Skip to Content

Mijn kind heeft een hobby; peutergym

Mijn kind heeft een hobby; peutergym

Elke zaterdagmorgen is het hier feest! Feest voor onze middelste wel te verstaan. Hij mag dan naar peutergym! Samen met papa stapt hij op de fiets voor een uurtje rennen, vliegen, vallen en weer opstaan.

Hoewel wij eerst met z’n tweeën gingen, bleek het veel praktischer dat hij samen met zijn vader gaat. Een sport- of hobbyclub vinden we erg belangrijk voor de kinderen. Bas (3 jaar) zit daarom op peutergym en zijn grote zus Mila (6 jaar) gaat graag naar dansles. Ze leren hiermee andere kinderen kennen en ook kunnen ze even uitrazen.

Ontwikkeling & fun

Bij peutergym worden zowel de grove als fijne motoriek gestimuleerd. Dit wordt gedaan met toestellen, maar ook met dans. Samen met je papa of mama doe je allerlei leuke oefeningen.

Het eerste gedeelte op eigen gelegenheid in een soort van opgezette apenkooi, daarna met iedereen samen aan de slag in de grote zaal. Het eindspel waarbij de juf tientallen stuiterballen door die zaal heen gooit, is megapopulair. Het is de bedoeling dat de kinderen deze ballen sorteren op klein en groot.

Heel laagdrempelig

Vanaf je tweede verjaardag kun je je aanmelden om mee te doen met de peutergym. Er zijn drie tijdstippen waar je je voor kunt aanmelden. Extra vroeg, vroeg of iets minder vroeg. Haha. Dat is ook het enige nadeel van deze hobby, het is zo vroeg voor een weekenddag.

Wat wel fijn is, is dat je zo veel meer zaterdag over hebt om van te genieten. Peutergym is verder heel laagdrempelig. Ze hebben geen speciale outfit nodig. Ik doe Bas altijd een lekkerzittende broek aan (geen spijkerbroek) en een shirtje. Dat is het! Zelfs schoenen zijn niet nodig, want ze lopen allemaal lekker op blote voetjes.

Beker limo op het einde

De combinatie van sport en spel maakt dat wij peutergym een enorm succes vinden. Bas gaat lekker zijn eigen gang. Ook al geeft hij niet om alle toestellen, hij doet lekker zijn eigen ding samen met papa. En ook dat is goed.

In een gezin met drie kinderen is het ook weleens fijn om even een ouder alleen voor jezelf te hebben. De stuiterballen, het bekertje limo en stempeltje aan het einde van de les zijn voor hem de kersjes op de taart.

Ik ben Mary-Lou, moeder van Mila, Bas en Sem die op peutergym zitten. Op mamaLou blogt, een website over ouderschap en opvoeding, schrijf ik graag over het moederschap en daaraan gerelateerde onderwerpen. Voor de “Mijn kind heeft een hobby”-serie van Mamaliefde wil ik graag over onze zaterdagochtenden vertellen. Want die beginnen vroeg, heel vroeg!

Heeft jouw kind aan peutergym gedaan?

Redactie Mamaliefde