Skip to Content

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten

Hutten bouwen is een klassieke jeugdactiviteit die al generaties lang populair is. Het is een leuke en creatieve manier om kinderen te laten spelen en zich te laten vermaken in de buitenlucht.

Of je nu in een bos, op een camping, in een park of in je eigen achtertuin bent, hutten bouwen biedt een geweldige manier om de verbeelding van kinderen te prikkelen en hun bouwvaardigheden te ontwikkelen.

Voordelen hutten bouwen

Eén van de grootste voordelen van hutten bouwen is dat het kinderen aanspoort om de natuur te verkennen en te leren over de verschillende materialen en omgevingen die hen omringen.

Het kan kinderen ook helpen om meer respect te ontwikkelen voor de natuur en het milieu, doordat ze beter begrijpen hoe de natuur werkt en hoe ze deze kunnen gebruiken zonder schade te veroorzaken.

Hutten bouwen kan ook een uitdaging zijn voor kinderen, vooral als ze te maken hebben met beperkte middelen of moeilijke weersomstandigheden. Dit kan hun doorzettingsvermogen en vastberadenheid vergroten en hen helpen om te leren omgaan met uitdagingen en tegenslagen.

Naast de voordelen voor kinderen, kan hutten bouwen ook een leuke activiteit zijn voor het hele gezin. Het kan een geweldige manier zijn om quality time door te brengen in de buitenlucht, terwijl je samenwerkt aan een gemeenschappelijk doel en creativiteit en verbeeldingskracht stimuleert.

Hoe bouw je een hut?

Er zijn talloze manieren om een hut te bouwen, afhankelijk van de beschikbare materialen en de grootte en vorm van de hut die je wilt maken. Hier zijn enkele tips en ideeën om je op weg te helpen:

 1. Kies een geschikte locatie – Zoek een vlak stuk grond uit met voldoende ruimte voor de hut en overweeg factoren zoals de beschikbaarheid van schaduw, de nabijheid van water en de toegankelijkheid van het gebied.
 2. Verzamel materialen – Je kunt allerlei materialen gebruiken om een hut te bouwen, zoals takken, bladeren, stenen, touwen, dekens en zelfs kartonnen dozen. Verzamel zoveel mogelijk materiaal voordat je begint met bouwen.
 3. Maak een plan – Voordat je begint met bouwen, is het handig om een idee te hebben van wat je wilt maken. Maak een ruwe schets of tekening van de hut die je wilt bouwen en bedenk welke materialen je hiervoor nodig hebt.
 4. Begin met de basis – Begin met het leggen van een stevige basis voor je hut. Dit kan bestaan uit takken of stenen die je op de grond plaatst om een ​​solide ondergrond te creëren.
 5. Bouw de muren – Gebruik takken of andere materialen om de muren van de hut te bouwen. Maak gebruik van verschillende soorten takken en bind ze samen met touw of lijm om de structuur van de hut te versterken.
 6. Bedek de muren – Bedek de muren van de hut met bladeren, mos, gras of andere materialen om de hut meer beschutting te bieden en het een natuurlijke uitstraling te geven.
 7. Maak een dak – Om je hut droog te houden, kun je een dak bouwen van takken, bladeren of dekens. Zorg ervoor dat het dak stevig genoeg is om regen en wind te weerstaan.
 8. Versier de hut – Om de hut een persoonlijk tintje te geven, kun je deze versieren met bloemen, takken, stenen en andere natuurlijke materialen.
 9. Speel in de hut – Nu de hut klaar is, is het tijd om te spelen! Gebruik de hut als een schuilplaats, speelhuisje, clubhuis of gewoon als een plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht.

Welk materiaal gebruik je voor het hutten bouwen

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde
Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde
Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde

Er zijn veel verschillende materialen die je kunt gebruiken voor het bouwen van een hut, afhankelijk van de beschikbaarheid en het doel van de hut. Enkele veelvoorkomende materialen zijn:

 1. Hout: Hout is een veelgebruikt materiaal voor hutten. Je kunt het gebruiken voor het maken van muren, dakbedekking, vloeren en zelfs meubels.
 2. Bamboe: Bamboe is een snelgroeiende plant die een duurzaam alternatief kan zijn voor hout. Het is stevig en flexibel, wat het geschikt maakt voor het maken van muren en daken.
 3. Takken en bladeren: Voor een meer natuurlijke uitstraling kun je takken en bladeren gebruiken voor het maken van muren en dakbedekking. Dit materiaal is vooral geschikt voor tijdelijke hutten.
 4. Stenen: Stenen zijn zwaar en stevig en kunnen worden gebruikt voor het maken van muren en funderingen. Ze zijn echter minder geschikt voor het maken van daken.
 5. Kunststof: Kunststof kan worden gebruikt voor het maken van wandpanelen en dakbedekking. Het is relatief lichtgewicht en duurzaam, maar minder natuurlijk dan andere materialen.

Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals beschikbaarheid, duurzaamheid en esthetiek bij het kiezen van materiaal voor het bouwen van een hut.

Hutten bouwen van dekens binnen in huis op de bank

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde
Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde
Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde

Een hut van dekens maken is een eenvoudig en leuk project om samen met kinderen te doen. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

Benodigdheden:

 • Dekens, lakens, kussens, stoelen, tafels en ander materiaal om de hut mee te bouwen
 • Klemmen of touw om de dekens aan elkaar te bevestigen

Zo bouw je een hut van dekens

 1. Kies een geschikte locatie om de hut te bouwen, bijvoorbeeld in de woonkamer of speelkamer. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en dat de locatie veilig is.
 2. Bouw het frame van de hut door stoelen en tafels tegen elkaar te zetten. Zet deze stevig vast zodat het frame stabiel is.
 3. Leg de dekens en lakens over het frame om de muren en het dak van de hut te maken. Bevestig de dekens en lakens aan het frame met behulp van klemmen of touw.
 4. Maak de hut gezellig door kussens, knuffelbeesten en andere decoraties toe te voegen. Plaats een matras of deken op de grond zodat de kinderen comfortabel kunnen zitten of liggen.
 5. Laat de kinderen genieten van hun nieuwe hut door erin te spelen, boeken te lezen, of zelfs een picknick te houden. Laat ze hun verbeelding gebruiken en de hut gebruiken als hun eigen speelruimte.

Hutten bouwen buiten in het bos

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde
Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde
Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde

Het bouwen van een hut buiten kan een leuke en avontuurlijke activiteit zijn voor kinderen. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

Benodigdheden:

 • Takken, bladeren, mos, touw, zeildoek of ander natuurlijk materiaal
 • Een geschikte locatie om de hut te bouwen
 • Gereedschap zoals een zaag of een mes (alleen voor volwassenen)

Stappen:

 1. Kies een geschikte locatie om de hut te bouwen, bijvoorbeeld in de achtertuin of in het bos. Zoek een locatie met voldoende natuurlijk materiaal zoals takken en bladeren die je kunt gebruiken om de hut te bouwen.
 2. Maak het frame van de hut met grote takken en bind ze samen met touw. Bouw eerst het skelet van de hut en voeg vervolgens extra takken toe om de muren te maken.
 3. Bedek de muren van de hut met bladeren, mos of andere natuurlijke materialen om de hut beschutting te bieden tegen regen of wind.
 4. Maak het dak van de hut door takken in een halfronde vorm boven op de muren te leggen en ze te bedekken met zeildoek of bladeren. Bind alles stevig vast met touw.
 5. Voeg decoraties toe zoals takken om op te zitten, een deur van bladeren, of stenen om een vuurplaats te maken in de buurt van de hut.
 6. Laat de kinderen genieten van hun nieuwe hut door erin te spelen, boeken te lezen of zelfs een picknick te houden. Laat ze hun verbeelding gebruiken en de hut gebruiken als hun eigen speelruimte.

Zorg ervoor dat de hut veilig is en dat er toezicht is op de kinderen tijdens het spelen in de hut. Laat de kinderen geen materialen gebruiken die niet geschikt zijn voor huttenbouw of zich in de buurt van gevaarlijke objecten of materialen bevinden.

Hut bouwen van pallets

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde
Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde
Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde

Het bouwen van een hut van pallets kan een leuke en creatieve activiteit zijn voor volwassenen en oudere kinderen. Hier zijn enkele stappen om te volgen:

Benodigdheden:

 • Pallets
 • Hamer, spijkers of schroeven
 • Zaag of cirkelzaag
 • Meetlint
 • Potlood of markeerstift
 • Verf of beits (optioneel)
 • Decoraties zoals kussens, gordijnen en verlichting

Stappen:

 1. Kies een geschikte locatie om de hut te bouwen, bijvoorbeeld in de tuin of op een leeg stuk land. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is en dat de locatie veilig is.
 2. Meet de pallets en maak een plan voor de hut. Teken de muren, het dak en de deur op een stuk papier en bepaal hoeveel pallets je nodig hebt.
 3. Zaag de pallets op maat voor de muren, het dak en de deur van de hut. Zorg ervoor dat ze stevig en gelijkmatig zijn.
 4. Bouw het frame van de hut door de pallets aan elkaar te spijkeren of schroeven. Zet ze stevig vast zodat het frame stabiel is.
 5. Voeg extra pallets toe om de muren en het dak te maken. Spijker of schroef ze stevig vast aan het frame.
 6. Maak de deur van de hut door een stuk pallet op maat te zagen en scharnieren te bevestigen. Voeg een handvat toe om de deur te openen en sluiten.
 7. Schilder de hut in een kleur naar keuze of gebruik beits om het hout te beschermen tegen weersinvloeden.
 8. Maak de hut gezellig door kussens, gordijnen en verlichting toe te voegen. Laat je verbeelding de vrije loop en maak er een echte gezellige ruimte van.
 9. Laat de kinderen en/of volwassenen genieten van hun nieuwe hut door erin te spelen, boeken te lezen of zelfs een picknick te houden. Laat ze hun verbeelding gebruiken en de hut gebruiken als hun eigen speelruimte.

Zorg ervoor dat de hut veilig is en dat er toezicht is op de kinderen tijdens het spelen in de hut. Let op scherpe randen of spijkers die uitsteken en zorg ervoor dat de hut stevig genoeg is om te gebruiken.

Hoe maak je een hut waterdicht

Hutten bouwen is niet alleen een leuke activiteit voor kinderen, maar het biedt ook talloze voordelen voor hun ontwikkeling en leren. Door kinderen aan te moedigen om hun verbeelding en creativiteit te gebruiken, hun bouwvaardigheden te ontwikkelen en de natuur te verkennen, kunnen ze waardevolle levenslessen en ervaringen opdoen. Dus ga naar buiten, verzamel wat takken en bladeren, en begin met het bouwen van een hut – wie weet welke avonturen er op je wachten!

Meer inspiratie vind je hier.

Hutten bouwen speelgoed

Er zijn verschillende soorten speelgoed beschikbaar om kinderen te helpen bij het bouwen van hutten. Hieronder staan een paar voorbeelden:

Disaja

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde

Met dit speelhuis heeft jouw kind eindeloos speelplezier! Met deze bouwset kun jij beslissen wat je zelf maakt. Of dit nu een kasteel, hut, fort of raket is. Het is allemaal mogelijk! Bouwen met dit educatieve bouwmateriaal is leuk voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden. Met hoeslakens, handdoeken of dekbedden maak je van de constructie een echte hut!

Meer informatie vind je hier.

Van hut naar her

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde

Wist je dat hutten bouwen niet alleen heel leuk is voor je kind maar ook stimulerend is voor de fantasie en het zelfvertrouwen? En wat dacht je van het ruimtelijk inzicht, samenwerken en onderhandelen als je samen een hut bouwt?

Met de Boshut als basis voor het hutten bouwen, knijpers, lakens en kussens creëert je kind zijn eigen wereld. Met de unieke tentstokken en flexibele dakdelen bouwen ze in een mum van tijd een winkeltje, huis met slaapkamer of een comfortabel leesplekje. Vanwege het unieke design staat de hut zowel goed in de slaapkamer als de woonkamer. Uitgespeeld? De handzame lichte panelen van Triple A wall drielaags recyclebaar golfkarton (1,5 cm dik) zijn zo weer opgeruimd.

Lees ook: Van hut naar her review

Meer informatie vind je hier.

Fantasy Forts

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde

Met een Fantasy Forts Mega Set bouwen kinderen hun eigen grote hut zonder regels. Ze maken vol energie en fantasie stoomboten, kastelen en forten. Een Fantasy Forts Mega Set is leuk om te geven en een prachtig groot cadeau om te krijgen.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Fantasy Forts review

Quadro

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde

Quadro Evolution bestaat uit 416 onderdelen. Hiermee is Evolution een van de grootste Quadro bouwpakketten. Het wordt geleverd met bouwinstructies voor 21 verschillende constructies zoals: klimrekken, torens, hellingen, voertuigen, een babybox en tunnels.

Met de Evolution Home duiken jouw kinderen in een nieuw universum vol avonturen waar dromen uitkomen. De onderdelen zijn gemakkelijk te reinigen en nemen geen geuren op, zodat je het bouwpakket Evolution Home altijd binnen kunt gebruiken.

Een uniek voordeel van de Evolution Home is het 2-in-1 ontwerp. Je kunt twee ontwerpen tegelijk maken – perfect voor broers en zussen!

Meer informatie vind je hier.

XL Wasknijpers

Hutten bouwen voor kinderen; binnen en buiten - Mamaliefde

Niets is echter zo frustrerend als hutten die voortdurend instorten. Gewone knijpers zijn vaak te klein of niet stevig genoeg. Dan is de lol er gauw af. Coole huttenbouwers hebben daarom deze briljante reuze speelknijpers nodig! Ze zijn superstevig en lekker groot. Precies op maat gemaakt om tafelpoten, trapleuningen en stoelen mee te grijpen.

Ze zijn zelfs zo praktisch, dat kinderen ook andere creatieve toepassingen mee bedenken voor hun spel. Zelfs papa’s en mama’s of opa’s en oma’s vinden ze handig. Zij gebruiken deze stevige knijpers voor allerlei doeleinden, zoals schoenen te drogen hangen aan de waslijn of poppenkasten maken met lakens.

De reuze speelknijpers zijn een echte musthave voor elk creatief huttenbouwers gezin. Ze gaan per set van 4, want dat is toch wel de minimale hoeveelheid die je moet hebben. Met 8 zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden! Goed voor uren speelplezier…

Mer informatie vind je hier.

Lees ook

Linda van Aken

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.