriek door ervaring met bewegingen;
- Beter concentratievermogen en betere leerprestaties;
- Verhoging van de creativiteit. (In hun spel moeten ze oplossingen bedenken, maken ze van een tak een weg voor de auto, etc.)
Mentaal:
- Ruim 80% van de kinderen wordt volgens onderzoek blij van buiten spelen;
- De omgeving zorgt ervoor dat kinderen zich uitgedaagd voelen, ze ondernemen van alles met en laten zich leiden door hun eigen fantasie (denk aan hutten bouwen);
- Buiten spelende kinderen durven meer te onderzoeken en/of ondernemen, en hebben daarbij meer zelfvertrouwen.
Sociaal:
- Kinderen die veel buiten spelen zijn socialer. Ze komen meer in aanraking met andere kinderen, volwassenen, zowel bekende als onbekende. Ze leren van dit contact. Daarnaast zien ze hoe andere mensen met elkaar omgaan.
Sociale vaardigheden; delen
Door buiten te spelen leren kinderen sociale vaardigheden aan. Ze spelen niet meer alleen op hun eigen kamer en met hun eigen speelgoed maar met speelgoed dat ‘van iedereen’ is en dus gedeeld moet worden.
Of het nu gaat om schepjes in de zandbak of wachten tot het jouw beurt is op de schommel. Dat delen is de ene keer makkelijker dan de andere ;-) Om toch jouw doel te bereiken zal je soms moeten onderhandelen. Allemaal vaardigheden die ook in je latere leven nog goed van pas komen.
Sociale vaardigheden; samenwerken
Naast delen leren ze ook samenwerken. Zo pompt de een water en kan de ander gangen graven en dammen bouwen om het water af te voeren. Of wat dacht je van teamspelletjes zoals met een groot springtouw of balspelen.
Al zie ik dat tegenwoordig vooral vaak in georganiseerde situaties voorbij komen. Naast samenwerken leer je ook om te gaan met emoties zoals winnen en verliezen.
Dat samenwerken geldt trouwens niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen die pokemon go spelen (ja, die app leeft nog steeds).
Natuurlijk speel je het gewoon op je eigen telefoon, maar je ziet regelmatig groepen op straat staan die samenwerken voor een bepaalde missie.
Buiten spelen is beweging
Door buiten te spelen kunnen kinderen hun energie beter kwijt. Stil zitten is er vaak niet bij als je buiten aan het spelen bent, en beweging is goed. Kinderen bewegen veel minder, daarom wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk buiten te spelen.
Niet alleen als het gaat om obesitas te voorkomen, maar ook om de ontwikkeling van spieren te stimuleren.
Daarnaast is het zo dat kinderen die veel buitenspelen vaak gezonder en evenwichtiger opgroeien en daardoor minder kans hebben op botbreuken en herstellen sneller als ze ziek zijn.
Ontwikkeling van de grove motoriek
Klimmen, klauteren, springen, evenwicht behouden allemaal voorbeelden van bewegingen tijdens het buiten spelen. Of dat nu in bomen klimmen is, of een klimrek. Ook fietsen en steppen zijn populaire activiteiten.
Stimuleert de zintuigen
Door buiten te spelen worden zintuigen op een andere manier geprikkeld dan bij het binnen spelen.
Denk eens aan de zon op je gezicht of de wind die langs je haren strijkt. Ook ‘slecht’ weer, zoals regen of in de winter sneeuw, zorgt voor een heel ander gevoel en een ander spel.
Tijdens het buiten spelen kom je in aanraking met andere materialen zoals zand, water, steen, takjes en schelpen.
Doorzettingsvermogen
Van buiten spelen leer je doorzetten; nieuwe vaardigheden zoals fietsen of bellen blazen met stokken worden keer op keer geoefend om het zich eigen te maken.
Daarvoor is doorzettingsvermogen nodig. Zelfs als je als ouder af en toe een beetje omkoopt met een snoepje ;-)
Vergroot het zelfredzaamheid
Zelfs als je er buiten bij bent, vergroot buiten spelen de zelfredzaamheid. Ze zullen zelf oplossingen moeten bedenken voor bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als ze bovenop een klimrek geklommen zijn en denken er niet meer van af te durven.
Het is dan altijd goed om je kind te stimuleren eerst het zelf te proberen, durft het echt niet meer, kan je natuurlijk altijd nog helpen.
Ook het samen buitenspelen vergroot de zelfredzaamheid omdat je kind zelf bepaalde situaties op zal moeten lossen.
Stimuleert de creativiteit
Natuurlijk wordt de creativiteit gestimuleerd als het gaat om stoepkrijten of kunstwerken maken. Daarnaast zullen ze ook creatief kunnen gaan bedenken wat ze gaan doen zodat ze zich niet gaan vervelen.
Met andere materialen om te gaan of nieuwe spelletjes bedenken. En natuurlijk omgaan met nieuwe situaties en oplossingen bedenken.
Van buitenspelen word je ook slimmer
Buiten spelen heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties op school.
Kinderen die veel (buiten)spelen hebben een betere hersenontwikkeling en leervermogen dan kinderen die weinig en/of binnen spelen.
Binding met de natuur
Bewust of onbewust wordt de relatie met de natuur gestimuleerd. Zowel als het gaat om respect voor de natuur dat het leeft en dood kan gaan.
Je kind zal ervaren dat brandnetels en distels beter vermeden kunnen worden, maar ook vol overgave slakken en mieren bestuderen of achter vlinders aan fladderen.
Vitamine D
Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw en beschermt jonge kinderen tegen een vergroeiing van het skelet.
De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, de huid maakt dit zelf aan als je buiten bent. Daarom is het ook heel belangrijk om lekker veel buiten te spelen.
Frisse buitenlucht
Naast Vitamine D is frisse buitenlucht ook heel belangrijk voor je kind. In lucht zit zuurstof waardoor je bloed sneller gaat stromen en je ook gelukkiger wordt. Daarnaast is het goed voor je hersenen.
Natuurlijk ligt het er wel aan waar je buitenspeelt. Of dat in de stad is of op het platteland of in het bos. Vaak wordt er ook gezegd dat je van die frisse lucht en het buiten spelen beter gaat slapen!
Dit zie je bijvoorbeeld goed tijdens een vakantie wanneer je veel meer tijd buiten doorbrengt en de kinderen veel beter gaan slapen.
Buiten spelen maakt gelukkig!
Last, but absoluut not least. Van buiten spelen worden kinderen gelukkiger! Maar liefst 75 procent van de kinderen geeft aan zich vrolijk en blij te voelen na buiten spelen! (bron)
Meer reden heb je toch niet nodig?
Door buiten te spelen maken kinderen herinneringen waar ze later graag op terugkijken, ook al zien ze dat nu niet zo zitten en blijven ze liever gamen. Toch gewoon naar buiten schoppen dus!
#ikmaaktijdvoornatuur
Volgens Ine Kelderman van OERRR hoeven kinderen niet altijd naar het bos of de heide om hun natuurtekort aan te vullen: “De drempel om natuurgebieden op te zoeken is soms te groot. Maar natuurbeleving kun je buiten zowat overal opdoen.
Ga bijvoorbeeld eens naar buiten als het regent en stamp door de plassen, verzamel bladeren en steentjes of veertjes op de route naar school, of laat een gevonden slak over je hand kruipen.”
Dankzij deze en andere speeltips, speelnatuur en activiteiten van OERRR groeien ruim 200.000 kinderen op met natuur.
Spelen jouw kinderen graag buiten?
Buiten spelen
- Buiten spelen spelletjes
- Waarom buitenspelen gezond?
- Samen buitenspelen tips
- Vanaf welke leeftijd alleen buiten spelen?
- Kind wil niet buiten spelen
- Buiten spelen in achtertuin
- Spelletjes tuin of balkon
- Buiten spelen zonder materiaal
- Buiten spelen herfst
- Buiten spelen winter
- Picknicken met kinderen
- Hutten bouwen kinderen
- Vliegeren met kinderen
- Survivallen met kinderen
- Expeditie Robinson spelletjes & proeven
- Geocaching met kinderen
- Kompas lezen
- Mini-pionieren
- Kampvuur kind
- Bal spelletjes
- Tik spelletjes
- Modder spelletjes
- Voetbal spelletjes
- Knikker spelletjes
- Elastieken spelletjes
- Waterballon spelletjes
- Trampoline spelletjes
- Schoolplein spelletjes
- Water spelletjes
- Zand spelletjes
- Natuur spelletjes
- Bos spelletjes
- Sneeuw winter spelletjes
- Levende spelletjes
- Oud-Hollandse spelletjes
- Stoepkrijt maken
- Sneeuwpop maken
- Nationale Buitenspeeldag
- Nationale Modderdag
Ontwikkeling kind
- Fouten maken goed voor ontwikkeling
- Leeftijdsfasen ontwikkeling kind
- Sociaal-emotionele ontwikkeling kinderen
- Creatief expressieve ontwikkeling kinderen
- Creatieve ontwikkeling kinderen
- Seksuele ontwikkeling kinderen
- Gewetensontwikkeling kinderen
- Kinderbrein ontwikkeling kinderen
- Hersenontwikkeling kinderen t/m 25 jaar
- IQ en EQ
- Biologische klok kinderen
- Gewicht kind per jaar
- Hoe lang wordt mijn kind?
- Kind klein voor leeftijd
- Grove motoriek ontwikkeling kinderen
- Spelen goed voor ontwikkeling
- Voorlezen belangrijk voor ontwikkeling
- Buiten spelen goed voor ontwikkeling
- Beweging goed voor ontwikkeling
- Sport belangrijk voor ontwikkeling
- Binnenspeeltuin goed voor ontwikkeling
- Reizen goed voor ontwikkeling
- Ontwikkeling tijdens vakantie
- Puzzelen ontwikkeling
- Muzikale ontwikkeling
- Kindertekeningen ontwikkeling
- Ontwikkelingsstoornis & gedragsproblemen
- Ontwikkelingsachterstand
- Kinderen en politiek
- Kinderlogica
- Abstract denken
- Computational thinking
- Kinderen worden steeds sneller volwassen
- Verschil ontwikkeling inkomensklasse
- Halloween traktaties voor op school - 10 October 2024
- Herfst kleuren nagellak - 9 October 2024
- Ga jij ook liever in het naseizoen op vakantie? - 8 October 2024
Hey Linda, goede blog! Ik probeer mijn kindjes van 2 en 6 ook zo vaak mogelijk naar buiten te laten gaan. Dat is soms nog best moeilijk! Als het ook maar een beetje bewolkt is willen ze al niet meer haha. Ze vinden de vriendjes in de buurt opzich wel leuk, maar spelen toch liever met z’n tweetjes op zolder. Heb je tips om je kindjes enthousiast te maken over het buitenspelen?