Skip to Content

25 Leuke sporten voor kinderen; jongens en meiden

25 Leuke sporten voor kinderen; jongens en meiden

Sporten is gezond en dus is het raadzaam om ook jouw kind te laten sporten. Maar sporten wordt pas leuk als het ook echt jouw ding is.

Een kind dat gedwongen wordt een sport te doen die het helemaal niets vindt, zal allicht minder plezier hebben én er dus niet alleen minder lol in hebben maar ook minder gemotiveerd zijn. En je wilt toch juist dat het leert dat bewegen niet alleen gezond maar ook leuk is.

Door niet alleen aan de standaardsporten te denken of aan de sport die jezelf beoefent of gewoon leuk vindt, maar ook eens heel andere leuke sportverenigingen te bezoeken, kan jouw kind een eigen keuze maken die helemaal bij hem of haar past. Bij de meeste verenigingen kan je een paar keer meetrainen om zo aan de sport te ‘ruiken’.

Ga gewoon eens verschillende verenigingen langs en laat je kind meerdere sporten ervaren. Soms worden er ook sportclinics gegeven waarbij de jeugd met diverse sporten kunnen kennis maken. Ook dit is een leuke manier om andere sporten te zien en te ervaren.

Voordelen van sporten

Sporten is niet alleen gezond vanwege de beweging en het samenwerken, sporten betekent ook dat kinderen hun lichaam beter leren kennen. Wat kan ik wel en wat kan ik niet, hoe sterk ben ik en waartoe ben ik allemaal in staat (bijvoorbeeld).

Maar ook het leren omgaan met verliezen, spanning en bijvoorbeeld het leren vooruit denken (als ik naar hem de bal gooi, kan de tegenstander ingrijpen. Zij staat vrij, dus dat is beter).

Zorg wel voor een sport die past bij de leeftijd van je kind. Een te hoog gegrepen keuze leidt tot veel frustratie, wat de lol inzien van sporten (of specifiek die sport) voorgoed kan verstoren. Er zijn ook sporten speciaal voor kinderen met een motorische achterstand.

Heb je echt geen idee welke sport bij je kind past; doe dan eerst eens ter oriëntatie de sportkeuzetest hier.

Peutersport

Al heel jong kunnen de kleintjes aan de slag. Peutergym is daarvan een grote bekende of natuurlijk het peuterzwemmen, waarbij echte diplomaatjes gehaald kunnen worden. Een prima voorbereiding op zwemdiploma A én het laat het kindje watervrij worden.

De zelfredzaamheid in het water wordt daarbij uiteraard al vergroot. Peutergym wordt erg leuk gevonden door het speelse karakter, het heerlijk mogen bewegen en natuurlijk de omgang met de leeftijdsgenootjes.

Lees ook: Mijn peuter heeft een hobby: Streetdance & Disneydance
Lees ook: Kleuterdans; dansen voor peuters en kleuters
Lees ook: Kinder yoga of Wobbel Yoga voor kinderen

Sporten voor kinderen vanaf 4 jaar

De meeste kleuters zullen eerst op zwemles gaan. Dit is uiteraard niet alleen gezond maar ook heel verstandig met betrekking tot al het water om ons heen. Natuurlijk is zwemles voor de kinderen als het goed is ook leuk, maar een eigen sport daarnaast mogen utkiezen kan zeker voor beweeglijke kinderen erg leuk zijn.

Sporten op deze leeftijd is heel goed voor de ontwikkeling van de motoriek. Maar een kleuter is natuurlijk vooral bezig met spelen en kan nog niet een uur lang geconcentreerd met 1 ding bezig zijn.

Een goede sportvereniging zal dan ook vooral spelenderwijs een kind laten kennismaken met de sport. Af en toe tussendoor even een gewoon tikspelletje geeft de kleintjes even vrijheid om gewoon te mogen spelen.

Veel gewone sporten zoals voetbal hebben teams voor deze leeftijd. Maar je kan ook denken aan kleutergym .

Andere ideeën voor de jongsten (meestal vanaf 5 jaar) zijn:

 • Vechtsporten zoals judo
 • Tennis
 • Sommige basketbalclubs hebben een team voor de hele kleintjes, meestal vanaf 5 of 6 jaar
 • Tafeltennis
 • Atletiek
 • Beeball (de voorloper van Honkbal)
 • crossfit

Sporten voor kinderen vanaf 8 jaar

Vanaf 8 jaar beginnen de meeste sporten ook echt met competitie. Dan wordt het allemaal dus nog leuker, want een echte wedstrijd geeft toch net weer meer spanning en voelt echter.

Vindt jouw kind dat nou juist niets? Laat jouw kind dan gewoon lekker recreatief spelen, zodat het wel traint maar niet met de wedstrijden meedoet.

Meestal is dit wel mogelijk. Zo blijft de sport ook voor jouw kind leuk! Ook zijn er meer watersporten mogelijk omdat ze nu hun zwemdiploma hebben.

Ideetjes voor deze leeftijd zijn (let op: verenigingen hanteren niet allemaal dezelfde leeftijdsgrens!):

Sport voor stoere meiden

Paardrijden vinden veel meiden prachtig. Maar ook zij kunnen kiezen voor de stoerdere sporten. Basketbal, voetbal: ze hebben allemaal ook meidenteams, ook al zijn ze dan misschien in de minderheid.

Bij kleinere verenigingen en bij sommige sporten, zoals honkbal, wordt er altijd gemengd gespeeld. Freerunnen is tegenwoordig ook helemaal in en ook voor meiden zeker een stoere sport.

Lees ook: Paardrijden voor kinderen; van dagje rijden tot proefles

Niet alleen voor meiden

Zijn er jongens die graag een sport willen doen, wat meer op meiden gericht is? Waarom niet? Geef jouw knul lekker de kans om te doen wat hij graag wilt doen. En regelmatig blijkt hij toch niet de enige te zijn.

Turnen wordt echt niet alleen maar door meisjes gedaan en ook twirlen heeft jongens in zijn gevolg. Natuurlijk kan paardrijden voor een jongen en wat eigenlijk niet?

Bijzondere en onbekende sporten

Minder bekende sporten, die wel gewoon heel leuk zijn:

 • Flag Football = De jeugdvariant van American Football. In plaats van de bal van de tegenstander af te pakken, pak je het vlaggetje van diegene die de bal heeft. Deze vlaggetjes hangen aan beide zijden van de speler aan een speciale riem. American Football is nog niet heel erg verspreid over het land. Daardoor zijn de afstanden bij het spelen van wedstrijden wel een stuk groter dan bijvoorbeeld bij voetbal.
 • Bossaball = Een combinatie van voetbal, volleybal en turnen wat gespeeld wordt op een trampoline en een opblaasbaar speelveld. Er zijn enkele clubs, maar is vooral ook een sport tijdens evenementen.
 • Zwaardvechten = Klinkt toch wel stoer als je kan zeggen dat je op zwaardvechten zit. Mogelijk vanaf ongeveer 8 jaar.
 • Kunstrolschaatsen = Kunstrijden op wieltjes. Natuurlijk een grote overlap met het kunstrijden op het ijs.
 • Onderwaterhockey = Zoals de naam al doet vermoeden speelt deze sport zich onder water af. Een zware sport, waarbij je goed moet kunnen zwemmen, snorkelen leuk moet vinden en uiteraard niet bang bent dat de tegenstander zowel boven, onder en naast je kan zijn… De leeftijdsgrens ligt dan ook op zo’n tien jaar.
 • Frisbeeën = ja dat is ook echt een sport, er zijn zelfs frisbeebanen!

Teamsport of individueel, open of gesloten sport

Wat is nu beter, een teamsport of juist een individuele sport? Dat hangt helemaal van jouw kind af. Ja, een teamsport laat het kind leren samenwerken. In teamverband zal je samen moeten strijden om ergens te komen.

Maar een teamsport betekent ook veel meer groepsdruk, veel rumoer om je heen en dat is niet altijd in het belang van je kind. Waar het ene kind het gezelschap van de anderen juist zo leuk vindt, zal de ander hier juist onder lijden en genoeg hebben aan het uitdagen van zichzelf.

Daarnaast is er ook nog de keuze of je een sport neemt waarbij je van tevoren precies weet wat er van je wordt verwacht (een gesloten sport). Bij kunstzwemmen, bijvoorbeeld, is het strikt bepaald wat je moet doen. Dat is een duidelijkheid die sommige kinderen heerlijk vinden.

Terwijl tijdens een balsport het helemaal van het spel afhankelijk is wat er van je wordt verwacht. Anticiperen is niet voor ieder kind geschikt. Terwijl anderen dat juist zo leuk vinden. Eigen initiatieven tonen en er dan ook nog eens goed in zijn, geeft ze een goed gevoel.

Let eens goed op de dingen die je kind graag doet en neem die kwaliteiten mee in het kiezen van een sport. Maar het belangrijkste is toch echt hoe graag een kind zelf een bepaalde sport wil doen!

Help, mijn kind wil echt niet sporten…

Wil jouw zoon of dochter echt niet verplicht op een sport? Op zich hoeft dat helemaal geen probleem te zijn. Zorg ervoor dat hij/zij wel lekker bezig is, zodat ook jouw kind genoeg beweegt. Laat hem of haar lekker buitenspelen.

Vind je dit niet genoeg of zijn er weinig vriendjes in de buurt? Ga dan lekker samen dingen ondernemen. Misschien vindt hij het wel prachtig om samen met papa te gaan wielrennen of wil jouw kleine meid wel samen met jou gaan joggen!

Door dit gewoon met een bepaalde regelmaat te doen, komt ook jouw kleine aan de nodige ‘bewegingsuren’.

Welke sport doet jouw kind?

Wil Cats
Volg me via:
 1. lina says:

  Korfbal vinden mijn kinderen fantastisch

 2. Richard says:

  eigenlijk is het best wel gek dat een grote ‘sport’, dat scouting echt wel is, hier niet genoemd wordt. Zou het een sportbond zijn, dan is scouting geloof ik de vierde grootste sport van Nederland. En er wordt echt veel aan bewegen gedaan, en daarnaast aan nog veel meer.

 3. Richard says:

  Als “sport” zijn mijn kinderen helemaal gek op scouting: veel bewegen, lekker buiten zijn en je ziet je kinderen groeien!

  Ik kan het iedereen aanbevelen

Comments are closed.