Skip to Content

Wanneer vanaf welke leeftijd mag een kind alleen buiten spelen op straat?

Wanneer vanaf welke leeftijd mag een kind alleen buiten spelen op straat?

Zo af en toe laat de zon zich voorzichtig al even zien. Dan kan de temperatuur ook flink toenemen en is het heerlijk vertoeven buiten. De kinderen vinden het heerlijk om alleen buiten te spelen. Lekker bewegen en ze kunnen er hun energie kwijt. Als ik stil zit kan het echter wel flink koud zijn. Daarom vlucht ik snel naar binnen, terwijl de kinderen nog heerlijk buiten willen spelen.

Nu is de tuin daarop aangepast. Hij is kindveilig en ze kunnen hooguit nat worden van het regenwater of vies van het spelen met de aarde. Vaak zet ik wel de deur op een kiertje of het raam open zodat ik ze kan horen. En kan ingrijpen bij ruzie of iets dergelijks. Maar vanaf welke leeftijd kan je kind rustig buiten spelen?

Lees ook: Buitenspelen; 101 spelletjes voor buiten

Baby’s en dreumesen 0 – 2 jaar

Op deze leeftijd kan je kinderen niet zonder toezicht buiten laten spelen. Hoe kindveilig je tuin ook is, kinderen zien geen gevaar en alles een aanleiding om te testen.

Alles wat ze zien, stoppen ze in hun mond. Zelfs als je geen giftige planten in je tuin hebt staan kan je kind er minimaal heel erg ziek van worden van wormen en dergelijke. Of wat dacht je van het per ongeluk omstoten.

Als je kind nog niet kan lopen zal ik het nu ook nog niet lang buiten laten spelen. Aan de grond is het veel kouder. Een wandeling naar de eendjes daarentegen kan het hele jaar door. In de zomer is het voor deze kinderen voldoende om het binnenspeelgoed naar buiten te verplaatsen. Een nieuwe speelomgeving beidt nieuwe kansen.

Peuters 2 – 4 jaar

Dit is de leeftijd waar mijn eigen kinderen nu in zitten en ik vind het een heel lastige fase. Peuters willen graag zelfstandig zijn maar zijn nog onbetrouwbaar. Ze willen heel graag, maar hebben een korte termijn geheugen en zijn zo weer vergeten welke afspraken ze hebben gemaakt.

Omdat de oudste bijna vier jaar is vertrouw ik ze nu sinds kort in de achtertuin met zijn tweeën. Wel alleen als ik ook in de buurt kan blijven en regelmatig een blik naar buiten werp. Geen tripjes naar zolder dus om de wasmachine aan te zetten.

Kleuters van 4 tot 6 jaar

Kleuters worden daadwerkelijk zelfstandiger spelen, ze zijn echter nog zeer impulsief en hebben nauwelijks besef van gevaar. In de achtertuin spelen kan zonder problemen en in overleg kunnen ze ook in de voortuin spelen of zelfs een blokje om naar het huis van een vriendje of vriendinnetje.

Mits ze de stoep niet hoeven te verlaten, wat bij ons helaas al een probleem is zodra ze de carport verlaten. Je kunt dan samen afspraken maken over wat wel en niet mag.

Bijvoorbeeld wat te doen als onbekende mensen je aanspreken. Zonder daarvoor je kind bang te maken. Onder toezicht van bijvoorbeeld de buurvrouw kan je kind ook rustig spelen in de speeltuin om de hoek.

Kinderen 6 tot 9 jaar

Zes- en zevenjarigen spelen nog overwegend nabij hun eigen woning. Acht- en negenjarigen kunnen af en toe zelfstandig op stap, mits de route rustig en bekend is en de eindbestemming niet te ver weg. Favoriet bij acht- tot negenjarigen zijn straat en plein, jeugdlandjes, avonturenspeeltuin, open speelvelden, ballen.

Op deze leeftijd zijn veel kinderen dol op voetbal, fietsen, skaten, verstoppertje spelen et cetera. Ze hebben dus fysieke ruimte nodig voor hun spel. Klimtoestellen zijn nog steeds in trek, zolang ze spannend zijn en ze hun eigen grenzen kunnen verleggen.

Teveel verbieden heeft geen zin, de meeste kinderen kennen best zelf hun grens. Bovendien moeten ze ervaren wat wel en niet mag.

Kinderen van 9 tot 12 jaar

In groep 6 tot en met 8 wordt het verschil tussen jongens en meisjes groter, worden kinderen zelfstandiger en willen ze graag afspreken met vrienden. 

Hoe groter de actieradius, hoe belangrijker afspraken als: zeg vooraf naar welk vriendje je gaat, houd je aan de afgesproken tijd. Geef desnoods een telefoon mee zodat je ze kan bereiken.

Speelvelden zijn nog steeds in trek, zolang ze voor meerdere leeftijden geschikt zijn. Al is het maar om te chillen… Het draait steeds meer om leeftijdsgenootjes ontmoeten. Dat gebeurt natuurlijk ook op andere, meer informele ‘hangplekken’.

Tips bij het buitenspelen

 • Ieder kind is anders en heeft een eigen ontwikkelingstempo. Meisjes rijpen vaak op jongere leeftijd dan jongens. Houd rekening met individuele verschillen.
 • Buiten spelen is méér dan alleen bewegen. Fantasie, constructiespel, bouwen, rollenspellen, leren omgaan met anderen; kinderen hebben er behoefte aan.
 • Maak altijd vooraf duidelijke afspraken: hoe laat moet het thuis komen, waar mag het spelen? Maar ook bij wie kan het aankloppen, in geval van nood al is het maar om naar de wc te gaan?
 • Speelplekken moeten als zodanig herkenbaar zijn voor kinderen en schoon en veilig zijn.
 • Ideaal zijn speelplekken met voor alle leeftijden wat wils (jonge kinderen vinden het prachtig om naar stoere skaters te kijken). Scherm het deel voor de kleinsten wel af.
 • Kinderen hebben uitdaging nodig en gecontroleerde situaties waarin ze hun eigen grenzen leren kennen en hoe om te gaan met risico’s (ook als het gaat om het omgaan met gevaar).
 • Zorg dat kinderen weerbaar zijn en voor zichzelf kunnen opkomen. Leer dat ze nooit iets tegen hun zin hoeven doen en bijvoorbeeld nooit in hun eentje met iemand meegaan. Zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld vergroten de weerbaarheid.

Mag jullie kind alleen buitenspelen?

Linda van Aken
 1. Giegie says:

  Ik heb een peuter en een kleuter. Elke middag kun je ze vinden in hun zandbank. Helaas is de tuin te klein voor andere

 2. Sofie says:

  Eden van nu 2 jaar en 4 maanden speelt heel vaak alleen buiten, dat gaat eigenlijk heel goed en hij is nu niet om te zeggen de meeste voorzichtigste peuter haha.
  Nouja ik ben nooit ver weg en we hebben super grote ramen die op de tuin uitkijken :-) .

 3. Cindy - levenalsmama.nl says:

  Mijn dochter is 1,5 en gaat nu voor het eerst echt een beetje buiten spelen als het wat mooier weer is. Ze vindt het heerlijk! Maar ze gaat zeker nog niet zonder toezicht naar buiten, daar is ze veel te klein voor. Bovendien is onze tuin nog niet helemaal op orde en kan ze zelf nog niet lopen, dus moet alles goed in de gaten gehouden worden. Maar het is wel leuk om ze zo te zien genieten van iets wat weer helemaal nieuws is. Glijbaan en schommel zijn favoriet :)

 4. Volgmama says:

  Ja, dat mag in de achtertuin! Ze mogen niet alleen de straat op.

 5. tineke says:

  Wij wonen in een flat op de 1e verdieping met aan de galerij kant een grote groene speelplaats tussen de flats in. Vanaf 4 jaar mochten ze alleen naar beneden om met vriendinnetjes te spelen. Ik keek wel regelmatig uit het keukenraam of zat zelf op de galerij in de zon. Omdat het een grote open plek is, is het vanaf ‘boven’ ook goed overzichtelijk. In een wijk met veel steegjes en straten zou ik het ook enger vinden denk ik. Gelukkig waren mijn kinderen niet zo avontuurlijk dat ze zomaar ergens heen gingen

 6. Marguerita says:

  Ja af en toe, als ze samen blijven mogen de meiden naar de speeltuin om de hoek. Hebben ze vanmiddag ook even gedaan en als altijd kwamen ze na een kwartier weer netjes de tuin in. Zolang ze luisteren kan er veel. Ik ben vorig jaar alleen mijn peuter een keer kwijt geweest omdat ze zich niet aan de afspraken hield. Toen mocht ze de tuin niet meer uit.

Comments are closed.