Skip to Content

Hardlopen met kinderen; meedoen aan een Kidsrun

Hardlopen met kinderen; meedoen aan een Kidsrun

Het was een week geleden dat ik een blog las van Bloei Delft dat de Golden Tenloop op Hemelvaartsdag in Delft niet alleen voor volwassenen is, maar er ook een kinderprogramma is met een Kidsrun van 1 km. Ik hield het in mijn achterhoofd, het leek me wel een leuk sportief uitje.

Pas toen ik twee dagen van tevoren op zoek ging naar meer informatie kwam ik er achter dat je je had moeten inschrijven…

Op goed geluk gingen we naar het Stadhuis waar de inschrijfbalie was (alleen voor de kinderloop waren er nog startbewijzen) en ja hoor. We konden de dame en heer nog aanmelden.

Het nichtje wilde uiteindelijk toch ook meedoen, maar zou wel een race tegen de klok worden dus haalden we voor haar alvast een startbewijs.

En maar goed ook, want niet veel later was het uitverkocht. Maar liefst 650 kinderen deden mee aan deze run. 

Hardlopen met kinderen; meedoen aan een Kidsrun - Mamaliefde

Kidsrun – De Golden Tenloop

Hardlopen met kinderen; meedoen aan een Kidsrun - Mamaliefde

Het was allemaal erg leuk georganiseerd, je loopt niet alleen de wedstrijd maar er is een heel programma van gemaakt. Zo kan je een half uur van tevoren opwarmen op de Beestenmarkt.

Daar staat een podium waar iemand oefeningen voordoet om op te warmen. Natuurlijk op vrolijke muziek zoals de Okido van Kinderen voor Kinderen die ze allemaal mee kunnen doen.

Na het opwarmen was het tijd om in de ‘fuik’ te gaan staan op de Burgwal voor de Maria van Jessekerk, we hadden ondertussen oma en opa met het nichtje gevonden.

Dat was even zoeken hoe we daar in geraakten en we bleken de achterhoede te vormen. Op zich wel fijn, want dan loop je niemand voor de voeten en kan je in eigen tempo doen.

Hardlopen met kinderen; meedoen aan een Kidsrun - Mamaliefde

Omdat we er van uitgingen dat ze alle drie in een ander tempo liepen hadden we tweetallen gemaakt en stond opa met de camera bij de start en finish klaar om dit avontuur vast te leggen.

Na het aftellen en het startschot kwam er beweging in de groep en gingen we ervandoor. Ik liep met zoonlief, in het begin ging dat nog goed.

Tot we door de startboog kwamen, al die mensen die daar stonden om aan te moedigen werd hem teveel en na tien meter hield hij het al voor gezien. Dat werd dus tillen in de hoop dat hij het een stukje verder weer wilde proberen.

Papa met dochterlief waren er al snel vandoor en zag ik pas weer bij de finish. Zij heeft nog best een nette tijd neergezet, op de startbewijzen zit namelijk een chip die de tijd registreert.

Hardlopen met kinderen; meedoen aan een Kidsrun - Mamaliefde

Na de finish werden er bonnetjes uitgedeeld voor een gratis ijsje van Gelaterie de Lelie, zij hebben het lekkerste ijs van Delft en we hadden de kinderen al een ijsje beloofd na de run dus dat kwam goed uit.

Kregen ze een flesje water, en waren er snoeptomaatjes.

Natuurlijk kregen ze ook alledrie een medaille omgehangen. Daar waren ze wel heel erg trots op dus die werd aan iedereen getoond.

Nadat we opa weer hadden gevonden gingen we ijsjes halen en weer met de tram terug naar huis.

Vanwege de drukte leek ons dat een betere optie dan de auto. Voor de snelste jongens en meisjes was er nog een prijsuitreiking met bekers.

Tips ter voorbereiding op hardlopen met kinderen

Nu zijn wij volledig onvoorbereid aan deze tocht begonnen. We liepen zelf tenslotte mee ter ondersteuning. Toch wordt er geadviseerd om vooraf te oefenen.

Als je van plan bent om te gaan hardlopen met kinderen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent. Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

  1. Kies de juiste uitrusting: Zorg ervoor dat zowel jij als je kinderen de juiste schoenen en kleding hebben om te hardlopen. Comfortabele en goed passende schoenen zijn essentieel om blessures te voorkomen.
  2. Bouw het langzaam op: Begin langzaam en bouw geleidelijk aan de afstand en snelheid op. Dit zal helpen om blessures te voorkomen en ervoor zorgen dat de kinderen plezier blijven hebben in het hardlopen.
  3. Maak het leuk: Maak het hardlopen een leuke activiteit voor de kinderen. Je kunt bijvoorbeeld een wedstrijdje houden, of een parcours uitzetten waarbij de kinderen verschillende opdrachten moeten uitvoeren.
  4. Luister naar het lichaam van je kinderen: Als je kinderen vermoeid raken of zich ongemakkelijk voelen, stop dan en neem een pauze. Het is belangrijk om naar hun lichaam te luisteren en het tempo aan te passen aan hun capaciteiten.
  5. Houd het veilig: Zorg ervoor dat je een veilige route kiest en dat je kinderen altijd in het zicht hebt. Je kunt ook reflecterende kleding dragen en verkeersregels respecteren.
  6. Blijf gehydrateerd: Neem water mee en zorg ervoor dat je kinderen voldoende drinken. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens het hardlopen.
  7. Maak het een regelmatige gewoonte: Maak het hardlopen met kinderen een regelmatige gewoonte, zodat ze er vertrouwd mee raken en het onderdeel wordt van hun routine.
  8. Beloon je kinderen: Beloon je kinderen na afloop van de hardloopsessie. Dit kan door bijvoorbeeld een gezonde snack te geven of iets leuks te gaan doen als een uitje.
Linda van Aken