In ons kikkerlandje ontkom je er eigenlijk niet aan: leren schaatsen! Hoewel de winters niet altijd winters meer zijn, is schaatsen toch nog altijd een dingetje wat bij ons hoort. Misschien nog net geen fietsen of zwemmen, maar toch. Ik ken mensen die hun kinderen echt verplichtten om op schaatsles te gaan, net als de meeste ouders met zwemmen doen.
Persoonlijk gaat me dat weer iets te ver: schaatsen is niet iets wat je moet kunnen voor je veiligheid, schaatsen is gewoon bedoeld om plezier te hebben, toch? Maar hoe leer je een kind schaatsen? En ook nog eens zo, dat het schaatsertje het ook leuk blijft vinden?
Eerste keer het ijs op met peuters
Uiteraard heb je ijs en schaatsen nodig. Zijn de winters niet streng genoeg voor natuurijs? Tegenwoordig geen probleem meer, want op heel veel plekken schieten spontaan de kunstijsbaantjes uit de grond. Ideaal om te leren schaatsen.
Vaak met hulpmiddelen voor de kleintjes en je hebt geen rekening te houden met van die snelschaatsers zoals bij grote ijsbanen.
Natuurlijk hebben deze grote ijsbanen vaak een binnenbaantje die hier wel geschikt voor is. Zelf vind ik juist het kleine geheel met kids wel lekker knus. Maar uiteraard is dat een persoonlijk verhaal.
Vanaf welke leeftijd leren schaatsen?
Dit verschilt heel erg per kind. Over het algemeen wordt geadviseerd om rond de 4 jaar te gaan oefenen met schaatsen. Als je kind echter nog een beetje angstig is kan je nog beter even wachten. Ook is niet ieder kind motorisch even snel.
Terwijl andere kinderen juist sneller zijn en op 3-jarige leeftijd er al vandoor gaan op schaatsen. Het beste kan je het gewoon een keertje rustig proberen en kijken hoe je kind reageert en of het bevalt en vervolgens vaker oefenen.
Goed zittende schaatsen
Als ik aan mijn eigen schaatstijd denk, denk ik aan die vreselijke Friese doorlopers. Die bond je onder je schoenen en ja hoor, je stond er altijd en eeuwig naast in plaats van erop…zucht!
Gelukkig is zoiets verleden tijd. De hockeyschaatsen van tegenwoordig zijn schaatsen die per definitie ook nog eens prima zitten. Er zijn kinderschaatsen die je kan verstellen, zodat je er drie schoenmaten mee kan doen. Zo heb je minder last van blaren (door de betere pasvorm) en je hebt er lekker lang plezier van!
Maar voordat je kindje zover is, zal het eerst lekker rond kunnen stappen op blokschaatsjes. Helaas vaak ook los onder je schoen gebonden… dus, haha, let even op of ze wel goed passen.
Verwacht niet meteen dat je kind weg zal rijden. Neem het mee aan je hand en laat het vooral eerst wennen aan ‘op het ijs staan’. Alles is glad en vreemd.
Hoe leren schaatsen; achter de stoel
Hele generaties zullen het zo geleerd hebben: achter de stoel! Tegenwoordig zie je op ijsbaantjes mooie varianten, zoals pinguïns, maar het idee is natuurlijk precies hetzelfde. Je kind kan zich vasthouden en zo voorkomen dat het valt én de stoel (bijvoorbeeld) glijdt simpel mee.
Als je wurm eenmaal zijn evenwicht weet te bewaren op het ijs, kan je rustig beginnen met af en toe een stukje los. Want met schaatsen is het hetzelfde als met fietsen: je leert het letterlijk met vallen en opstaan!
O ja, misschien is het voor jou al langer geleden dat je bent gevallen op het ijs. Maar ijs is echt knoerthard. Zet je kindje dus niet weg als een watje als het valt en begint te huilen. Troost het en ga weer gezellig door.
En is je kind er klaar mee? Stop dan en dwing het niet om verder te gaan. Beter een andere keer weer proberen, zo houd je het leuk voor iedereen. En je voorkomt dat je kind echt helemaal nooit meer wil!
Eerst stappen, dan glijden
Schaatsen doe je niet in 1 keer. Eerst zal het vooral stappen zijn. Dat is helemaal niet erg. Sterker nog: je kind leert zo juist zijn evenwicht bewaren en hoe de schaatsen op het ijs reageren.
Moedig het uiteindelijk aan, eerst bijvoorbeeld aan je hand of achter de stoel, om een beetje te gaan glijden. Zo ga je steeds verder tot het echt schaatsen wordt.
Gaat het best lekker, dan kan je er ook op gaan letten dat hij/zij recht op zijn schaatsen staat. Als het eenmaal gewend is om scheef te schaatsen, leer het dan nog maar eens af!
Oefenen met skaten in de zomer
Natuurlijk kan je zo fanatiek zijn dat je alvast in de zomer wil gaan oefenen. Begin dan eerst eens met skaten en stap daarna over op skates. Je kind krijgt zo de slag al te pakken.
Hoewel ijs toch nog altijd gladder is dan asfalt.. ;-). Maar de bewegingen van het schaatsen zit er met skaten al lekker in.
Welke schaatsen kopen
Goed, schaatsen is 1 ding, schaatsen kopen een andere. Schaatsen zijn te koop in diverse prijsklassen. Je hebt ze rond de dertig euro, bijvoorbeeld, maar ook rustig rond de vijfhonderd euro! Is je kind nog echt klein, dan is het maar de vraag of je dit moet willen.
Hoe lang doen ze met de schaatsen? Als het een beetje tegenzit 1 seizoen. Tel daar bij op dat er misschien helemaal geen ijs komt te liggen of hooguit een dag of 2/3, dan snap je ook wel dat tweedehands schaatsen een prima alternatief zijn.
Ga je niet naar natuurijs, maar wordt het toch bezoekjes aan de ijsbaan? Dan hoef je al helemaal niet moeilijk te doen, want daar kan je ze gewoon huren.
Is schaatsen echt de sport van jouw kind, dan zijn goede, eigen schaatsen natuurlijk wel belangrijk. Iedere week zere voeten is immers ook niet de bedoeling ;-).
Leren schaatsen met hulp van schaatsles
Is schaatsen het helemaal voor je kind? Zoek dan een gezellige schaatsvereniging op! Bij mij in de buurt heeft bijna ieder dorp wel een vereniging, die op zaterdag met de bus naar de ijsbaan gaan in Haarlem of Leiden.
Verder geven ze trainingen, het hele jaar rond. Leuke oefeningen op het gras om de schaatstechniek onder de knie te krijgen en conditie op te bouwen. Zo kan je kind zich echt bekwamen in het schaatsen en wie weet wordt hij/zij wel de nieuwe Sven Kramer of Ireen Wüst!
Wintersport met kinderen
Winter activiteiten & spelletjes
- Thema winter activiteiten & spelletjes
- Thematafel winter
- IJs spelletjes winter voor kinderen
- Sneeuw spelletjes & activiteiten in winter
- Sneeuwpop maken
- Nep sneeuw maken
- Binnen spelen met sneeuw
- Sensopatisch spelen sneeuw en ijs
- Sneeuwpop knutselen
- Sneeuwbol maken
- Buiten spelen in de winter
- Olympische Winterspelen activiteiten
- Vogelvoer maken
- Vetbollen vogels maken
- Sneeuw fotograferen
- Winter uitjes
- Kerstvakantie wat doen?
- Pretparken open in de winter
Winter
- Kind slapen in de winter
- Ideale temperatuur kinderkamer
- Wat baby aan in bed in de nacht
- Warm blijven in de winter
- Baby winterjas in maxi-cosi
- Nieuwe winterjas kopen
- Kindermode herfst & winter
- Beenwarmers maken
- Zwanger in de winter
- Huidverzorging in de winter
- Winterdepressie
- Klok verzetten zomertijd & wintertijd
Hobby & Sport kinderen
- Hobby’s kinderen
- Sporten voor kinderen
- Sporten en hobby’s tieners & pubers
- Kinderen en sport; goed voor ontwikkeling
- Kind wil niet sporten
- Sporten tijdens zomerstop
- Atletiek kinderen
- Atletiek ass groep
- Baby cursussen
- Babydans
- Baby yoga
- Baby zwemmen
- BMX fietsen kinderen
- Crossfit voor kinderen
- Hardlopen kinderen
- Kinder & Wobbel yoga
- Kleuterdans
- Mad science
- Muziek op schoot
- Muziekles kinderen
- Mountainbiken kinderen
- Paardrijden kinderen
- Peutergym
- Schaatsen kinderen
- Scouting
- Skiles kinderen
- Snowboarden kinderen
- Snorkelen kinderen
- Spaanse les
- Streetdance
- Teddybeerzwemmen
- Tennis kinderen
- Voetbal
- Yoga met kinderen
- Zwemles
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024