Skip to Content

Kind leren snowboarden; vanaf welke leeftijd?

Kind leren snowboarden; vanaf welke leeftijd?

Met de winter in volle gang, kijken veel ouders uit naar leuke activiteiten om samen met hun kinderen te ondernemen. Een geweldige optie is het leren snowboarden, een sport die niet alleen plezier en opwinding biedt, maar ook de ontwikkeling van motorische vaardigheden en zelfvertrouwen stimuleert. In dit artikel gaan we dieper in op het leren snowboarden voor kinderen, inclusief wanneer het geschikt is om te beginnen.

De voordelen van snowboarden voor kinderen

1. Fysieke activiteit

Snowboarden is een uitstekende manier voor kinderen om actief te blijven, zelfs in de koudste maanden van het jaar. Het vergt kracht, balans en coördinatie, waardoor het een complete lichaamsactiviteit is.

2. Motorische vaardigheden

Het leren snowboarden bevordert de ontwikkeling van motorische vaardigheden bij kinderen. Het vereist niet alleen evenwicht, maar ook het vermogen om bewegingen te coördineren, wat essentieel is voor hun algehele groei.

3. Zelfvertrouwen

Wanneer kinderen leren snowboarden en succes ervaren bij het beheersen van nieuwe vaardigheden, groeit hun zelfvertrouwen. Dit draagt bij aan een positieve houding en een gevoel van eigenwaarde.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen leren snowboarden?

Een veelgestelde vraag onder ouders is vanaf welke leeftijd het geschikt is voor kinderen om te beginnen met snowboarden. Over het algemeen wordt aanbevolen dat kinderen rond de leeftijd van 4 tot 6 jaar oud klaar zijn om de basisprincipes van snowboarden te leren.

Op deze leeftijd hebben kinderen over het algemeen voldoende spierkracht en coördinatie ontwikkeld om de basisbewegingen van het snowboarden aan te kunnen. Het is echter belangrijk om op te merken dat elk kind anders is, en het is essentieel om hun individuele capaciteiten en comfortniveau in overweging te nemen.

Voorbereiding en uitrusting

1. Kies de juiste uitrusting

Bij het leren snowboarden is het essentieel om de juiste uitrusting te hebben. Voor kinderen betekent dit het vinden van een geschikt snowboard en bijpassende laarzen. Zorg ervoor dat de uitrusting past bij de lengte en het gewicht van het kind om een optimale leerervaring te garanderen.

2. Oefen eerst met indoorsnowboarden

Voordat kinderen zich op de besneeuwde hellingen wagen, is het een goed idee om binnen te beginnen. Veel steden bieden indoorsnowboardfaciliteiten waar kinderen de basisbeginselen kunnen leren in een gecontroleerde en comfortabele omgeving.

3. Neem een les

Professionele snowboardlessen zijn vaak beschikbaar op skiresorts en indoorsnowboardfaciliteiten. Het inschrijven van een kind in een les met een ervaren instructeur is een geweldige manier om hen de juiste technieken aan te leren en ervoor te zorgen dat ze een goede start maken.

Leerproces en geduld

1. Begin met de basis

Bij het leren snowboarden is het belangrijk om te beginnen met de basis. Kinderen moeten leren hoe ze op het snowboard moeten staan, evenwicht moeten houden en eenvoudige manoeuvres moeten uitvoeren voordat ze overgaan op meer geavanceerde technieken.

2. Moedig onafhankelijkheid aan

Terwijl kinderen leren snowboarden, is het van cruciaal belang om hun onafhankelijkheid te bevorderen. Moedig ze aan om zelfstandig te oefenen en kleine uitdagingen aan te gaan om hun zelfvertrouwen te vergroten.

3. Blijf geduldig

Het leren snowboarden is een proces dat tijd en geduld vereist. Verwacht niet dat kinderen meteen alle fijne kneepjes onder de knie hebben. Blijf geduldig, moedig aan en vier de vooruitgang, hoe klein ook.

Veiligheid staat voorop

1. Draag beschermende uitrusting

Veiligheid is altijd de hoogste prioriteit bij het snowboarden. Zorg ervoor dat kinderen helmen dragen om hun hoofd te beschermen en overweeg ook polsbeschermers en kniebeschermers om blessures te voorkomen.

2. Ken de regels op de piste

Het is essentieel dat kinderen leren en begrijpen welke regels er gelden op de skipistes. Dit omvat het respecteren van andere skiërs en snowboarders, het kennen van de juiste voorrangsregels, en bewust zijn van hun eigen omgeving.

3. Toezicht en begeleiding

Ouders of begeleiders moeten altijd toezicht houden op kinderen tijdens het snowboarden. Zelfs als kinderen meer ervaren worden, is het belangrijk om te weten waar ze zich op de piste bevinden en dat er altijd toezicht is.

Snowboarden als hobby

Jamie Smit is de 9-jarige zoon van Desiree en doet zowel aan snowboarden en turnen. Hij is daarbij gekomen nadat hij 2 keer happykids te hebben gevolgd in De Uithof in de vakanties.

Toen vond hij het snowboarden zo leuk dat hij graag op snowboarden wilde. Gelukkig hebben ze ook een snowclub dus nu gaat hij elke zaterdagochtend heerlijk 2 uur snowboarden in De Uithof.

Jamie is begonnen op zijn 9e, maar al vanaf je 8e kan je hiermee beginnen. 1x per week trainen ze twee uur met een korte pauze en dat vindt hij heerlijk. Iedere week zijn er nieuwe technieken die ze oefenen. Naar mate ze ouder zijn, worden er steeds moeilijkere “truukjes en stunts” gedaan.

Financiële plaatje

We schaffen ieder jaar een jaarkaart aan, per jaar kost dat €385. Daarnaast heb je natuurlijk de kosten voor het materiaal. Je kan kiezen om dit te huren. Kosten van de huur van het materiaal is €80 of je kan het natuurlijk zelf aanschaffen. Daarnaast heb je een snowboardjas en -broek nodig.

Aangezien je deze ook in de winter naast het snowboarden kan gebruiken kan je zelf beslissen of je die qua kosten mee zou willen rekenen.

Plus- & minpunten

Ondanks dat het een individuele sport is kan je wel samen met vriendjes genieten van de gave stunts die je hebt gedaan. En helpt iedereen elkaar met het in de lift komen of als iemand gevallen is met het opstaan.

Nadelen zijn er nog niet gevonden. Behalve dan dat het in het weekend is. Echter als je op voetbal zit kost het je ook een hele zaterdag of zondag als er wedstrijden zijn. Dus dat zie ik niet echt als een nadeel. Zelf vind ik het heerlijk om mijn kinderen zo heerlijk bezig te zien. En samen lol te hebben.

Leren snowboarden voor kinderen is niet alleen een winterse activiteit, maar een avontuur dat fysieke, mentale en sociale voordelen biedt. Met de juiste voorbereiding, uitrusting, en aandacht voor veiligheid, kunnen kinderen genieten van de magie van het glijden over besneeuwde hellingen. Dus bind die snowboards vast, kleed je warm aan, en laat het winterse avontuur beginnen!