Skip to Content

Snorkelen met kinderen; vanaf welke leeftijd met masker en mooie plekken in Europa

Snorkelen met kinderen; vanaf welke leeftijd met masker en mooie plekken in Europa

In oktober zijn we naar Egypte op vakantie geweest; het hele jaar door een heerlijke en zonnige bestemming om te genieten van de zon en het strand of zwembad.

We zaten in een resort in Hurghada en hebben vanuit daar een aantal excursies gedaan; niet naar de bekendste bezienswaardigheden van Egypte zoals de piramiden en de Vallei van de Doden; dat vonden we toch een te lange reis met de kinderen, maar wel de woestijn in en met een speedboot het water van de Rode Zee op.

De eerste keer als proef in combinatie met het zoeken naar dolfijnen en een bezoek aan een eiland / zandbank, dat beviel echter zo goed dat we de dag erna weer een boottocht hebben geboekt.

Dit keer zelfs op een privéspeedboot alleen met het gezin en een kapitein / gids. Natuurlijk werd er ook vanaf het strand en in het zwembad volop gesnorkeld omdat ze het zo leuk vonden!

Dit was voor de kinderen de eerste keer; zelf hadden manlief en ik al eens gesnorkeld tijdens de huwelijksreis in Indonesië bij Gili Air en zelf vond ik de omgeving bij Caye Caulker in Belize en Malta ook echt prachtig.

Vanaf welke leeftijd kan je gaan snorkelen?

Snorkelen met kinderen; vanaf welke leeftijd met masker en mooie plekken in Europa - Mamaliefde

Dat ligt helemaal aan je kind; het ene kind durft meer dan het andere of is meer watervrij. Het ene kind heeft ook op zijn vierde al zijn zwemdiploma de ander heeft wat meer jaren nodig.

Het belangrijkste is dat je kind niet bang is om in het water te liggen, ook met het hoofd. Ja, zelfs als je kind een duikbril opheeft kan dat in het begin nog een beetje spannend zijn.

Het ligt er ook echt aan waar je gaat snorkelen; of je vanaf het strand of in een zwembad gaat snorkelen is dat anders dan in open water waar het dieper is.

Ook kunnen kinderen het spannend vinden als er heel veel vissen zijn of het koraal heel hoog is en je dat bijna kan aanraken. Zo vond dochter het toch wel erg spannend bij de dolfijnen of boven een prachtig koraalrif.

Maar boven een zandgrond met diverse rotsen met koraal vond ze het juist heel leuk. Vanaf 4 tot 6 jaar kan je dus zeker een keer proberen om te gaan snorkelen. Probeer er vooral geen druk op te leggen en als je kind liever op de boot / aan de kant blijft is dat ook prima. Het komt vanzelf!

Snorkeldiploma

Als je kind het snorkelen heel erg leuk vind en zijn A, B en C heeft gehaald, kun je ook voor de snorkeldiploma’s gaan.

Toen ik zelf een kind was heb ik deze ook gehaald en hierbij oefen je onder andere de basisprincipes van het snorkelen zoals het omgaan met de basisuitrusting alsmede aanleren van en controle over de snorkeltechnieken.

Meer informatie vind je hier.

Snorkeluitrusting; welk materiaal heb je nodig?

Snorkelen met kinderen; vanaf welke leeftijd met masker en mooie plekken in Europa - Mamaliefde

Als je gaat snorkelen heb je in principe een snorkelset nodig bestaande uit een duikbril, snorkel en flippers.

Snorkelbril of full face snorkelmasker

Nu kan het zeker voor kinderen nog wel even wennen zijn om door een snorkel te ademen, dat gaat toch anders dan je normaal gewend bent. En zeker als ze in het water liggen wil je niet dat ze in paniek raken als er bijvoorbeeld water in de snorkelpijp terechtkomt.

Als je een normale snorkel wil is het goed om een kinderversie te kopen; een normale snorkel is te breed en te lang waardoor je kind zich teveel moet inspannen om te ademen en dus niet rustig in het water kan liggen.

Wil je toch liever een duikbril of snorkel dan is het ook mogelijk om een klepje te kopen voor op de snorkel om te voorkomen dat er water instroomt.

Easybreath

Daarom heb ik voor de kinderen een Easybreath-masker gekocht; dit is een zogenaamd full face mask wat wil zeggen dat je hele gezicht bedekt is. Deze heb je in verschillende maten ook voor kinderen van 6 tot 10 jaar zodat het masker goed aansluit op het gezicht en er geen water langs loopt.

Met dit snorkelmasker heb je panoramisch zicht en kan je dus alle kanten op kijken en de mogelijkheid om door de neus en de mond te ademen zodat kinderen niet eerst een andere ademhalingsmethode hoeven aan te wennen.

Ook zit er een filter op de snorkel zodat, zelfs al kom je onder water, er geen water in de snorkel of bril loopt en kunnen jullie nog gemakkelijker de onderwaterwereld ontdekken.

Sterker; manlief heeft ook wat rondgezwommen met dit masker en vervolgens ook voor zichzelf zo’n masker aangeschaft omdat het toch echt veel prettiger is dan een duikbril en snorkel.

Wel kan het zijn dat je kind even wat hulp nodig heeft met het ‘aantrekken’ om er voor te zorgen dat er geen kleine haartjes tussen het gezicht en het masker zitten en water naar binnen kunnen lekken en de hoofdband goed zit.

Deze loopt van voor naar links en rechts zodat het masker goed blijft zitten en niet per ongeluk kan verschuiven.

Een bonus is dat je aan dit masker ook een bevestiging kan maken zodat je een go-pro action camera kan bevestigen om onder water te zwemmen. Dit kan heel mooie beelden opleveren!

Meer informatie vind je hier.

Tip: Raakt je bril beslagen of komt er condens op maak dan de bril schoon met afwasmiddel; dat voorkomt dat er snel waterdruppeltjes op het glas blijven zitten. Als je eenmaal in het water ligt heb je dat natuurlijk niet altijd bij de hand; dan werkt het ook heel goed om in de bril te spugen, deze even goed te ‘poetsen’ en dan schoon te spoelen met het water!

Zwemvliezen wel of niet

Naast de snorkel zie je ook veel mensen zwemvliezen dragen tijdens het snorkelen. Zelf hebben we deze wel gebruikt maar niet voor de kinderen; dat is ook helemaal niet nodig.

Met de schoolslag kom je een heel eind en omdat kinderen niet altijd even horizontaal in het water liggen is de kans dat je het koraal beschadigd ook een stuk kleiner.

Voor het zwemmen met zwemvliezen heb je ook veel meer kracht in de benen nodig wat veel kinderen nog niet hebben.

Tip: Ga je toch snorkelen met zwemvliezen; loop dan altijd achteruit om niet te struikelen en trek ze aan nadat je ze nat hebt gemaakt. Dat maakt ze een stuk flexibeler.

Meer uitrusting vind je hier.

Veilig zwemmen met zwemvest

Snorkelen met kinderen; vanaf welke leeftijd met masker en mooie plekken in Europa - Mamaliefde

Nu zijn wij gaan snorkelen toen ze al wel zwemlessen hadden en watervrij waren maar nog geen zwemdiploma. Daarom deden we ze een zwemvest om; ook als je kind wel een zwemdiploma heeft kan dit de snorkelervaring veel prettiger maken.

Met een zwemvest blijft je kind drijven en hoeven ze zich daar niet op te focussen en kunnen ze heerlijk relaxt in het water liggen. Een drijfmiddel rondom de middel werkt daarom ook fijner dan bijvoorbeeld zwembandjes om de armen.

Al is iets natuurlijk altijd beter dan niets! En kan je zelf ook rustig rondzwemmen.

Sterker nog; toen we terug kwamen van vakantie ging het bij de zwemles ook meteen een stuk beter omdat ze rustiger en stabieler in het water lagen en minder moeite hadden met het hoofd in het water (ook al droegen ze nu geen masker meer ;-) ).

Verbranden

Houdt er rekening mee dat als je in het water ligt de zon constant van boven blijft schijnen. Zeker in landen waar het lekker warm is heeft de zon een flinke zonkracht!

Als je eenmaal in het water ligt zal je dit niet snel merken, maar zodra je weer terug bent aan land kan je het effect goed zien, en voelen!

Daarom is het goed om daarop voorbereid te zijn en je kind goed en regelmatig in te smeren ook op de rug, achterin de nek en achterkant van de armen en benen.

Let wel op dat je een zonnebrandcrème is die waterresistent is en breng deze op tijd aan voordat je in het water springt zodat deze de tijd heeft om ook echt een beschermend laagje te vormen. Wil je de kans op verbranding nog kleiner maken; zorg dan voor uv-werende zwemkleding met mouwen.

Denk bijvoorbeeld aan een swimsuit of een shirt met lange mouwen.

Foto’s maken of filmen onder water

Natuurlijk wil je je avonturen onderwater niet vanaf de boot maar ook onder water vastleggen; voor je kind kun je bijvoorbeeld een wegwerponderwatercamera komen om foto’s mee te maken. Deze kan je na afloop ontwikkelen en met een beetje geluk heb je een voltreffer.

Sommige camera’s of mobiele telefoon’s zijn zogenaamd spatwaterdicht en kan je vanaf de boot mee het water in (of onder) om wat foto’s mee te maken. Doe dit echter niet te lang en ga niet te diep!

Zelf hebben we gebruik gemaakt van een action cam; deze had dochter gekregen voor haar verjaardag en is wat goedkoper dan de ‘echte’ go-pro camera. We hebben die wel bevestigd aan het snorkelmasker zodat je je handen vrij hebt en je filmt wat je ziet als met een selfiestick waarbij we voor de zekerheid het polsbandje om de pols bonden.

Heel grappig was dat dochterlief vervolgens gewoon tegen de camera begon te praten en zowaar is een deel van het geluid zelfs hoorbaar op de camera! We hebben afgewisseld met beeld dat ze zelf heeft gemaakt van de vissen als beelden van haar zelf onder water.

Meer informatie vind je hier.

En geloof me; als je dan trots vertelt op het schoolplein dat je tussen de dolfijnen hebt gezwommen en een foto of filmpje kan laten zien is dat toch wel erg indrukwekkend!

Eerste keer snorkelen

Snorkelen met kinderen; vanaf welke leeftijd met masker en mooie plekken in Europa - Mamaliefde

Als je gaat snorkelen doe je dat over het algemeen in de zee; om visjes te bekijken of koraalriffen. Voor sommige kinderen kan dat echter een vrij grote stap zijn. Voordat je ‘echt’ gaat snorkelen is het ook fijn om te wennen aan het materiaal; vooral het ademen is even wennen.

Daarom is het handig om voor je de zee in gaat te oefenen in een laag zwembad waar je kind kan staan of op een langzaam aflopend strand / zandbank.

Je kind kan daar eenvoudig wennen aan het horizontaal in het water liggen en met hun hoofd onder water zijn. Als er dan iets is staat je kind zo weer met beide benen op de grond en is het veel minder eng.

Als je kind een beetje gewend bent kan je wat meer ‘oefenen’ met kijken; door bijvoorbeeld vingers onder water op te steken die het kind moest tellen of door iets op de bodem te gooien om ‘op te duiken’. Zo raakt je kind spelenderwijs meer bekend met het snorkelen en oefen je verschillende situaties.

Ook leerden we de kinderen twee signalen aan omdat je onder water natuurlijk niet kan praten;

  • Duim omhoog; ik wil boven water even praten
  • Een o van duim en wijsvinger dat betekent; alles gaat goed.

En natuurlijk werd er ook gewoon veel gewezen als we visjes zagen of mooi gekleurd koraal ;-)

Snorkelexcursie

Snorkelen met kinderen; vanaf welke leeftijd met masker en mooie plekken in Europa - Mamaliefde
Snorkelen met kinderen; vanaf welke leeftijd met masker en mooie plekken in Europa - Mamaliefde

Naast het snorkelen in het zwembad of vanaf het strand is het natuurlijk ook heel leuk om een heus koraalrif op te zoeken. Vaak ga je dan met een boot het water op tot hij zijn anker uitgooit of ergens aanhaakt. Je hebt dan rustig de tijd om de omgeving onder water te ontdekken.

Er zijn verschillende soorten excursies mogelijk; de goedkoopste zijn vaak met een wat groter jacht (die dus ook minder dichtbij het koraal kan komen) en je met een grotere groep mensen bent.

Het gaat dan om een dagtocht en vaak zit er ook een lunch bij inbegrepen. Als je echter iets meer geld betaalt is het vaak ook mogelijk om met een kleiner groepje of zelfs met een privéboot op pad te gaan.

Zeker met jonge kinderen is dat een aanrader; deze tochten zijn korter en als ze het zat zijn kun je snel weer aan boord van de boot. Vooral de privéboottocht met een speedboot op de Rode Zee is ons erg goed bevallen.

Bij het uitzoeken van een koraalrif hield hij er rekening mee dat het niet te diep was zodat de kinderen hier goed konden rondzwemmen.

Tip: Deze excursies kan je over de hele wereld boeken via Getyourguide, ons is dit in ieder geval goed bevallen en was zelfs goedkoper dan andere aanbieders online of ter plaatse en voorkomt onderhandelen! Check vooraf even of er zwemvesten aanwezig zijn voor de kinderen en ze hiermee het water in mogen en als je dat zelf niet hebt meegenomen een snorkeluitrusting voor jezelf!

Linda van Aken