Skip to Content

Survivallen voor kinderen

Survivallen voor kinderen

Kinderen houden van avontuur, en wat is er nu beter dan ze de basis van overleven en buitenleven bij te brengen? Survivalactiviteiten zijn niet alleen leuk, maar ze leren kinderen ook belangrijke vaardigheden zoals teamwork, probleemoplossing en zelfredzaamheid. Hier zijn enkele opwindende survivalactiviteiten die kinderen zullen inspireren en hen in contact brengen met de natuur.

Hutten bouwen

Het bouwen van hutten is een klassieke survivalactiviteit die de creativiteit van kinderen stimuleert. Geef ze wat basismaterialen zoals touwen, dekens, takken en kartonnen dozen, en laat ze hun eigen schuilplaats creëren. Het proces van samenwerken en nadenken over stabiliteit en beschutting is niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Extra leuk is het natuurlijk als je ook in de hut kan overnachten.

Vuur stoken

Het veilig aansteken van een kampvuur is een essentiële vaardigheid in de wildernis. Leer kinderen de basisprincipes van vuur maken, zoals het verzamelen van droog hout, het gebruik van een tondel en het respecteren van vuurveiligheid.

Als het vuur gemaakt is kun je broodjes bakken of een eenvoudige maaltijd bereiden in / boven het vuur voor een extra leuke ervaring. Denk bijvoorbeeld aan gepofte aardappelen met een braadworst. Na afloop doen smores het altijd goed.

Boogschieten

Boogschieten is niet alleen een oude ambacht, maar ook een boeiende survivalactiviteit. Gebruik veilige, kindvriendelijke bogen en pijlen en leer kinderen de basisprincipes van het richten en schieten. Het ontwikkelen van concentratie en hand-oogcoördinatie zijn slechts enkele van de voordelen van deze activiteit.

High Rope Course

Voor avontuurlijke kinderen is een high rope course een spannende uitdaging. Bevestig touwen tussen bomen op verschillende hoogtes en laat de kinderen hun weg vinden terwijl ze hindernissen overwinnen. Dit verbetert niet alleen hun fysieke kracht en evenwichtsgevoel, maar ook hun zelfvertrouwen.

Hindernisbaan

Bouw een hindernisbaan in de achtertuin met verschillende obstakels zoals banden, touwen, en balken. Laat kinderen de baan voltooien in een race tegen de tijd. Het stimuleert niet alleen hun fysieke activiteit, maar ook hun competitieve geest en doorzettingsvermogen.

Vlotten bouwen

Maak vlotten van grote jerrycans of tonnen en touw je eigen vlot. Na het bouwen moet het vlot natuurlijk ook uitgetest worden in het water.

Oriëntatie en kaartlezen

Leer kinderen de basis van oriëntatie en kaartlezen. Verstop schatten in de omgeving en geef ze kaarten om de schatten te vinden. Dit leert hen niet alleen navigatievaardigheden, maar ook hoe ze samen kunnen werken om een doel te bereiken.

Navigatie

Laat kinderen leren navigeren met behulp van de natuurlijke omgeving. Leer ze kijken naar de stand van de zon, de vorm van de bomen en andere aanwijzingen in de natuur om hun weg te vinden. Het ontwikkelt hun observatievermogen en connectie met de natuur.

EHBO Training

Basis EHBO-vaardigheden zijn cruciaal, zelfs op jonge leeftijd. Leer kinderen hoe ze kleine wonden moeten behandelen, verbanden moeten aanleggen en noodgevallen moeten herkennen. Dit kan op een speelse manier worden aangeleerd met behulp van verbanddozen en “nep”-verwondingen.

Sterren kijken

Sluit het survivalavontuur af door ‘s nachts naar de sterren te kijken. Leer kinderen enkele basissterrenbeelden en navigatietechnieken met de sterrenhemel. Het geeft ze een gevoel van verwondering en brengt hen dichter bij de grootsheid van het universum.

Laat kinderen hun eigen sterrenkaart maken. Terwijl ze ‘s nachts naar de sterren kijken, kunnen ze de constellaties identificeren en hun eigen kaart samenstellen. Het stimuleert hun interesse in astronomie en observatie.

Schatgraven

Verberg kleine voorwerpen of schatten in de tuin of een nabijgelegen bos en voorzie kinderen van schatkaarten. Ze moeten de kaarten gebruiken om de schatten te lokaliseren, wat hun probleemoplossende vaardigheden en samenwerking bevordert.

Waterzuiveringsexperiment

Leer kinderen over het belang van waterzuivering in de wildernis. Laat ze experimenteren met verschillende methoden, zoals het filteren van water door zand en kiezels, om zo te begrijpen hoe schoon drinkwater kan worden verkregen. Of je kan een touw gebruiken om water van het ene vat naar het andere over te hevelen of door op de lange termijn dauw op te vangen in een kom die je afsluit met folie.

Knopen leggen

Leer kinderen verschillende knopen te leggen, zoals de paalsteek, de platte knoop en de achtknoop. Deze vaardigheden zijn niet alleen handig in het dagelijks leven, maar ook essentieel in de wildernis voor het bouwen van structuren en het vastmaken van touwen.

Speren snijden

Een vaardigheidsspel waarbij kinderen leren hoe ze met speerachtige voorwerpen moeten snijden. Het kan een onderdeel zijn van educatieve activiteiten over overlevingstechnieken en ambachten.

Eetbare planten

Leer kinderen welke planten veilig zijn om te eten in de natuur. Neem ze mee op een korte wandeling en leer ze enkele eetbare planten herkennen. Dit vergroot hun kennis van de natuur en maakt hen bewust van wat veilig is om te consumeren.

Vissen

Als er een waterbron in de buurt is, kunnen kinderen hun eigen eenvoudige visgerei maken met behulp van takken, touwen en zelfgemaakte haken. Het is niet alleen een leuke activiteit, maar het introduceert ook de basis van vissen en geduld hebben.

Camouflage

Leer kinderen de kunst van camouflage door zich te verkleden in kleuren die passen bij hun omgeving. Speel bijvoorbeeld verstoppertje in de natuur, waarbij ze hun camouflagevaardigheden moeten gebruiken om niet ontdekt te worden.

Morsecode

Leer kinderen de basis van morsecode. Gebruik zaklampen of geluiden om boodschappen in morsecode over te brengen. Het is een leuke manier om communicatievaardigheden te ontwikkelen en de geschiedenis van communicatie te verkennen.

Dierensporen

Neem kinderen mee op een speurtocht om dierensporen te identificeren. Leer hen hoe ze de sporen van dieren zoals vogels, konijnen of herten kunnen herkennen. Het vergroot hun bewustzijn van de dieren die in hun omgeving leven.

Geluiden raden

Blinddoek de kinderen en laat ze luisteren naar de geluiden om hen heen. Kunnen ze raden welke natuurlijke geluiden ze horen? Dit versterkt hun aandacht voor de omgeving en hun vermogen om geluiden te identificeren.

Klimmen

Een fysiek uitdagend spel waarbij kinderen klimparcoursen of klimmuren moeten bedwingen. Het bevordert kracht, behendigheid en het overwinnen van hoogtevrees.

Speleologie

Een avontuurlijk spel waarbij kinderen op ontdekking gaan in ondergrondse grotten of tunnels. Het draait om het verkennen van donkere en mysterieuze omgevingen met behulp van zaklampen.

Lasergamen

Een spannend spel waarbij kinderen uitgerust met laserguns elkaar proberen uit te schakelen door elkaar te raken met laserstralen. Het is een moderne variant van verstoppertje met een futuristische twist.

Vloer is lava

Een fantasierijk en actief spel waarbij kinderen moeten voorkomen dat ze de grond raken, omdat deze wordt beschouwd als “lava.” Ze moeten creatieve manieren bedenken om van het ene punt naar het andere te komen zonder de denkbeeldige lava aan te raken.

Levend Stratego

Een strategisch buitenspel waarbij twee teams tegen elkaar strijden. Elke speler heeft een specifieke rang en het doel is om de vlag van het andere team te veroveren. Het vereist strategie, teamwork en slimme zetten.

Estafette spel

Een teamspel waarbij kinderen in estafettevorm rennen en taken uitvoeren, zoals het doorgeven van een voorwerp of het voltooien van obstakels. Het bevordert teamwork, snelheid en samenwerking.

Reflectortocht

Een avontuurlijk nachtspel waarbij kinderen met zaklampen op zoek gaan naar reflectoren in het donker. Het draait om het volgen van de juiste route en het vinden van verborgen aanwijzingen met behulp van de reflecties.

Ruilen voor een appel en een ei

Een spel waarbij kinderen verschillende voorwerpen zoals het spreekwoordelijke appel of ei (maar paperclip kan ook) ruilen met als doel uiteindelijk een waardevol item te verkrijgen. Het stimuleert onderhandelingsvaardigheden en creativiteit.

Wat heb je nodig om te overleven?

Een leuke proef gebaseerd op wat je nodig hebt om te overleven. Leg een aantal voorwerpen neer en vraag wat ze zouden meenemen om te overleven en waarom ze daarvoor zouden kiezen.

Natuurlijke ambachten

Laat kinderen creatief worden met natuurlijke materialen. Verzamel bladeren, takken, stenen en andere voorwerpen en laat ze kunstwerken maken. Dit bevordert niet alleen hun creativiteit, maar ook hun waardering voor de schoonheid van de natuur.

Linda van Aken