Skip to Content

DIY: Zelf stoepkrijt verf maken

DIY: Zelf stoepkrijt verf maken

Stoepkrijt is en blijft populair speelgoed om mee te spelen. Wat is er niet leuker dan de straat voorzien van een vrolijk kleurtje of printje? Het voordeel van stoepkrijt is ook dat het niet duur is en je het overal kan kopen.

Maar wist je dat je het ook heel makkelijk zelf kan maken? Ideaal ook voor als je grotere oppervlaktes wil gaan kleuren.

Hou er wel rekening mee dat je van sommige methodes nog heel lang plezier hebt en zichtbaar blijft, ook na flinke regenbuien.

Stoepkrijtverf van oude stoepkrijtrestjes

DIY: Zelf stoepkrijt verf maken - Mamaliefde

Stoepkrijtverf is makkelijk te maken en als je slim bent gebruik je deze techniek om je oude kleine stukjes stoepkrijt mee op te maken. Zo herbruik je weer de oude restjes en hoef je niks weg te gooien.

Hier kan je zien hoe je het met een (oude) rasp en een kommetje water deze mooie verf kunt maken.

Recept zelf stoepkrijt maken

DIY: Zelf stoepkrijt verf maken - Mamaliefde

Je zelfgemaakte stoepkrijt, wie wil dat nou niet? Wc-rolletjes, bakpapier, een beetje gips, water en kleurstof / verf in je favoriete kleur is al wat je nodig hebt:

Benodigdheden:

  1. Gips (calciumsulfaat) (of anders maïzena)
  2. Water
  3. Verf (optioneel, voor kleur)
  4. Vormpjes (zoals ijsblokjesvormen of kleine plastic buisjes)

Instructies:

  1. Meng het gips en water: Begin met het mengen van het gips met water. Giet langzaam water in het gips en roer het goed door totdat je een dikke, maar toch kneedbare pasta krijgt. Zorg ervoor dat je niet te veel water toevoegt, anders wordt het te dun en zal het moeilijk zijn om in vorm te houden.
  2. Voeg kleur toe (optioneel): Als je gekleurd stoepkrijt wilt maken, voeg dan tempera-verf toe aan het mengsel. Doe dit geleidelijk en meng goed totdat de gewenste kleur is bereikt. Houd er rekening mee dat de kleur iets lichter kan worden na droging.
  3. Vormen Gieten: Giet het mengsel in de vormpjes die je hebt gekozen. Zorg ervoor dat je de vormpjes volledig vult en eventuele luchtbellen eruit tikt of schudt.
  4. Lat het uitharden: Laat het stoepkrijt volledig uitharden. Dit kan enkele uren tot een dag duren, afhankelijk van de dikte van de stoepkrijtjes en de omgevingsomstandigheden.
  5. Verwijderen uit de vormpjes: Zodra het stoepkrijt volledig is uitgehard, kun je het voorzichtig uit de vormpjes halen. Als het nog steeds zacht aanvoelt, laat het dan wat langer uitharden.
  6. Geniet ervan: Je zelfgemaakte stoepkrijt is nu klaar voor gebruik! Veel plezier met tekenen op de stoep!
DIY: Zelf stoepkrijt verf maken - Mamaliefde

In plaats van wc-rolletjes kan je ook prima gebruik maken van bijvoorbeeld een ijsjesvormpje. Met een stokje erin, is het een stuk eenvoudiger vasthouden.

Stoepkrijt sprayverf

DIY: Zelf stoepkrijt verf maken - Mamaliefde

Ook erg leuk is vloeibare verf in bijvoorbeeld een sprayfles, je kan hiervoor bovenstaand recept gebruiken maar dan extra water toevoegen. Je hoeft dan ook iets minder op je knieën te zitten, maar kan net als iemand die graffiti maakt zo de kleuren op de grond spelen.

Graffiti spuiten op muren mag niet, zeker niet als je spuit op andermans muren. Maar met deze stoepkrijtspuitbus kun je gerust spuiten. Na een goede regenbui zullen de kleuren als sneeuw voor de zon weer verdwijnen.

Tip: Geen zin om te maken; je kan deze sprayverf hier ook gewoon zo kopen.

Puffy stoepkrijtverf

DIY: Zelf stoepkrijt verf maken - Mamaliefde

Of wat dacht je van deze puffy stoepkrijt gemaakt van drie ingrediënten; scheerschuim, maïzena en kleurstof.

Multicolor unicorn stoepkrijt

DIY: Zelf stoepkrijt verf maken - Mamaliefde

Met kleurpotloden heb je dit misschien al eens gedaan, meerdere kleurtjes in je vuist en tekenen maar. Zoveel kleurtjes tegelijk op je papier, het lijkt wel toveren!

Dit kun je ook krijgen met stoepkrijt. Dit stoepkrijt maak je heel eenvoudig zelf van een speciaal soort klei. Draai bijvoorbeeld je favorieten kleurtjes samen en kunt aan de slag met je tovertekening.

Stoepkrijt poederverf & Rollers

DIY: Zelf stoepkrijt verf maken - Mamaliefde

Ook met deze set kan je zelf stoepkrijt maken van je favoriete kleur stoepkrijt. Dit rasp je tot poeder in het bakje en meng het met een beetje water tot stoepkrijtpoeder verf.

Gebruik de of mix verschillende kleuren tot je favoriete kleur. Met de verschillende structuren op de verfrollers maak je in een handomdraai de mooiste kunstwerken op straat!

Linda van Aken