Skip to Content

Hobby’s kinderen; wat is de leukste / beste sport, muziekinstrument of hobby?

Hobby’s kinderen; wat is de leukste / beste sport, muziekinstrument of hobby?

Onze kinderen zijn van jongs af aan al naar ‘hobby clubjes’ geweest; van zwemmen met baby tot en met muziek op schoot en dergelijke. Allemaal een combinatie van moeder & kind. Rond de vier jaar wordt de keuze iets groter en mag je kind ook alleen gaan.

Je kind kan alvast spelenderwijs leren een muziekinstrument te bespelen, op judo, zwemles, ballet of wat dan ook. Zelf vind ik het goed dat ze iets gaan doen, niet eens zozeer omdat ik hoop dat ze verborgen talenten ontdekken en zo later bekend worden, maar als onderdeel van de algemene ontwikkeling.

Want op deze leeftijd zijn het toch voornamelijk mama en papa die een keuze maken en dat is toch vaak indirect op basis van de eigen ervaringen. Zelf heb ik vroeger heel veel hobby’s gehad en geprobeerd, en op basis van die informatie probeer ik dan ook een keuze te maken.

Als ze ouder zijn en horen wat vriendjes en vriendinnetjes doen en een keer meegaan naar een proefles, leren ze wat er nog meer is. En kunnen daar natuurlijk andere keuzes in gemaakt worden.

Mits de portemonnee en het weekrooster het toelaten ;-)

Zwemles

Zwemles wordt verplicht voor de kinderen, in ieder geval tot ze A & B hebben. Zeker in een land als Nederland vind ik dat essentieel in de opvoeding. Nu gaan ze ook met school zwemmen, uit eigen ervaring weet ik dat dat niet zo heel veel voorstelt.

Daarom zal ik ze ook zeker zelf meenemen naar het zwembad. Hier wacht ik echter nog wel een jaar, of twee, mee.

Ik hoor namelijk regelmatig dat kinderen die op hun vierde beginnen met zwemmen toch eigenlijk nog iets te jong zijn en het fysiek niet aan kunnen. Daardoor blijf je bezig met de zwemlessen.

Natuurlijk kan je je kind watervrij maken en de teddybeerdiploma’s halen, toch is dit wel weer een heel andere categorie. Met name het onder water zwemmen is voor veel kinderen nog een struikelblok. Dan wacht ik liever nog even.

Scouting

Een andere hobby die ons wel aanspreekt is scouting. Ik merk dat het voor veel ouders toch wel onbekend is wat dit precies is. Logisch, want scouting is zo ontzettend veelomvattend.

Van waterscouting en dan zoals de naam het al zegt veel tijd op het water doorbrengen in het voorjaar en najaar, en in de winter onderhoud, tot en met landscouting waarbij er veel bosspelen worden gespeeld, maar ook creatieve knutsels worden gemaakt of andere vaardigheden worden geoefend.

Het is ook ontzettend goed voor je sociale ontwikkeling, zelfstandigheid en zelfvertrouwen. Iedere keer is het programma weer anders. Zelf heb ik altijd met veel plezier op scouting gezeten, en ook manlief.

We hebben ook allebei leiding gegeven, dus scouting wordt zeker een ‘must’. In ieder geval als ze vijf jaar zijn en naar de bevers mogen. Als ze ouder worden en zelf een mening krijgen, zien we wel weer verder ;-) Hopelijk vinden zij het net zo leuk.

Lees ook: Scouting goed voor je kind? 9 voordelen van scouting

Balletles

Eén van de cursussen waar je wel vier jaar voor mag zijn is balletles. Daarom is dit het ook geworden en begint ze hier op de laatste maandag van augustus mee.

Je kon kiezen uit een cursus op twee locaties; één van een heel jaar en de ander twee keer een half jaar en toevallig ook nog dichterbij. Dat is hem dan ook geworden. Want stel je voor dat ze het helemaal niets vindt.

Ik wil er dan geen drama van maken. Ik denk dat balletles erg goed is voor de lichamelijke ontwikkeling, maar ook vaardigheden zoals het nadoen van bepaalde bewegingen en dit te onthouden voor een choreografie, de fantasie, hoe het is om naar een hobby te gaan, vriendjes maken en dergelijke.

Voor balletles wordt er toch ook wel een beroep gedaan op je muzikale ontwikkeling. Echt een ballerina zal ze nooit worden, daarvoor heeft ze teveel mijn figuur met holle rug en bolle buik.

Lees ook: Hardlopen met kinderen; meedoen met de kidsrun

Voetbal

Ook zoonlief gaat binnenkort naar school dus komt in de fase van hobby’s en sportclubjes. Eén van de populairste sporten onder jongens is nog altijd voetbal.

Het Nederlandse mannenelftal mag het dan wel even niet zo goed doen, maar het blijft een populaire sport en er zijn genoeg internationale ploegen die het voorbeeld geven. Zoonlief kreeg daarom van Voetbalshirtkoning.nl een shirtje van FC Barcelona. Eén van de topploegen op dit moment.

Want wat is er nu leuker dan je favoriete ploeg aanmoedigen in voetbaltenues voor kinderen? Deze fanshirts koop je al voor €15,95, fantenues kosten slechts €29,95, voor de echte liefhebbers hebben ze ook de originele voetbalshirts van Nike en Adidas.

Voorlopig vermaakt hij zich prima met het tafelvoetbalspel thuis, en straks kan hij hem ook heel goed aan als gymshirt.

Muziek

Zelf heb ik nooit zoveel met muziekles gehad. Ik heb wel jaren gezongen in het kerkkoortje (omdat ik toch naar de kerk moest en dan liever in het koor zat dan tussen mijn ouders) en een jaartje blokfluit. Vooral omdat mijn zusje dat deed en ik dus ook wilde.

Het is ook bij dat jaartje gebleven. Ik heb de basisvaardigheden geleerd, noten leren lezen, maar ik ben gewoon totaal niet muzikaal. Was ook een drama tijdens muziekles op de middelbare school.

Manlief daarentegen heeft jarenlang trompet gespeeld. Ze zullen dus zeker minimaal een jaar een muziekinstrument leren spelen, juist vanwege de algemene ontwikkeling. Maar ook dat pas op oudere leeftijd of als ze zelf kunnen kiezen welk instrument.

Op welke leeftijd en welke hobby’s hebben jullie kinderen gekozen?

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.