Skip to Content

Baby zwemmen; vanaf wanneer in zwembad ook met dreumes of peuter

Baby zwemmen; vanaf wanneer in zwembad ook met dreumes of peuter

Onze dochter was drie maanden oud toen we voor het eerst naar het zwembad gingen. We vonden het allebei heerlijk om in het water te liggen. Of je nu gaat voor babyzwemlessen; vaak een beetje liedjes zingen in het water, wat baantjes slepen en kleine ‘oefeningen’ doen om gewend te waken aan het water, of gewoon lekker vrij recreatief zwemmen met het gezin. Er zijn een aantal dingen die fijn zijn om mee te nemen in de afwegingen die je maakt.

De eerste keer babyzwemmen

De eerste keer babyzwemmen is natuurlijk een hele mijlpaal. Verwacht er echter niet teveel van, zodat je niet teleurgesteld wordt. Helemaal als je met een hele jonge baby gaat. Als je baby het een kwartier volhoudt in het water is dat lang genoeg. In het water verliezen ze snel warmte en gaan ze bibberen.

Hoe leuk en gezellig het ook is, als je ziet dat ze een beetje gaan bibberen, huilen, of blauwe lipjes krijgen ben je eigenlijk al te lang in het water geweest.

Leg op een bankje naast het zwembad een lekkere dikke handdoek / omslagdoek klaar zodat ze warm ingewikkeld kunnen worden na het verlaten van het water en niet nog helemaal hoeven te wachten tot de kleedkamer.

Vanaf wanneer mag je baby zwemmen

Vanaf welke leeftijd je mag beginnen wisselt heel erg. Vaak wordt er aangeraden om te wachten tot de eerste prikjes. Dit gaat echter om de leeftijd die het kindje op dat moment heeft, en niet om vaccinaties die beschermen tegen eventuele ziektekiemen in het water.

Op de leeftijd van drie maanden kan je baby zich beter op temperatuur houden zodat het niet direct afkoelt in het koudere water. Je werkt thuis niet voor niets met een thermometer in het babybadje. En is de natuurlijke weerstand iets groter.

Zwembadwater voor het zwemmen met baby

Het gemiddelde zwembadwater van een wedstrijdbad is 27 / 28 graden. Je kan begrijpen dat dit geen aantrekkelijke temperatuur is voor je baby. Veel zwembaden hebben om die reden ook en recreatief bad waarin het water warmer is.

Ideaal voor babyzwemmen, of voor oudere mensen. De bodem van dit recreatief bad is vaak hoger, waardoor je hier makkelijk kan lopen of staan. Of er is een verstelbare bodem. Baby- en peuterbadjes hebben vaak ook warmer water.

Veel zwembaden voegen chloor toe aan het zwembadwater om hygiënische redenen. Tegenwoordig zijn er echter ook andere oplossingen mogelijk zoals zoals zoutelectrolyse (ZE), ozon (O) of Advanced Oxidation System (AOS). Deze voegen om die reden minder chloor toe aan het zwembadwater.

Helemaal chloorvrij is in Nederland verboden. Een lijst met chloorarme zwembaden vind je hier.

Aan & uitkleden

Het is slim om even na te vragen bij het zwembad of er speciale mama & kind kleedruimten zijn. Vaak is dit een groepskamer met aan een kant een lange plank met ligkussens en wat stoeltjes zodat jij je kind er makkelijk kan verkleden.

Zelf trek ik thuis al mijn zwempak aan zodat het makkelijk uitkleden is. Komt ook doordat eerst onze dochter bij de peuterspeelzaal afgezet moet worden en een half uur daarna het babyzwemmen begint en we altijd ‘precies’ op tijd binnen komen.

Na het zwemmen kun je het beste je kind als eerste afdrogen en aankleden. Zodat het kind het minste warmte verliest.

Na het zwemmen is wat extra vocht in de vorm van een flesje of pakje zeer welkom bij kinderen of iets te eten zoals wat fruit. Liever niet iets dat kruimelt, is niet prettig voor de persoon na jou.

Zwembandjes tijdens het baby zwemmen

Als je kind nog niet kan lopen houd je het vanzelfsprekend vast in het water. Daarom wordt er geadviseerd om vanaf het moment dat ze gaan lopen zwembandjes aan te trekken. In veel zwembaden is dit ook verplicht.

Er is veel keus wat betreft zwemondersteuning. Zo kun je gaan voor de traditionele zwembandjes of een compleet drijfpak.

Zelf kies ik voor de zwembandjes, maar let er wel op dat er drie compartimenten zijn in plaats van twee wat je vaker ziet. Daardoor blijven ze veel beter aan de armen zitten. En mocht er eentje onverhoopt lek gaan, sommige kinderen willen nog wel eens bijten op de bandjes, onze dochter incluis, dan houd je twee drijfcompartimenten over.

Hoofd onderwater / slepen

Veel mensen vinden het ‘eng’ om hun kind onderwater te houden. Toch is het goed dat je kindje dit af en toe probeert. En dat is dan natuurlijk het fijnste in de veilige handen van je mama.

Het kindje zal je er echt niet minder om vertrouwen. Bij jonge kinderen, vaak onder de negen maanden, is er nog een reflex aanwezig die er voor zorgt dat ze de adem inhouden als ze onder water komen.

In de baarmoeder hebben ze tenslotte ook onderwater gelegen. Eventueel kan je deze reflex stimuleren door ze zachtjes in het gezichtje te blazen voor je ze onder water houdt en als je ze uit het water haalt nog een keer. Een paar seconden is meer dan voldoende.

Als je met je baby door het water gaat bewegen kan je ze het beste heen en weer slepen. Dus niet dicht tegen je aan, maar van links naar rechts. Het stromende water is warmer waardoor je kindje beter op temperatuur blijft.

Prijzen voor het zwemmen met baby

Soms hoor ik wel eens van andere mama’s dat zwemmen duur is. Ik zal niet gaan verkondigen dat het goedkoop is. Daarom kiezen wij ervoor om in plaats van speelgoed een abonnement te vragen voor verjaardag / Sinterklaas.

Daarmee kunnen we 12 keer zwemmen voor nog geen 70 euro. Ook gaan we niet iedere week. Als hij zoals nu een beetje hangerig is door doorkomende kiezen slaan we het rustig een weekje over. Zo blijft het zwemmen ook leuk.

Uitwasbare zwemluier

En natuurlijk tot slot de outfit. Je wilt natuurlijk wel dat je kindje er een beetje leuk uitziet. Na twee zwemlessen met wegwerpzwemluiers ben ik overgestapt op uitwasbare zwemluiers. Ik ben hier zo fan van en zou ze iedereen aanraden.

De zwemluiers van Pandababy zijn enorm hip en ook prima te dragen als zwemkleding zonder zwempak of zwembroekje. De binnenkant is gemaakt van fleece zodat ze lekker zacht aanvoelen.

Ze hebben nu nieuwe modellen die je vast maakt met klittenband in plaats van een reeks aan drukknoopje. Wat wel erg fijn is, want dat was toch altijd even zoeken waar ze dicht moesten. Bij de beentjes zijn ze voorzien van elastiek zodat eventuele ontlasting binnen het broekje blijft.

Na afloop van het zwemmen gooi je ze in de wasmachine en kunnen ze een week later weer aan. We hebben nu al twee jaar twee zwembroekjes in huis en zelfs met veelvuldig wassen blijven ze er mooi uitzien.

Het fijne is trouwens dat deze zwembroekjes meegroeien. Je kan ze gebruiken vanaf drie maanden (4 kg) tot dat ze zindelijk zijn (15 kg). Aan de onderkant zitten namelijk nog wel een reeks drukknoopjes waardoor je het makkelijk kan verstellen.

De zwemluiers van Pandababy bestel je hier.

Peuterzwemmen

Peuterzwemmen is een goede voorbereiding op het Zwem ABC. Het is bedoeld voor peuters in de leeftijd van ongeveer 1½ tot 4 jaar. Van belang is dat je kind reeds kan lopen. Tijdens het peuterzwemmen doen de ouders/verzorgers gezellig mee.

Terwijl je kind spelenderwijs zijn of haar motorische en cognitieve vaardigheden ontwikkelt, genieten jullie beide van het heerlijk samenzijn. Echt even een moment van quality time met je kind. Samen liedjes zingen, bewegen en plezier hebben hoort er allemaal bij.

Deze tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen; als jij nog tips hebt hoor ik ze graag!

Linda van Aken
  1. nienke says:

    Wij zwemmen ook en mijn jongste dochter van 3 is al zo watervrij dat we daar altijd opmerkingen over krijgen als we gewoon zwemmen. Ze oefenen vanaf 3 jaar in amersfoort met het vestje waar ze ook zwemles in krijgen. De oudste zit nu op zwemles. Dit ging heel goed en lag ze voor op de andere kindjes, maar doordat ze geen klik had met de juf is dat helemaal weg. Gelukkig nu een nieuwe juf en gaat het weer beter. Ik kan het iedereen aanraden.

  2. Bianca says:

    Wat een handige tip van die uitwasbare zwemluier! Nooit geweten dat dat bestond. Met mijn eerste ging ik regelmatig zwemmen, met nummer twee af en toe en met nummer drie is het er nog steeds niet van gekomen en hij is inmiddels al 8 maanden. Ik wil er binnenkort wel een wekelijkse/tweewekelijkse activiteit van maken, want ik vind het zo leuk!

Comments are closed.