Skip to Content

Atletiek voor kinderen; vanaf welke leeftijd trainen en welke kleding?

Atletiek voor kinderen; vanaf welke leeftijd trainen en welke kleding?

Atletiek is een sport die zowel individueel als als team gespeeld kan worden en is onder te verdelen in drie hoofdonderdelen:

 • Looponderdelen: sprint, middenafstand, lange afstand, horden, estafette en steeple chase.
 • Springonderdelen: verspringen, hinkstapspringen, hoogspringen en poolstokhoogspringen.
 • Werponderdelen: kogelstoten, discuswerpen, kogelslingeren en speerwerpen.

Naast de losse onderdelen is er ook het meerkamp waarbij elementen met elkaar gecombineerd worden. Er zijn verschillende leeftijdsgroepen op basis van de motorische vaardigheden van het kind.

Ze maken in het begin spelenderwijs kennis met de verschillende onderdelen en naar mate ze ouder worden gaan ze steeds meer in op de technische vaardigheden.

Meer informatie over atletiek als sport, of een sportclub in de buurt vind je hier.

Atletiek; buitensport

Atletiek is een sport die lekker buiten wordt gedaan. Ook als het sneeuwt, vriest of de mussen van de daken vallen, training aangepast of niet, atletiek gaat gewoon door. De jongste pupillen trainen in de winter weleens binnen maar in principe is het altijd buiten op de baan.

Volgens mij kun je met vijf jaar al op atletiek. Olivia is met deze sport begonnen toen ze net zes was, dit doet ze twee keer in de week op woensdag en zaterdag.

Er is een zomercompetitie, 4 keer verspreid vanaf de maand juni tot met september. In augustus worden er clubkampioenschappen gehouden en in de wintermaanden 3 keer een wintercross. Olivia doet aan deze wedstrijden altijd mee.

Financiële plaatje; sport en kleding

De contributie bedraagt 30,- per kwartaal. Dat valt reuze mee. Je betaalt nog wel wat voor de inschrijvingen van de wedstrijden, maar dat is niet meer dan een paar euro. Daarnaast moet je nog wel clubkleding aanschaffen en de kosten hiervan waren rond de 90,- . Verder vinden wij goede schoenen erg belangrijk, dit moeten goede hardloopschoenen zijn.

Spikes, ook erg handig voor bepaalde onderdelen zoals korte sprintjes, verspringen etc.. Voor de spikes en hardloopschoenen waren we rond de 100,- kwijt. Kleding zoals een runningtight en windjasje om in te trainen schaffen we vaak bij Declathon aan. Voor de winter is thermokleding, warme wintersportjas en een regenjas ook fijn.

Voor- en nadelen van atletiek

Olivia vindt atletiek zo leuk omdat het lekker buiten is, ze houdt van rennen en springen. Ze wilt graag winnen. Niet alle onderdelen vindt ze even leuk, balwerpen en de lange afstand vindt ze niet zo heel leuk.

Sprint, verspringen en hoogspringen zijn favoriet bij haar. Ondanks dat atletiek best een individuele sport is, zijn er ook onderdelen die weer in teamverband moeten, zoals estafette.

Wat vinden wij als ouders ervan? We vinden het heel leuk dat ze deze sport beoefent. Fijne aan deze sport is dat er niet altijd elke week een wedstijd is. De wedstrijden worden ook in de regio gehouden, dus we hoeven niet naar de andere kant van het land af te reizen.

We vinden het wel belangrijk dat er wedstrijden zijn waar ze aan mee kan doen. Dan is er een doel en dat is toch wel leuk dat je ergens naar toe kan werken.

Minpuntje is misschien dat als er een wedstrijd is dat je dan meteen een halve dag onder de pannen bent.? Het is helaas niet zo dat je na een uurtje het veld kan verlaten, omdat er natuurlijk wel wat onderdelen zijn die ze moet doen.

Als het lekker weer is het dat misschien niet zo erg, maar met slecht weer is dat minder leuk. Maar goed dat nemen we maar voor lief en vaak is het heel gezellig op het veld.

Mijn naam is Dewi van firmamama. Ik vertel graag wat over de sport die mijn dochter Olivia van 7 jaar beoefent. Namelijk atletiek. Ze doet deze sport nu iets meer dan een jaar en vindt het nog steeds erg leuk om te doen.

Haar oudste zus deed ook aan atletiek en Olivia ging regelmatig mee naar de trainingen en wedstrijden. Toen ze na het behalen van haar zwemdiploma´s ook een sport mocht uitkiezen, koos ze ook voor atletiek. Mijn oudste doet geen atletiek meer, maar zit tegenwoordig op paardrijden.

Zit jullie kind ook op atletiek?

 1. Inge says:

  Hoi , mijn kindjes doen beiden ook atletiek .
  Mijn dochter is bijna 10 en mijn zoontje 7 jaar .
  Ze vinden het beiden leuk en er is variatie .
  Ik ben van belgie .
  Ik wis niet dat ze in Nederland al zo vroeg wedstrijd mochten doen , ik dacht dat het pas vanaf pupil was bij jullie .
  Mijn dochter is een grote fan van Daphne schippers .
  Veel succes in de atletiek
  Grtjes

Comments are closed.