Skip to Content

Mountainbike voor kinderen; Van training bij club tot kosten

Mountainbike voor kinderen; Van training bij club tot kosten

Mountainbiken is niet langer voorbehouden aan volwassenen die op zoek zijn naar een adrenalinekick. Steeds meer kinderen ontdekken de opwinding en vreugde van deze avontuurlijke sport. In dit artikel duiken we in de wereld van mountainbiken voor kinderen, van de voordelen tot de benodigde uitrusting en veiligheid.

Voordelen van Mountainbiken voor Kinderen

1. Fysieke Gezondheid

Mountainbiken is een uitstekende manier voor kinderen om actief te blijven en hun fysieke gezondheid te bevorderen. Het verbetert de cardiovasculaire conditie, versterkt spieren en bevordert de algehele gezondheid.

2. Mentale Welzijn

Naast de fysieke voordelen draagt mountainbiken ook bij aan het mentale welzijn van kinderen. De frisse lucht, de natuurlijke omgeving en de opwinding van het parcours helpen stress te verminderen en het humeur te verbeteren.

3. Sociale Interactie

Mountainbiken moedigt sociale interactie aan, vooral als kinderen de sport in groepsverband beoefenen. Het delen van ervaringen op het parcours en het overwinnen van uitdagingen versterkt vriendschappen en sociale vaardigheden.

Benodigde uitrusting

1. Geschikte Fiets

Een essentieel onderdeel van mountainbiken is natuurlijk de fiets zelf. Voor kinderen is het belangrijk om een fiets te kiezen die past bij hun lengte en vaardigheidsniveau. Er zijn speciale kindermountainbikes beschikbaar met lichtgewicht frames en aangepaste functies.

2. Veiligheidsuitrusting

Veiligheid staat altijd voorop, vooral bij activiteiten zoals mountainbiken. Kinderen moeten helmen dragen die goed passen en andere beschermende uitrusting zoals knie- en elleboogbeschermers. Ouders moeten erop toezien dat de uitrusting regelmatig wordt gecontroleerd en vervangen indien nodig.

3. Oplettende Begeleiding

Ouders en begeleiders spelen een cruciale rol bij het introduceren van kinderen in de wereld van mountainbiken. Ze moeten niet alleen toezicht houden op de veiligheid, maar ook zorgen voor begeleiding en aanmoediging tijdens het leerproces.

Trainen en wedstrijden

Dave is lid geworden van een mountainbikegroep toen hij 7 jaar was. Hij traint 1 keer per week op de zaterdagmiddag. De training duurt ongeveer 2 tot 2,5 duur. Ze fietsen in verschillende groepjes qua niveau. Als de techniek en tempo goed is kunnen ze door naar een volgend groepje.

Er is ook een mogelijkheid om mee te doen met de wedstrijden. In de maand juni is er op de club een Paul Sosef Cup, dat zijn wedstrijdjes op het eigen parcours om het gevoel van wedstrijdfietsen te krijgen. Iedereen krijgt na 4 x fietsen een medaille. 

Daarnaast is er de gehele zomerperiode in de kernen uit de omgeving de Dikke Banden Racen, waar ze vanuit de club ook meefietsen.

Financiële plaatje

De kosten voor de training zijn zeer betaalbaar, namelijk €62,- per jaar.

Daarnaast heb je natuurlijk wel een uitrusting nodig. Om te beginnen de mountainbike, de exacte kosten hiervan zijn afhankelijk van het merk of de specificaties, maar komen al snel uit rond de  €400,-. Wil je besparen dan kan je een goedkoper model kopen, of er een tweedehands overnemen.

Fietskleding voor kinderen is over het algemeen best moeilijk te vinden. Daarom bieden ze dit aan vanuit de club. Voor 1 outfit betaal je ongeveer €150,- . Een outfit bestaat uit een shirt met korte en lange mouwen, een korte broek, lange broek en handschoenen. Tot slot heb je natuurlijk een fietshelm nodig.

Veiligheid

1. Kennis van de Regels

Voordat kinderen zich op de mountainbikeroutes begeven, is het belangrijk dat ze de basisregels begrijpen. Dit omvat het respecteren van andere fietsers, wandelaars en de natuurlijke omgeving. Ook moeten ze de trailmarkeringen begrijpen om veilig te navigeren.

2. Geleidelijke Vooruitgang

Kinderen moeten beginnen op eenvoudige, goed gemarkeerde paden en geleidelijk overstappen naar meer uitdagende routes naarmate ze hun vaardigheden verbeteren. Dit helpt ongelukken te voorkomen en vergroot het zelfvertrouwen van het kind.

3. Weersomstandigheden

Ouders moeten de weersomstandigheden in de gaten houden voordat ze hun kinderen op pad sturen. Modderige of gladde paden kunnen het risico op vallen vergroten, dus het is belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Mountainbiken als hobby

Mountainbiken is een sport, meer bepaald een tak van wielersport, waarbij men over ruige terreinen fietst, meestal met een speciaal daarvoor ontworpen mountainbike.

Het verschil tussen een mountainbike en een gewone fiets is dat hij over het algemeen wat robuuster is (sterker frame en bredere banden met dieper profiel voor meer grip op de weg) en je zit over het algemeen een stuk meer voorover gebogen en hij zou een stuk sneller zijn.

Het is zowel een wedstrijd- als recreatieve sport. Daarnaast zijn er zogenaamde prestatietochten. Of kan je puur recreatief fietsen door het bos.

Voor- of nadelen van deze hobby

Mijn kind vindt het leuke van deze sport dat hij lekker buiten kan zijn en samen met zijn vrienden een stuk kan fietsen. Minder leuk wordt het als het buiten nat wordt vanwege de regen, of als er een valpartij plaatsvindt.

De ouders vinden het super dat hij dit doet. Ze vinden het zelf ook erg leuk om te doen en geweldig om te zien dat je kind(eren) daar dan in meegaan.

Mountainbiken voor kinderen is niet alleen een fysieke activiteit, maar ook een stimulerende ervaring die bijdraagt aan hun algehele welzijn. Met de juiste uitrusting, begeleiding en focus op veiligheid kunnen kinderen genieten van de opwinding van het mountainbiken terwijl ze belangrijke levensvaardigheden ontwikkelen. Dus, waar wacht je nog op? Haal die helmen en fietsen tevoorschijn, en laat het avontuur op twee wielen beginnen!