Skip to Content

Beweegrichtlijn kinderen; hoe kan je bewegen van kinderen stimuleren?

Beweegrichtlijn kinderen; hoe kan je bewegen van kinderen stimuleren?

Een mens heeft per dag een bepaalde hoeveelheid beweging nodig om gezond te zijn. In een poging tot het bevorderen van de volksgezondheid heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport richtlijnen voor bewegen opgesteld waarin wordt beschreven hoeveel een volwassene per dag moet bewegen.

Op dezelfde manier zijn deze richtlijnen opgesteld voor kinderen, senioren en mensen met een beperking. Om te voldoen aan de richtlijn moeten kinderen per dag 60 minuten semi-intensief bewegen. Denk aan fietsen, voetballen, hardlopen, turnen, noem het maar op.

Het probleem is alleen dat bijna de helft van Nederlandse kinderen niet aan de richtlijn voldoen en dus niet genoeg beweging krijgt. Dat is te danken aan het nieuwe leefpatroon en de nieuwe leefomgeving.

Waarom bewegen kinderen minder?

Kinderen bewegen tegenwoordig minder omdat de leefomgeving en het leefpatroon is veranderd. Wat houdt dat in? Nou, met leefomgeving wordt bedoeld dat steden nu nog veel drukker en gevaarlijker zijn geworden ten opzichte van vroeger, en daarmee dus minder kindvriendelijk.

De beschikbaarheid van allerlei streaming platforms, sociale media en games is wat bedoeld wordt met de verandering in levenspatroon. Kinderen komen minder toe aan bewegen omdat ze meer tijd spenderen op hun telefoons en game consoles. Bovendien zijn veel ouders die in de stad wonen bang om hun kinderen buiten te laten spelen.

Welke rol spelen ouders in hoeveel hun kind beweegt?

Dat brengt ons bij het volgende punt: ouders spelen een grote rol bij de beweging van hun kinderen. Veel ouders vrezen dat hun kind iets overkomt als ze ze ongecontroleerd buiten laten spelen en doordat veel ouders overbezorgd zijn krijgen veel kinderen minder de kans om te bewegen.

Of kinderen in de stad wonen of niet, ze moeten veel buiten kunnen bewegen, zelfs als hun ouders het gevaarlijk vinden. In steden zijn er meer dan genoeg plekken ontworpen waar kinderen vrijuit kunnen spelen zonder gevaar.

Om kinderen te stimuleren meer te bewegen kan een smartwatch helpen; hiermee kunnen ze zelf bijhouden hoeveel ze bewegen en kun je daar ook een beloning aan koppelen; bijvoorbeeld; 1 uur bewegen staat gelijk aan 1 uur schermtijd.

Hoe kan je stimuleren dat ze meer gaan bewegen?

Om kinderen te stimuleren meer te bewegen, kun je verschillende strategieën toepassen:

Maak beweging een onderdeel van de dagelijkse routine. Integreer lichamelijke activiteit in de dagelijkse routine van je kinderen. Moedig je kinderen aan om te lopen of fietsen in plaats van met de auto te gaan, bijvoorbeeld naar school, vrienden of de winkel. Dit bevordert een actieve levensstijl en helpt hen om meer beweging in hun dagelijkse routine op te nemen.

Maak beweging leuk en aantrekkelijk. Organiseer spelletjes, sportactiviteiten of dansfeestjes waarbij kinderen plezier kunnen hebben terwijl ze actief zijn.

Moedig buitenspelen aan. Stimuleer kinderen om buiten te spelen in plaats van binnen te blijven. Moedig ze aan om te rennen, fietsen, skaten of andere activiteiten te doen die hen in beweging brengen.

Kinderen hebben niet veel middelen nodig om actief te gaan spelen; zo zijn zij al snel tevreden met een skelter van het merk Berg. Voor kinderen hoeft er helemaal geen ingewikkelde apparatuur te zijn om lol te kunnen hebben. Er is veel kinder buitenspeelgoed beschikbaar, waar een kind zich urenlang mee kan vermaken.

Verken nieuwe activiteiten en sporten. Help je kinderen om nieuwe activiteiten en sporten uit te proberen, zodat ze verschillende opties hebben om uit te kiezen. Dit kan hun interesse wekken en hen aanmoedigen om meer te bewegen.

Moedig deelname aan sportteams of clubs aan. Stimuleer je kinderen om deel te nemen aan sportteams op school of in de gemeenschap. Dit biedt hen niet alleen beweging, maar ook de kans om nieuwe vaardigheden te leren en vriendschappen op te bouwen.

Ook in parken en speeltuinen weten kinderen zich uitstekend te vermaken. Op het klimrek worden veel kinderen behendig met hun armen en benen en leren ze hoe het is om zo nu en dan te vallen, net zoals tijdens een potje voetbal in het park. Er zijn dus gelukkig meer dan genoeg opties.

Betrek het hele gezin bij lichamelijke activiteiten. Maak van beweging een gezinsaangelegenheid door samen te wandelen, te fietsen of andere activiteiten te ondernemen. Op die manier kunnen kinderen deelnemen aan activiteiten en zien ze dat bewegen belangrijk is voor iedereen.

Beperk de schermtijd en moedig alternatieve activiteiten aan. Verminder de tijd die kinderen doorbrengen voor de televisie, computer of videogames. Stel in plaats daarvan andere leuke activiteiten voor, zoals een wandeling maken, samen een sport beoefenen of naar de speeltuin gaan.

Geef positieve feedback en beloningen. Moedig je kinderen aan en geef ze complimenten wanneer ze actief zijn en deelnemen aan bewegingsactiviteiten. Geef af en toe beloningen zoals een uitje naar de speeltuin of een nieuw sportartikel om hen te motiveren om door te gaan met bewegen.

Kortom, zowel ouders als kinderen hebben voldoende beweging nodig in het dagelijks leven. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel speciale speelplekken gemaakt in drukke steden waar de kinderen even uit kunnen rennen op een veilige manier.

Ook is er veel buitenspeelgoed voor kinderen, waar zij zich urenlang mee kunnen vermaken om aan extra beweging te komen. Dit soort speelgoed kan makkelijker voor een trigger zorgen om een kind aan het spelen te krijgen.

Linda van Aken