Oké, eerlijk is eerlijk, als je vader en moeder allebei op scouting hebben gezeten en elkaar hebben leren bij een studentenscoutinggroep en samen als leiding kampen hebben gedraaid, heb je als kind niet heel veel keuze. Dus nog voordat ze vijf was heeft ze een paar keer meegedraaid om te kijken.
Er zijn namelijk verschillende leeftijdsgroepen en de bevers zijn er voor kinderen van 5 tot 7/8 jaar. Toen ze vijf jaar was begon het dus ‘echt’, lekker vroeg op op zaterdagochtend om naar de scouting te gaan. We zijn nu bijna een jaar verder en ze heeft net haar eerste landelijke event achter de rug.
Namelijk de Beverhit waar ze met leeftijdsgenootjes uit heel Nederland een nachtje samen op kamp gaat. En ik merk dat scouting haar veel goed doet, iedere keer krijg ik haar weer superenthousiast terug.
Buiten spelen
Scouting wordt vaak geassocieerd met het buitenleven. Dat klopt, veel tijd wordt buiten doorgebracht. Van speurtochten lopen tot en met spelletjes spelen of zeepglijbanen. De natuur staat vrij centraal, daarom ook dat veel clubhuizen in of aan de rand van het bos liggen. Daarom ook dat je veel buitenkinderen tegen kan komen bij scouting.
Sportief
Als je het hebt over ‘op welke sport zit je?’ wordt scouting niet vaak genoemd. Terwijl het ook een wekelijkse activiteit is. Dat het geen sport is wil echter niet zeggen dat het niet sportief is.
Er wordt namelijk ook veel aandacht besteed aan sport en spel. Of het nu een spellenparcours is waarbij ze diverse spellen doen of een groot spel in het bos. Waarbij ze afhankelijk van de leeftijd leren omgaan met winnen en verliezen.
Op jonge leeftijd draait het nog vooral om de activiteit zelf en naar mate ze ouder worden komt er steeds meer competitie en samenwerken bij kijken.
Daarnaast zijn er events zoals de Duinenmars waar ze met de hele groep een wandeling gaan maken door de duinen. De afstand is afhankelijk van de leeftijdsgroep. Ook een vorm van sport, helemaal voor de ouders die meelopen ;-)
Sociale vaardigheden
Dit hoor je het meeste terugkomen. Ook vanuit professionals die ouders adviseren om hun kind lid te maken van een scoutinggroep. Bij een socutinggroep leer je andere kinderen kennen dan van je school, ook is de situatie heel anders.
De sfeer is veel vrijer waardoor je ook meer met elkaar omgaat. Bij scouting kom je kinderen uit alle lagen van de bevolking tegen, zodat het een echte afspiegeling is van de maatschappij en je met iedereen leert omgaan.
Samenwerken
Samenwerken is een heel belangrijke waarde bij scouting, je leert in kleinere subgroepjes een opdracht te doen en later ga je zelf als groep op pad. Voor een dropping, de boodschappen te doen of wat dan ook.
Je leert dat iedereen een eigen taak en verantwoordelijkheid heeft en dat de som meer is dan de delen. Deze vaardigheden komen op latere leeftijd ook goed van pas.
Kinderpsycholoog Tischa Neve weet dit ook en zegt hierover “Bij scouting werken kinderen altijd samen met andere kinderen. Ze proberen problemen op te lossen en gaan uitdagingen aan in de natuur. Ze zijn sociaal én cognitief bezig. Zo doen ze sociale en emotionele vaardigheden op. Dat komt de rest van je leven van pas.”
Naar mate je ouder wordt komen daar ook leidinggevende kwaliteiten bij kijken. Je oefent hoe het is om leiding te geven aan een klein groepje, dat kan zijn met een groepsactiviteit samen spelletjes spelen, maar ook de leiding geven aan een groepje met leeftijdsgenoten. Als je 16 bent kan je ook als leiding aan de slag van de jongere speltakken.
Zelfredzaamheid
Iedere week kom je bij elkaar en één (of meerdere keren per jaar) ga je op kamp. Natuurlijk is er op een kamp leiding aanwezig, maar ook van de kinderen wordt er een bijdrage verwacht. Het zogenaamde corvee, dat kan verschillen van aardappelen schillen tot en met je tent opruimen.
Als je ouder wordt ga je ook echt zelf boodschappen doen en een maaltijd koken. Je leert ook wat een gezonde maaltijd is en dat je niet altijd pannenkoeken kan eten. Als je op kamers gaat hoef je in ieder geval niet bang te zijn dat je niet voor jezelf kan zorgen en iets meer dan een ei kan bakken.
Laat je uitdagen
Afhankelijk van je leeftijd wordt je uitgedaagd om nieuwe (praktische) vaardigheden te leren. Ieder op zijn eigen niveau en gebruik makend van zijn eigen talent.
Oké een hutje bouwen om te overnachten in de open lucht of vuurtje stoken met een lucifer heb je misschien alleen nodig als je meedoet aan Expeditie Robinson en knopen leggen en pionieren is leuk voor teambuildingsspelletjes of zeiltjes.
Andere vaardigheden zoals kaartlezen en dus ruimtelijk gevoel kan je later nog wel van pas komen, zelfs als je verder de gps gewend bent, weet je nooit wanneer dit van pas komt. Maar ook moderne technieken komen aan bod. Al is het maar bijvoorbeeld als je door een vreemde stad dwaalt, je leert toch meer gevoel te krijgen.
Grenzen verleggen
Op scouting kan er meer dan thuis. Zo kwam ze heel trots thuis van een carnavals scoutingfeestje met de mededeling dat ze priklimonade mocht drinken. Dat was toch wel heel speciaal. Nu heeft ze het thuis ook wel een keer mogen proberen, maar vond ze het niets.
Maar op een scoutingfeest was het toch wel heel bijzonder. Ze vertelde het ook echt alsof ze voor het eerst alcohol had gedronken ;-)
Of op kamp aten ze ‘s avonds spaghetti bolognese, iets wat de meeste kinderen wel lusten. Waar je thuis hamert op met mes en vork eten was er nu een ‘probleem’. De leiding had de borden, messen en vorken met ketchup op de tafel getekend zodat ze met hun handen moesten eten. De foto’s waren goud waard!
Je verlegt soms letterlijk grenzen. Dat kan gaan om een activiteit; zoals abseilen van een uitkijktoren. Zeker onder de ‘druk’ van een groep doe je toch sneller dingen dan als je alleen bent.
Of reizen; zo was ik erg trots toen ik als 20-jarige als onderdeel van een International Leadership Seminar for Woman (vanuit de wereldorganisatie van scouting) naar Genève mocht naar de Verenigde Naties.
Zelfvertrouwen groeit
Door een combinatie van alle bovenstaande dingen, neemt het zelfvertrouwen ook toe. De kinderen krijgen veel meer verantwoordelijkheid, passend bij hun leeftijd, ze leren nieuwe dingen en daardoor groeit het zelfvertrouwen. Bij scouting hoeft niet alles meteen goed of perfect, je mag gewoon jezelf zijn en fouten maken.
Scouting is leuk
Tot slot is dat natuurlijk de belangrijkste reden; een hobby / sport moet gewoon leuk zijn. Iedere keer geniet ik weer als ik mijn dochter ophaal van een opkomst en ze vol verhalen zit over wat ze nu weer hebben gedaan. Van plantjes zaaien tot en met een feestje omdat er iemand jarig was of het mogen logeren op het clubhuis!
Hobby & Sport kinderen
- Hobby’s kinderen
- Sporten voor kinderen
- Sporten en hobby’s tieners & pubers
- Kinderen en sport; goed voor ontwikkeling
- Kind wil niet sporten
- Sporten tijdens zomerstop
- Atletiek kinderen
- Atletiek ass groep
- Baby cursussen
- Babydans
- Baby yoga
- Baby zwemmen
- BMX fietsen kinderen
- Crossfit voor kinderen
- Hardlopen kinderen
- Kinder & Wobbel yoga
- Kleuterdans
- Mad science
- Muziek op schoot
- Muziekles kinderen
- Mountainbiken kinderen
- Paardrijden kinderen
- Peutergym
- Schaatsen kinderen
- Scouting
- Skiles kinderen
- Snowboarden kinderen
- Snorkelen kinderen
- Spaanse les
- Streetdance
- Teddybeerzwemmen
- Tennis kinderen
- Voetbal
- Yoga met kinderen
- Zwemles
- Hoe maak je een extra slaapkamer op zolder? - 13 September 2024
- Spionnen spelletjes en activiteiten - 12 September 2024
- 50 jaar Speelgoed van het Jaar 2024 - 11 September 2024