Skip to Content

Spaanse les voor kinderen; tips om de taal te leren

Spaanse les voor kinderen; tips om de taal te leren

Wel hebben opa en oma een periode Spaans geleerd en is ze hierdoor ook wel eens met een Spaans kinderboek in aanraking gekomen. Maar eigenlijk was ze toen nog te klein om dit te beseffen. Ze bleef het een jaar lang roepen en toen ze dus best serieus bleek, zijn we op zoek gegaan naar Spaanse les.”

Spaans leren voor kinderen

Eigenlijk is het heel simpel; als je Spaanse lessen volgt, leer je de Spaanse taal spreken. Hiervoor gaan ze naar een talenschool toe.

Bij de talenschool waar zij les had werd Spaans gegevens voor alle leerlingen in de basisschoolleeftijd. Ze is dan zelf op 8-jarige leeftijd gestart, maar er was ook een groep met jongere deelnemers. Je volgt de lessen dus in een groep.

De lessen

Het jaar is opgedeeld in modules, verspreid over het jaar zijn er 2 of 3 blokken van 10/12 weken. Ze krijgt één keer per week een les, deze duren een uur. De modules kunnen los van elkaar gevolgd worden.

Daarom is het mogelijk dat er elk blok nieuwe kinderen instromen. Een deel van de stof zoals de dagen van de week, de datum en het weer worden wel elke keer opnieuw behandeld. De rest van de stof wordt er aan de hand van verhalen les gegeven.

Elk blok wordt dus op die manier aan het einde ook weer afgesloten. In elk blok leren ze nieuwe woorden, maar latere instappers missen dan niets en kunnen probleemloos instappen.

Omdat er ook geen grammatica gestampt wordt, is het ook laagdrempelig en best wel spelenderwijs, ook voor volwassenen. Het onderwijs is daardoor altijd op niveau voor alle kinderen. En ze leren van elkaar.

Het financiële plaatje

Voor de lessen wordt er € 100,- betaald voor 10 lessen.  Naast eventueel een woordenboek, of Spaanse lectuur om thuis te oefenen heeft je kind hier verder niets voor nodig.

Plus & minpunten

A vond het leren van een vreemde taal leuk. Ondanks dat het nu gestopt is, herkent ze nog veel woorden in de Spaanse taal. Helaas nog niet genoeg om het te kunnen spreken. Maar ze is nog steeds enthousiast over het spreken van een vreemde taal.

Er waren geen mindere kanten, wellicht alleen omdat er niet genoeg animo was en op een gegeven moment de lessen dus noodgedwongen stopten.

Zelf was ik eerst in het begin wat sceptisch omdat ik bang was achter oefenen en huiswerk aan te moeten zitten. Maar aangezien ze dat niet kregen en ze heel enthousiast bleef, werd ik ook steeds enthousiaster. En het leukste. Je steekt er zelf ook nog een heel klein beetje Spaans van op.

Naast sport zijn er heel veel andere hobby’s voor kinderen, dat bewijst wel de dochter van Marijke. A. is 11 jaar, en volgt al sinds dat ze 8 jaar is Spaanse les om de Spaanse taal te leren. Ze heeft dit zelf bedacht. “Hoe ze er op is gekomen? Wij weten het ook niet precies.

Spreekt jouw kind ook een extra taal naast wat ze op school of thuis meekrijgen?