Skip to Content

Samen buitenspelen tips

Samen buitenspelen tips

Lekker buitenspelen is hartstikke gezond. Lekker samen buitenspelen is ook nog eens heel gezellig. Waar let je op en wat kun je doen of laten doen?

Lees ook: Buitenspelen; 101 spelletjes voor buiten

Zorg voor een veilige plek

Een plek om te kunnen spelen is uiteraard de voornaamste eis. Tussen de auto’s door moeten hollen is niet echt fijn en zeker niet veilig. Zorg dus dat er ook echt leuk buiten gespeeld kán worden. Ga eventueel naar het park of een speeltuin als er bij jou buiten te weinig ruimte is.

Je kunt ook lekker op stap gaan en dan hoef je het helemaal niet duur te maken. Want een bos, de hei of een grote zandvlakte (of het strand) is al geweldig. En juist heel goed voor hun eigen speelfantasie. In pretparken is het toch vooral doen wat het park aanbiedt, terwijl ze nu hun vrije fantasie daarin kunnen gebruiken.

Samen buitenspelen: hoe doe je dat?

Eigenlijk een rare vraag natuurlijk, want net als binnen samen spelen is buiten samen spelen een kwestie van met elkaar bezig zijn en leren om te geven en te nemen. Buiten vraagt alleen wel om een ander soort spel.

Hoewel: de meeste dingen die je binnen doet, kun je uiteraard ook prima mee naar buiten nemen. Hooguit de computer niet… Maar buiten kan er wel veel meer dan binnen. Daar is verstoppertje spelen een heel ander verhaal dan binnen! Welke spellen kun je buiten doen?

Verstoppertje

Om dan maar gewoon met verstoppertje te beginnen. Spreek duidelijk af in welk gebied je jezelf mag verstoppen. Let hierbij goed op de leeftijd van de kinderen! In hun spel zijn ze immers zo afgeleid dat een ongeluk in een klein hoekje zit.

Houd het in de eerste plaats dan ook veilig en bij heel kleintjes dus gewoon enkel en alleen in de tuin.

Of bijvoorbeeld in de kamer en in de tuin. Spreek ook af of je ‘vrij’ mag halen, waarmee iedereen zich weer mag gaan verstoppen en dat soort extra regeltjes. Zeker bij oudere kinderen maakt dat het spel nog spannender.

Knikkeren

Knikkeren is eigenlijk altijd leuk. Simpel om uit te leggen en kan overal waar er bestrating ligt gespeeld worden. Een kuiltje, een gat in een tegel of een echt knikkerpotje: het kan allemaal dienen als de plek waar de knikkers terecht moeten komen.

Bepaal wel duidelijk van tevoren of de knikkers gewonnen kunnen worden of dat iedereen altijd zijn eigen knikkers mag houden! Zo voorkom je tranen…

Hinkelen

Met stoepkrijt een hinkelbaan tekenen en je kunt losgaan. Ervaren hinkelaars? Dan maak je er gewoon een moeilijkere baan van! Verzin dan eventueel extra moeilijke varianten als achterstevoren hinkelen of iets dergelijks.

Vliegeren

Koop een vlieger of maak er zelf 1 met elkaar! En dan op naar een veld met wind. Het strand is hierbij ideaal, maar gewoon een open vlakte ergens anders kan natuurlijk ook.

Neem eventueel nog wat andere attributen mee, zodat er ook getennist of gevoetbald kan worden als afwisseling. En wat om te eten en te drinken. Een heerlijke middag heb je zo te pakken!

Zand en water

Kinderen en zand, kinderen en water: beide gouden combinaties. Kunnen spelen met zand én water dus ook. Er zijn speeltuinen in parken die dit al bieden. Maar zelf thuis kun je prima aan de gang met een zandtafel en bakken water, bijvoorbeeld.

Met de bal spelen

Natuurlijk mag de bal niet ontbreken. Of je nu gaat voor eenvoudig overgooien, balletje trappen of stoepranden. Het kan allemaal. Is er ergens een muur waar je de bal tegenaan kunt gooien, dan kun je hier ook leuke spellen mee doen. De één gooit de bal er tegenaan en de ander moet hem dan opvangen, bijvoorbeeld.

Of je gooit de bal tegen de muur en je laat hem 1 keer stuiteren en dan vangen. Iedere keer dat je gooit, moet de bal 1x meer stuiteren voor je hem mag opvangen.

Wie komt het verst? Kies wel voor een muur die niet bij een huis hoort… Het is heel vervelend als je binnen zit en iemand gooit steeds de bal tegen je muur aan.

Dribbelen met de bal en wie dit het langste volhoudt is ook een idee. Verbreek je je eigen record of die van een ander? Wel tellen dus!

Tikkertje

Natuurlijk is tikkertje een spel om juist buiten te kunnen spelen. Kies ook nu voor een veilige plek en laat ze lekker achter elkaar aan rennen! Je kunt er allerlei handicaps bij verzinnen om het afwisselend te maken. Zo mag je alleen hinkelen, bijvoorbeeld.

Picknicken

Heerlijk met elkaar naar buiten? En wil je het wat langer volhouden dan vijf minuten? Neem de picknickmand mee! Wedden dat ze het leuk vinden om op een groot kleed of gewoon midden in het gras iets lekkers uit de mand te mogen pakken. Drinken mee, wat lekkers om te eten of zelfs de hele lunch. Het kan allemaal.

Speurtochten houden

De een of de ene groep mag een speurtocht uitzetten en de ander (of andere groep) mogen hem lopen. En dan uitkomen in een speeltuin bijvoorbeeld, of natuurlijk weer gewoon thuis. Het is maar net hoeveel tijd er is om buiten te spelen.

Meer inspiratie vind je hier.

Kindvriendelijke tuin stimuleert buitenspelen

Wil je dat de kinderen meer buiten spelen? Uiteraard helpt het een heel stuk als het dan buiten ook leuk is om te spelen. Nu hoef je echt niet meteen je tuin vol te zetten en er een half pretpark van te maken. Kinderen hebben dat helemaal niet echt nodig. Maar ze moeten wel de ruimte hebben om te kúnnen spelen.

Een kindvriendelijke tuin begint dan ook met een veilige tuin (dus let op giftige planten, onveilige hekjes zodat ze de weg op kunnen en vergeet vooral het water niet! Een echte kindertuin heeft zeker GEEN vijver of iets dergelijks) én een tuin waar in gespeeld mág worden.

Met andere woorden: het moet niet zo zijn dat ze steeds te horen krijgen dat ze iets niet mogen omdat anders je roos eraan gaat of je terrasvaas zal sneuvelen.

Richt de tuin zo in dat er plek is om te kunnen spelen. En ja, een zandbak en speelmateriaal is dan ook extra stimulerend. Want je moet ook wel iets kunnen doen buiten. Heb je ruimte en geld, dan kan een speeltoestel uiteraard een ontzettend leuk item zijn om in je tuin te zetten. Net als een trampoline.

Maar heb je die ruimte of het geld niet? Dan houd je het lekker simpel bij een zandbak, wat autootjes en schepjes e.d. Niks mis mee!

Wil Cats
Volg me via: