Skip to Content

Nationale Buitenspeeldag; activiteiten & ideeën

Nationale Buitenspeeldag; activiteiten & ideeën

Vandaag is het weer zo ver; tijd voor de Nationale Buitenspeeldag. Als je kind graag naar Nickelodeon kijkt heb je er misschien al iets van meegekregen. Zij zijn namelijk sponsor van dit event en helpen Jantje Beton met het organiseren hiervan.

Eén middag tussen 13.00 en 17.00 uur gaat het scherm op zwart. Dan is het hopen op mooi weer, zodat iedereen lekker naar buiten gaat. Al kan plassen stampen ook best leuk zijn. 

Zelf vind ik het erg belangrijk om buiten te spelen, en niet alleen tijdens de Buitenspeeldag. Zodra het buiten warm genoeg is gaat de deur open zodat de kinderen heerlijk naar buiten kunnen. Alleen op de hele warme dagen tussen 12.00 en 15.00 uur zitten we binnen. Heerlijk is het om buiten aan de picknicktafel te knutselen als de jongste slaapt, of ‘s-avonds buiten te eten. Scheelt ook nog eens opruimen. ;-)

Lees ook: Buitenspelen; 101 spelletjes voor buiten

Waarom Nationale Buitenspeeldag

De laatste tijd wordt er steeds minder buiten gespeeld. Daarom wordt sinds 1994 de Nationale Buitenspeeldag georganiseerd. De laatste jaren is dit vanwege de opkomst van beeldschermen alleen nog maar meer afgenomen.

Tijd om daar verandering in te brengen, al is het maar voor een dag.

Veel organisaties zoals sportverenigingen, maar ook bso’s en scholen organiseren op deze dag allerlei activiteiten. Op de website van Nationale Buitenspeeldag vind je een kaart met activiteiten bij jou in de buurt. Dus als je vanmiddag nog geen plannen hebt…

Buitenspelen is super belangrijk, maar wordt steeds minder vanzelfsprekend. Daarom organiseren Jantje Beton en kinderzender Nickelodeon al meer dan 10 jaar de Nationale Buitenspeeldag. Die dag maken we van Nederland één grote speelplek!

Doe je dit jaar ook mee?

Top 10 Favoriete buiten activiteiten

Wat mijn kinderen het leukste vinden om buiten te doen? Eigenlijk de gewone voor de hand liggende spelletjes. Buiten spelen hoeft helemaal niet groot of ingewikkeld. Het moet vanzelfsprekend zijn om buiten te spelen. In willekeurige volgorde:

  1. Naar de kinderboerderij; het liefste op de fiets en dan geitjes aaien. Zodra we de voordeur uitstappen roept peuter al of we naar de boerderij gaan. Boos dat ze is, als we dan naar de peuterspeelzaal gaan…
  2. Bellen blazen; zo eenvoudig, maar altijd een succes. Of ze nu zelf bellen blazen of ze kapot maken. Als de kinderen ouder zijn kan je proberen om reuzen bellen te maken met stokjes en een touwtje.
  3. Zandbak; spelen met zand staat hier ook hoog bovenaan. Iets minder bij mama, tel daarbij een kleine achtertuin bij op en je begrijpt dat mama het helemaal niet erg vind dat we geen zandbak hebben. Als ze met zand willen spelen gaan we lekker naar het speeltuintje. De zandspulletjes hangen standaard in een netje klaar bij de voordeur. Zoonlief is trouwens ook enorm geïnteresseerd in aarde.
  4. Met water spelen; water is altijd een succes. Of het nu gaat om de watertafel, of de waterbaan. Of gewoon een emmertje met twee bekers. Zodra de zon schuint is het heerlijk spetteren en spatten.
  5. Fietsen en steppen; de afgelopen jaren hebben we een mini wagenpark opgebouwd met fietsjes en stepjes. Of het nu de smart trike is voor korte afstanden zoals naar de brievenbus of op de puky in de achtertuin te steppen.
  6. Plantjes planten; de oudste wil graag overal mee helpen. Dus ook met het planten van de plantjes in de tuin, of het zaaien van bloemen. Ze weet al precies hoe dit moet.
  7. Fietsen; het maakt niet uit waar we heen gaan, maar ze vinden het geweldig om op de fiets te zitten. Onderweg zingen we dan gezellige liedjes zoals ‘Schaapje, schaapje’ of ‘Zo gaat de molen’ gebaseerd op wat ze spotten onderweg.
  8. Bouwen; het maakt niet uit welk constructief speelgoed ik meeneem naar buiten. Duplo, little people of de houten treinbaan ze spelen er allemaal graag mee. Het lijkt wel alsof ze buiten ook veel meer concentratie hiervoor hebben en minder snel afgeleid zijn.
  9. Verven; in de zomer vind ik het heerlijk om buiten te verven. Scheelt me een hoop rotzooi binnen. Zeker met jonge baby’s op een zonnige dag, lekker kleding uit en kliederen maar!
  10. Picknicken; buiten eten is altijd een succes. Zeker als er dan nieuwsgierige dieren komen kijken naar alles wat er op de grond valt. Gewoon in de achtertuin, of wat verder weg.

Wat vinden jullie kinderen leuk om buiten te doen?

Linda van Aken