Skip to Content

Nationale modderdag: Ideeën & Activiteiten van peuters, kleuters tot school en bso

Nationale modderdag: Ideeën & Activiteiten van peuters, kleuters tot school en bso

Woensdag is het weer modderdag. Spelen met zand en water is altijd een succes met kinderen, in ieder geval wel hier in huis. Misschien ken je het volgende gezegde wel.

Als je niet vies bent, heb je niet goed gespeeld.

En wat is er nu fijner dan vies worden met modder? Het is niet alleen goed voor de weerstand van kinderen, maar ook voor de gemoedstoestand. En zeg nu zelf? Wat is er leuker dan een potje modderworstelen, over een modderglijbaan glijden of een moddersoepje maken?

Modder is goed voor de weerstand

Wist je dat modder ook nog eens goed is voor de gezondheid en weerstand? Dan gaat het niet eens om bijvoorbeeld de heilzame modder langs de oevers van de Dode Zee. Maar gewoon, doodnormale modder zoals die te vinden is na een flinke regenbui.

In modder zitten bepaalde bacteriën die zorgen voor een goede weerstand. In Denemarken hebben ze een aantal jaar geleden al eens onderzoek gedaan en dat heeft uitgewezen dat kinderen die veel buitenspelen en met modder in aanraking komen op latere leeftijd minder allergieën ontwikkelen.

Bovendien worden de meeste kinderen altijd erg vrolijk van het kliederen met water en aarde. Spelen met modder is dus ook nog eens goed voor de gemoedstoestand van kinderen.

Voortaan hoef je dus niet moeilijk te doen dat je kind vies wordt tijdens het buitenspelen, maar gewoon lekker hun gang laten gaan.

Meer redenen waarom modder goed is voor de ontwikkeling van je kind lees je hier (Engelstalig).

Nationale Modderdag

Sinds 2013 wordt er ieder jaar op de laatste woensdag van juni een modderdag in Nederland georganiseerd. In andere landen is dit al een bekend fenomeen. Helaas zijn er landen waarin kinderen niet meer hebben dan modder om mee te spelen.

Tegenovergesteld aan onze cultuur dus, waarin het een luxe is om met modder te mogen spelen. Vorig jaar was modderdag in Nederland ook een groot succes met meer dan 30.000 kinderen die in de modder hebben gespeeld. Dit jaar dus een een nieuwe modderdag.

Met Modderdag wil Veldwerk Nederland kinderen weer echt in contact brengen met de natuur.

 Wil je ook meedoen, aanmelden kan op de speciale website voor modderdag. Hier kan je ook zien wie zich al heeft aangemeld.

Inspiratie

Gaan jouw kinderen morgen ook met modder spelen maar heb je nog wat inspiratie nodig? Lees dan de volgende speltips en wees vrij om deze in de reacties aan te vullen!

 • Modderglijbaan: Van een eenvoudig blauw zeil kan je een mooie modderglijbaan maken. Ter voorbereiding nat maken met water en hier wat modder opgooien. Zwemkleding aan en glijden maar! Wie komt er het verste?
 • Moddersoep: Jonge kinderen vinden het geweldig om van alles en nog wat te plukken en te verzamelen. In een grote emmer is dit heel makkelijk. Na afloop een beetje zand erbij en met een grote stok roeren en klaar is de enige echte moddersoep! Als de kabouters daar ‘s nachts nu niet van gaan smullen weten wij het ook niet meer…
 • Voelkim: Verstop van alles in een bak met modder en laat de kinderen voelen wat er in zit. Of maak er voor de kleintjes een grabbelton van. Waar ze al dan als opdracht iets uit moeten halen.
 • Modderzandbak: gooi de zandbak vol met water, hoeveel modder wil je hebben?
 • Het bos in: met modder spelen hoeft niet moeilijk te zijn, als het net heeft geregend is een eenvoudig tochtje naar het bos al voldoende. Zodra je kind kan lopen, kan hij / zij lekker zelf op zoek gaan naar een mooie modderpoel om zich daar uit te leven. Laat je kind maar eens vrij zodat je heerlijk kan genieten van het spel. Af en toe kan je een vraag stellen om het zelfstandig spelen te stimuleren.
 • Modderverven: Verven kan je met meer materialen dan alleen verf. Door een beetje kleurstof toe te voegen aan de modder krijg je ook nog eens mooie kleurtjes. Weer eens wat anders dan kleuren met stoepkrijt!
 • Modderspoorzoekertje: Maak een speurtocht of spoor met modderige voeten zodat de kinderen deze kunnen volgen!
 • Moddertrommelen: misschien heb je ooit wel eens gehoord van de Blue Mangroup. Deze mannen die van top tot teen blauw geschminkt zijn en trommelen tijdens een optreden op hun trommels met een laagje verf. Dat kunnen de kinderen natuurlijk ook, maar dan met een laagje modder. Omstebeurt mogen ze met de dobbelsteen gooien, en als je zes gooit mag je je helemaal laten gaan.
 • Modderschminken: geen moddermasker maar stoere indianenstrepen van modder!
 • Moddertaartjes bakken (maar dan zonder modder)
 • Een modderkeuken: Oké, dit vergt wat voorbereiding maar met wat planken hout, twee bakjes, wat haakjes (en een handige man) heb je in no-time een modderkeuken voor in de achtertuin. Serviesje erbij en spelen maar. Niet alleen op modderdag maar het hele jaar door!

Ook leuk; na afloop van het spelen met modder onder de watersproeier afspoelen. ;-)

Het spelen met modder wordt helemaal leuk met blote voeten. Zo voorkom je niet alleen vieze sokken en schoenen, maar kunnen kinderen ook optimaal hun zintuigen gebruiken tijdens het spelen met modder. Volwassenen mogen natuurlijk ook helemaal losgaan!

Op zoek naar meer inspiratie voor het spelen met modder? Kijk dan eens op deze pinterestpagina, met meer dan vijftig ideeën. Bijvoorbeeld een DIY voor wittegeestenmodder of een moddercafé. Helemaal leuk als je ons daarna ook gaat volgen!

Tot slot

En na afloop van het spelen lekker alle vieze kleding verzamelen voor in de wasmachine. Lekker onder de warme douche alle modder van je afspoelen. In een pyjama aan de eettafel en dan heerlijk dromen over de napret van het spelen met modder. Een mooi einde van deze dag.

Linda van Aken