Skip to Content

Teddybeerzwemmen met baby en peuters

Teddybeerzwemmen met baby en peuters

Waar we bij onze dochter vanaf vier maanden vrijwel iedere week in het zwembad lagen ligt dat bij onze zoon toch iets anders. Vorig jaar zijn we wel twee keer gaan Teddybeer zwemmen. Een keer voor een eerste indruk en vervolgens voor de foto’s van de onderwaterfotograaf. Daarna kwam er toch snel een eind aan.

Alleen met twee kinderen zwemmen zag ik in de praktijk niet zo zitten. Misschien als peuter wat ouder is en zich beter zelfstandig kan redden in het water. Nu ze echter naar de peuterspeelzaal gaat heb ik de vrijdagochtend vrij om met zoonlief op stap te gaan. Aangezien de Muziek op Schoot groep al vol zat zijn we gaan babyzwemmen. En mag hij vandaag voor zijn eerste zwemdiploma gaan!

Baby watervrij maken

Veel stelt het niet voor, het gaat vooral om het watervrij maken van je kind. Toch is het een hele belevenis. Ze zetten speciale discolichten op, er hangen slingers. Er is bezoek van oma’s, opa’s, papa’s en andere familieleden die zelfs in het water nog foto’s maken van hun kind om niets te missen. Helaas moest papa werken dus gingen oma en opa mee.

Hij is misschien dan wel de tweede, maar nog steeds net zo bijzonder. Peuter werd door haar tante naar de peuterspeelzaal gebracht zodat wij rustig naar het zwembad konden.

Voor het zwemmen nog even langs de rand gespeeld met oma die de ringen aangaf terwijl zoonlief bezig was om zijn evenwicht te oefenen. Dit is zo’n goede oefening voor zijn motoriek en evenwicht.

Zwemmen met baby & peuter

Iets later dan normaal, de groepen babyzwemmen en peuterzwemmen worden namelijk gecombineerd, begonnen we met het liedjes zingen. Daarna werden er een aantal opdrachtjes uitgevoerd.

Aangezien opa moest werken hebben we ons tussendoor aangekleed, terwijl de oefeningen voor zilver en goud gedaan werden. Daarna begon het feest met limonade, iets lekkers en natuurlijk het uitdelen van de diploma’s. Voor iedereen was er een groot applaus.

Even lekker gedronken en wat snoepjes gegeten. Zodat daarna het diploma in ontvangst genomen kan worden. Meneer wil maar een ding; naar bed!

Teddybeer Brons richtlijnen en vaardigheden

 1. Zittend op de rand van het bad het water in gaan (hulp mag). Het kind begeeft zich in (voor hem/haar) diep water, waarbij het hoofd onder water gaat.
 2. Water over het hoofd spetteren.
 3. Aan de hand loopbewegingen maken in het water.
 4. Liggend op de buik 5 meter door het water getrokken worden.
 5. Liggend op de rug 5 meter door het water getrokken worden.

Teddybeer zilver richtlijnen en vaardigheden

 1. 5 meter in ondiep water lopen (alleen) Dit moet gebeuren in (voor hem/haar) borstdiep water.
 2. Bellen blazen hangend aan de rand van het bad. Bij het bellen blazen moet de mond van het kind onderwater zijn.
 3. 2 banen door het water getrokken worden, waarbij 1 baan op de buik en 1 baan op de rug. Tijdens het voorttrekken draaien van buik naar rug.
 4. Vanaf ten minste 2 meter, zelfstandig naar de kant komen. De bedoeling van deze oefening is dat het kind enige afstand kan overbruggen en dat het zich daarna aan een steunpunt(de kant) vast blijft houden tot hulp aanwezig is. Het voortbewegen mag op alle mogelijke manieren geschieden.
 5. Rechtopstaand een rondje draaien draaien. Dit moet gebeuren in (voor hem/haar) diep water.

Teddybeer goud richtlijnen en vaardigheden

Waar teddybeer brons en zilver vaak heel snel achter elkaar gehaald kunnen worden, zijn er zwembaden die wachten met goud. Zodat de kinderen die dat halen ook echt watervrij zijn en klaar zijn voor de zwemles, ook fysiek.

 1. Zonder hulp van de kant in het water springen, omdraaien en de rand van het zwembad vastpakken. Dit moet gebeuren in (voor hem /haar) diep water. Bij de gehele oefening wordt geen hulp gegeven. Het is de bedoeling dat het kind, nadat het te water is geraakt, automatisch gaat zoeken naar een punt waar het zich kan vasthouden.
 2. Op de buik een afstand van 5 meter afleggen met gebruik van armen en benen. Dit moet zonder hulp van ouder/begeleider en zonder drijfmiddelen gebeuren, en in minimaal (voor hem/haar) borstdiep water.
 3. Op de rug een afstand van 5 meter afleggen met gebruik van armen en benen. Dit moet zonder hulp van ouder/begeleider en zonder drijfmiddelen gebeuren, en in minimaal (voor hem/haar) borstdiep water.
 4. In tenminste 0,5 meter diep water een voorwerp van de bodem pakken. Bij het oppakken van het voorwerp moet het hoofd van het kind onder water gaan.
 5. Zonder hulp uit het zwembad komen (de trap mag gebruikt worden).

Heb jij aan babyzwemmen gedaan met je kind?

Linda van Aken