Skip to Content

Baby dansen; dansen met je baby in een draagzak

Baby dansen; dansen met je baby in een draagzak

Van dit fenomeen had ik op youtube al een aantal filmpjes voorbij zien komen. Kleine balletklasjes van zwangere vrouwen en mama’s met een kind in draagzak of draagdoek. Compleet met rondrennende peuters. Af en toe een variant hierop met een flashmob of een libdub. Maar vooral allemaal heel ver weg; Australië en Amerika.

Op twitter zag ik een oproepje voorbij komen voor een proefles babydans. Hier zouden dan ook foto’s en filmpjes van gemaakt worden, hier in Nederland is dit nog een erg onbekend fenomeen.

Ook was er contact gezocht met een draagconsulent. Op de huidige foto’s waren namelijk niet zulke hele ergonomische constructies te zien. Op woensdag ben ik vrij en oma die vond het niet erg om een ochtendje op te passen op onze dochter. Meestal is het toch andersom. En zo vertrok ik woensdagochtend naar een balletschool, op de fiets.

Dansen met je baby

Alleen al de heenweg is stiekem best een tocht, het zit niet naast de deur en het vervelende is dat je op het laatste stuk een brug en een spoorbrug over moet. Twee hele steile hellingen dus.

Ik was dus al rood voordat we überhaupt begonnen.  Stiekem was het ook al heel wat jaren geleden dat ik voor het laatst een in een dansschool ben geweest. Als kind heb ik jarenlang klassiek ballet gedaan, later gecombineerd met jazz en nog later musical en riverdans. Daar was ik dan, klaar voor een les babydans bij Zenenzo.

Er waren nog een aantal andere mama’s met een babytje. Het waren voornamelijk meisje waarbij de ene een nog liever en schattiger balletpakje aan had dan de ander. Baby boy was dus het enige jongetje.

Achja, jongens kunnen ook dansen. Hij was niet de enige man, er was ook een papa met een poppenbaby (zijn dochters zijn al wat ouder) en een zwangere mama. Ook de docente … had een heel lief babytje van twee maanden!!! Zo knap dat ze dan toch al doet.

EST_5069 (640x339)

De les begon met wat hulp van de draagdoekconsulente Annette Drop om de wat onervaren mama’s te helpen met een draagdoek of draagzak. Zelf had ik er ook wat aan; ik weet nu ‘eindelijk’ hoe je zelf je baby op je rug krijgt met een draagzak! Nu nog uitproberen zonder helpend handje.

Terwijl de laatste baby’s geholpen werden begonnen we al voorzichtig met een soort van opwarming. We verdeelden ons over de zaal. In het eerste deel kwamen hele prettige wiegbewegingen aan de orde. De eerste baby’s waren dan ook al snel vertrokken naar dromeland. De benaming droomdans is dus zeer treffend gekozen!

EST_5068 (640x280)

Na de warming-up werd de bar erbij gehaald. In mijn ballettijd was dat altijd een van de mindere elementen, ik heb daar gewoon helemaal niets mee. En nu ook weer. We begonnen heel eenvoudig met een aantal posities; eerste positie, tweede positie, vijfde positie met een hoop pliee’s en andere pasjes die ik niet meer ken.  

Dat was nog prima te doen, maar toen draaiden we om. Met twee handen aan de bar en dan zakken, helemaal naar beneden. Ik weet nog van vroeger dat ik altijd de opmerking kreeg dat ik een eend was omdat ik met mijn kont achteruit stak in plaats van netjes als een plank langs de muur naar beneden te glijden. Oeps.

En dan nu met een kind in een draagzak, hij is toch al wat zwaarder dan die babytjes van een paar maandjes oud. Maar we hebben het overleefd. Daarna waren er ook nog wat andere oefeningen dus die beenspieren hebben het aardig te verduren gekregen. Blijven lachen, komt alles goed.

Toen baby boy ging huilen omdat hij het toch wel heel erg warm kreeg twijfelde ik geen moment om de bar te verlaten, vond ik helemaal niet erg ;-) Snel uitgekleed en in zijn rompertje (veel beter) weer in de draagzak gedaan, zonnekapje er over en binnen een minuut was hij weg! Het huilen kwam dus ook door de slaap.

EST_5087 (640x368)

We deden nog een andere oefening waarbij we de volledige ruimte van de zaal gebruikten met wat oefeningen van pasjes hoog en laag. In langzaam tempo en wat sneller. Vooral het langzame tempo was erg goed om wederom je balans te oefenen. Dit vind ik persoonlijk een veel fijnere oefening. Helemaal in het wat snellere tempo. Jammer dat dit maar heel kort was.

EST_5118 (640x426)

Het vierde en laatste onderdeel van de les die in totaal een drie kwartier duurde was op de grond. Als baby boy slaapt, slaapt hij door. Dus hij vond het helemaal niet erg om nu op een matje verder te slapen terwijl mama een soort op pilates gebaseerde oefeningen deed om de buikspier te trainen. Dit slapen duurde echter niet lang en voorzichtig gingen die oogjes open en keek hij me stralend aan.

We deden zittend nog wat oefeningen met gestrekte benen waarbij je lekker met je baby kon spelen. En een soort push-up achtige oefening waarbij je je baby kon kussen. Meneer was natuurlijk zo eigenwijs om ook op zijn buik te gaan liggen met gestrekte armen om zo in de spiegel naar zichzelf te kijken! Probeer dan nog maar eens op te letten.

Het was een fijne, maar stiekem toch best wel intense les. Tijd dus voor een flesje voor meneer en wat water voor mij, een schone luier, een beetje deo. Omkleden doe ik thuis wel, want ik moet straks tenslotte ook nog weer op de fiets.

Er werden nog wat vragen gesteld voor het filmpje en er werden van alle mama’s nog afzonderlijke foto’s gemaakt. Dit duurde echter helaas erg lang voordat de eerste klaar was. Gelukkig werd het tempo iets opgehoogd, want oma zou zo weer voor de deur staan met een peuter die ook graag wil slapen.

Waarom dansen met je baby in een draagzak?

Waarom zou je dit eigenlijk doen? Vijf redenen:

 • Heel eenvoudig; omdat het leuk is om zo close te zijn met je baby en op de maat van de muziek te bewegen. Wie is nu niet graag samen met haar baby?
 • Muziek is goed voor de ontwikkeling van het kind; ze reageren hier sneller op. Als ze wat ouder zijn en zelf gaan dansen zou het ook goed zijn voor de intelligentie en sociale vaardigheden.
 • Het goede voorbeeld; je leert je baby zo al jong kennismaken met bewegen.
 • Het is ook goed voor jou als mama, sommige oefeningen zijn echt heel pittig en dus een goede work-out.
 • Je baby gaat meer lachen, als baby’s hun bewegingen synchroon krijgen met de muziek gaan ze meer bewegen.

Of ik het nu ook ga doen; daar ben ik eerlijk gezegd niet over uit. Ik zou het heel graag willen, want het is goed en leuk om zo samen met je baby te dansen. Als ik een auto tot de beschikking had zou ik het ook zo doen, het is toch zeker een onderneming. Gelukkig is het ook mogelijk om onze dochter mee te nemen; de babydans en peuterdans worden namelijk met elkaar gecombineerd zodat ze er allebei plezier van hebben.

Ik vraag me alleen af of ik er dan nog wel zoveel plezier aan beleef. Buitenshuis ben ik toch veel alerter op het doen en laten. Als ik dan ook nog wil meekomen met de les ben ik bang dat het iets teveel van het goede is.

Bovendien was eigenlijk het plan om op vrijdagochtend te gaan zwemmen met onze zoon als peuter naar de peuterspeelzaal gaat. Een ochtendje rust per week is ook wel heel erg fijn. En niet te vergeten; de mamacafe’s zijn ook op woensdagochtend. Weliswaar niet iedere week, maar toch.

En nog een laatste reden; vanaf januari wil ik met onze dochter naar een speeltuinenmix gaan waarbij ze vier keer vier weken iedere week een andere les aanbieden; muziek, toneel, dans en schilderen. Voor het geld hoef ik echter het niet te laten. Ik denk dat mijn besluit dus eigenlijk al is genomen. Maar zou het toch zo aan iedereen aanbevelen!

Zou het iets voor jou zijn om te gaan dansen met je baby?

De foto’s zijn gemaakt door dansfotograve Esther Verkaik.

Linda van Aken
 1. Monique says:

  Wat leuk dat je je daarvoor hebt opgegeven! Leuk om zo met nieuwe dingen kennis te maken. Ik denk dat het voor veel ouders heel leuk is om te doen, toch zie ik het mezelf niet heel snel doen. Ik ga dan liever buiten een stuk wandelen met Lise in de doek of zak :)

 2. Roos says:

  Wat leuk!!! Ik ga meteen hier in de buurt zoeken of er ook zoiets is, dit lijkt me heerlijk om met buikbaby2.0 te gaan doen. Ik heb vroeger gedanst, welliswaar geen ballet, en zit al tijden te denken om het weer op te pakken. Dit zou ik echt super vinden ;)

 3. Frederique says:

  Ik vind het serieus jammer dat mijn kerels al weer zo groot zijn dat draagdoeken en dergelijke echt niet meer kunnen. Maar wat heb ik dat gemist toen ik afgelopen zaterdag de jongste even op mijn rug nam. Ik zou niet snel gaan voor zo’n cursus, maar ik kan iedere moeder aanraden om te dragen met een draagdoek of ergonomische drager (waarbij een babybjorn echt niet ergonomisch is!!)!

 4. Kimberley says:

  Wat ziet het er lief uit, zo! Lijkt me ook wel heel leuk om te doen. Op zich danste ik altijd (en nog, hoor!) met de kindjes toen ze heel klein waren. Niet heel professioneel of met een bepaalde volgorde, maar gewoon dansen saampjes. Haha.

Comments are closed.