Skip to Content

Yoga met kinderen; ontspannen en plezier

Yoga met kinderen; ontspannen en plezier

Introductie: Yoga is een eeuwenoude praktijk die zowel volwassenen als kinderen kan helpen om lichaam en geest in balans te brengen. Yoga met kinderen is niet alleen leuk, maar biedt ook tal van voordelen, waaronder het verbeteren van flexibiliteit, kracht, concentratie en zelfbewustzijn.

In dit artikel verkennen we de wereld van yoga met kinderen en delen we enkele leuke houdingen die ze kunnen proberen. Dus rol je yogamat uit en bereid je voor op een avontuurlijke reis naar ontspanning en plezier!

Voordelen van yoga

Yoga met kinderen; ontspannen en plezier - Mamaliefde

Yoga biedt kinderen veel voordelen die bijdragen aan hun fysieke en mentale welzijn. Het helpt hen bij het ontwikkelen van flexibiliteit, balans en coördinatie. Yoga kan ook bijdragen aan het vergroten van het lichaamsbewustzijn en het bevorderen van een gezonde houding.

Daarnaast helpt yoga kinderen om te ontspannen, stress te verminderen en zich beter te concentreren. Het kan ook bijdragen aan een betere nachtrust en een positieve houding ten opzichte van zichzelf en anderen.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met yoga met kinderen, is het belangrijk om een kindvriendelijke ruimte te creëren. Zorg ervoor dat de ruimte vrij is van obstakels en voldoende ruimte biedt om te bewegen. Leg kleurrijke yogamatten of kussens neer om comfort te bieden. Versier de ruimte met posters van yogahoudingen of inspirerende citaten om een positieve en ontspannen sfeer te creëren.

Yogahoudingen voor kinderen

Yoga met kinderen; ontspannen en plezier - Mamaliefde

Yogahoudingen, ook wel asana’s genoemd, kunnen op een speelse en interactieve manier aan kinderen worden gepresenteerd. Hier zijn een paar houdingen die ze kunnen proberen:

  • Kattenhouding (Marjaryasana) en Koeienhouding (Bitilasana): Laat kinderen op handen en knieën zitten en vraag ze om afwisselend hun rug te ronden als een kat en te laten zakken als een koe. Dit bevordert de flexibiliteit van de wervelkolom.
  • Boomhouding (Vrksasana): Laat kinderen staan met hun voeten stevig op de grond en vraag ze om hun armen omhoog te brengen en hun handen boven hun hoofd tegen elkaar te drukken, terwijl ze hun balans proberen te bewaren. Dit versterkt de beenspieren en verbetert de concentratie.
  • Zonnegroet (Surya Namaskar): Leer kinderen de eenvoudige versie van de zonnegroet, waarbij ze een reeks bewegingen uitvoeren zoals strekken, buigen en plankhouding. Dit is een geweldige manier om het hele lichaam te strekken en op te warmen.
  • Kindhouding (Balasana): Vraag kinderen om op hun knieën te zitten en hun bovenlichaam naar voren te laten zakken, hun armen naar voren uitgestrekt en hun voorhoofd op de grond. Dit is een ontspannende houding die stress vermindert en rust bevordert.

Ademhalingsoefeningen en ontspanning

Yoga met kinderen; ontspannen en plezier - Mamaliefde

Naast de yogahoudingen kunnen ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken een waardevolle toevoeging zijn aan de yogasessie. Leer kinderen eenvoudige ademhalingstechnieken zoals de ‘vlinderademhaling’ (buikademhaling) of ‘kaarsademhaling’ (langzaam inademen en uitademen als een kaars). Sluit de sessie af met een ontspanningsoefening waarbij kinderen rustig op hun rug liggen en zich bewust worden van hun ademhaling en lichaamssensaties.

Lees ook: Ademhalingsoefeningen voor kinderen

Tips voor kinderen

Om kinderen gemotiveerd en geïnteresseerd te houden, is het belangrijk om yoga speels en interactief te maken. Gebruik verhalen, muziek of thema’s om de yogasessie interessant te maken. Moedig kinderen aan om geluiden te maken die passen bij dierenhoudingen of laat ze hun favoriete dier nadoen.

Speel yogaspelletjes waarbij ze hun evenwicht moeten bewaren of elkaar moeten ondersteunen in partnerhoudingen. Dit maakt de yogasessie leuk en stimuleert de verbeelding.

Yoga met kinderen is niet alleen leuk, maar biedt ook tal van voordelen voor hun fysieke en mentale welzijn. Door kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met yoga, geef je ze waardevolle tools om te ontspannen, in balans te komen en zich bewust te worden van hun lichaam en geest. Dus nodig de kinderen uit voor een avontuurlijke reis naar ontspanning en plezier met yoga!

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)