Skip to Content

Bewegen met kinderen; waarom is dit gezond en belangrijk?

Bewegen met kinderen; waarom is dit gezond en belangrijk?

Kinderen willen niet continu horen dat ze buiten moeten spelen of een frisse neus moeten halen. Schermpjes zijn veel leuker of ze hebben het ‘eindelijk bijna’ uitgespeeld. Er zijn veel studies over de effecten van bewegen bij kinderen.

Dat dit inherent staat aan de algehele ontwikkeling van je kind is bewezen, vandaar dat er ook een officiële bewegingsrichtlijn is, dus nog meer redenen om je kind veel te laten bewegen! Hieronder een aantal punten wat (niet) bewegen met je doet.

Het gevolg van bewegingsarmoede

Het woord zegt het al, armoede van bewegen is negatief beladen. Te weinig beweging en ongezonde voeding kan leiden tot overgewicht. In Nederland is 1 op de 7 basisschoolkinderen te dik. Overgewicht kan leiden tot diabetes en hart- en vaatziektes.

Motorische ontwikkeling van kinderen

De motorische ontwikkeling van kinderen kan worden ingedeeld in:

  • Fijne motoriek: kleinere bewegingen, zoals schrijven en knippen.
  • Grove motoriek: rennen, zwemmen. Bewegingen met het hele lichaam.

Aanleren van motorische vaardigheden verloopt volgens een vaste volgorde. Sommige kinderen zijn iets sneller en anderen wat langzamer. De meeste motorische vaardigheden worden aangeleerd en ontwikkeld door te spelen.

Soms is er iets specifieks aan de hand waardoor de motorische ontwikkeling niet vanzelf gaat en soms komt het door te weinig bewegen. Het achterblijven van de motorische ontwikkeling kan zorgen voor een lager zelfbeeld, verminderde deelname aan sociale activiteiten en depressies.

Mensen waarvan de motoriek niet optimaal is ontwikkeld zijn vaak wat onhandig en vallen meer. Het is gebleken dat gymles van een vakdocent de motorische vaardigheden meer stimuleert dan van een groepsdocent.

Zorgt beweging voor een betere concentratie op school?

Ja! Er is veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Frequent bewegen, zorgt voor een betere concentratie. Direct na te hebben bewogen is er een verbetering van aandacht meetbaar. Als er langdurig en regelmatig wordt bewogen heeft dit een positief effect op de rekenvaardigheden.

Waarom bewegen kinderen minder?

De schermverleidingen zijn enorm, niet alleen bij kinderen, maar ook bij de ouders. Mede hierdoor is het al snel ‘goed’ dat je kinderen ook op een schermpje zitten en dat wordt al snel een paar uur.

Kinderen ‘ontmoeten’ elkaar online, dus waarom zou je dit buiten doen? Ze halen elkaar minder snel op dan jaren geleden om met elkaar te praten, waardoor de beweging om elkaar te zien niet meer nodig is.

Veel moet snel, kinderen worden met de auto naar school gebracht of met de bakfiets. Wel zo makkelijk. Het lijkt niet veel, maar het stuk bewegen wordt hierdoor al overgeslagen.

Ouders zijn tegenwoordig veel angstiger dat er iets gebeurt met hun kind dan vroeger. Kinderen fietsen een stuk minder, klimmen alleen op een verantwoord en veilig klimrek en er worden continu gewaarschuwd.

‘Met vallen en opstaan’, wordt niet meer zo letterlijk genomen, terwijl dit juist bijdraagt aan een betere motoriek.

Jong geleerd is oud gedaan en oefening baart kunst!

Kinderen die veel bewegen, hebben meer zelfvertrouwen, ontwikkelen hun motorische vaardigheden, zijn sociaal sterker en kunnen zich beter concentreren. We kunnen nu wel zeggen dat we beter wel kunnen bewegen, dan niet!

Hoe kun je bewegen stimuleren?

Na alle voordelen van bewegen te hebben benoemd, is het tijd om te gaan bewegen!

  • Zorg voor een schermtijd, voor jezelf en je kind.
  • Ga naar school lopen, pak de step (niet elektrisch 😉!) of rolschaatsen.
  • Samen bewegen is leuk! Ga zelf hardlopen en laat je kind meegaan op de fiets/ step of rolschaatsen/ skeelers.
  • In veel parken en recreatiegebieden zijn openbare speeltuinen. Niets is zo goed als in de buitenlucht bewegen. Kinderen hebben niet veel nodig. Neem een frisbee en een bal mee. Dit maakt het nog leuker.
  • Laat je kind zijn/ haar eigen sport uitkiezen. Zo blijft je kind gemotiveerd. Voor mensen die dit niet kunnen betalen, is er subsidie mogelijk.
Floortje