Skip to Content

Baby yoga

Baby yoga

Dat yoga veel voor je kan doen, is je vast niet ontgaan. Maar wist je dat er ook babyyoga bestaat? Voor baby’s fijn én natuurlijk ook voor jou! Wat is babyyoga? Wat doet het met de baby en hoe pak je het aan?

Wat is babyyoga?

Babyyoga is vooral leuk, speels en ontspannend. En dat geldt zowel voor jou als voor je baby. Bij babyyoga bewegen jullie samen, wat gecombineerd wordt met spel en aanraking. En uiteraard is er sprake van ontspanning. Je baby zal lekker soepel worden (blijven). De oefeningen bestaan uit massage en lichamelijke oefeningen. Je kunt babyyoga ongeveer doen vanaf 6 weken. 

Waarom babyyoga?

Nu denk je misschien dat het wat overbodig is om yoga te doen met zo’n kleintje. Het kindje ontspant zo ook wel… Maar baby’s kunnen wel degelijk stress hebben. Een baby kan immers honger hebben of pijn. Maar ze kunnen ook jeuk hebben.

En zo zijn er nog wel meer zaken, die misschien voor jou als niet heel erg klinken. Maar denk je nu eens in dat je zelf niks kan en dus in alles afhankelijk bent van een ander! Dan wordt jeuk hebben of honger toch best een ander verhaal! En vergeet ook niet dat wij, als ouders, het vaak heel druk hebben, waardoor wij gestrest zijn. En ja, dat pikt een baby ook op!

Babyyoga goed voor jullie band

Met babyyoga ben je op een mooie manier met je kleintje bezig. Het is een combinatie van aanraking, ontspanning en spel. Je maakt zo echt contact met de kleine en zo met elkaar bezig zijn is goed voor jullie band. Het zorgt voor een betere communicatie tussen jullie. Zowel babyyoga als babymassage zorgt voor intensief contact met je baby en een hechte band samen hebben is simpelweg belangrijk. 

Wat doet babyyoga voor een baby?

Baby’s zullen door de yogaoefeningen tot rust komen en het zou ze ook helpen om positief met stress om te leren gaan. Zo zullen ze minder snel gespannen zijn. Maar het is eveneens goed voor andere lichaamsfuncties. Het helpt bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de spijsvertering, het zenuwstelsel en de hersenen. Daarnaast zal de bloedsomloop gestimuleerd worden. En de spieren zullen sterker worden.

De baby zal zich leren openstellen en leren om contact te maken. Het lichaamsbesef van de baby wordt groter door jouw aanraking en het benoemen van de delen die je aanraakt. Zingen en praten wat je ondertussen doet is goed voor zijn taalontwikkeling. Kortom: de baby vaart er op veel vlakken wel bij! 

Hoe gaat babyyoga?

Bij babyyoga is de baby ook afhankelijk van jou. Hij of zij is immers niet in staat om dit soort dingen zelf te doen. Dus zal jij samen met de baby de yogaoefeningen moeten doen. Die bewegingen doe je op een bepaalde manier. Jij maakt bewegingen samen met hem.

Ben je zelf ook actief met yoga? Dan kan je daarnaast zelf yogaoefeningen doen, waarbij je je baby bijvoorbeeld op je benen legt. En dan is er nog de mogelijkheid om je baby te masseren. Dit doe je zachtjes en kalm. En masseer het hele lichaampje. 

Waar let je op bij babyyoga?

Als je wilt beginnen met de oefeningen dan zorg je er eerst voor dat je contact hebt met je kindje door hem zachtjes aan te raken en aan te kijken. Het wordt ook gesteld dat jij je baby daaraan vooraf vraagt of hij het goed vindt. Je baby zal zo weten wat je van plan bent. Je kunt even zijn handjes of voetjes vasthouden of hem aanraken door je handen te laten rusten op zijn armen of beentjes.

Terwijl je bezig bent met de oefeningen vertel je hem wat je doet en praat je zachtjes. Beweeg zelf mee met de yogabeweging, ook met je adem. De oefeningen herhaal je. In het begin doe je dit niet meer dan 3 keer. Daarna kan je het gaan opbouwen naar 10 keer (ongeveer) herhalen. 

Waar leer ik babyyoga?

Babyyoga kun je thuis doen en op internet op zoek gaan naar oefeningen. Maar misschien vind je het wel veel fijner om er echt les in te krijgen. Dan weet je immers beter of je het ook goed doet! Daarnaast is het ook gewoon leuk om met andere mama’s en hun baby’s samen bezig te zijn. Zo leer je ook nog van elkaar.

Babyyoga zal in de basis hetzelfde zijn, maar natuurlijk heeft iedere aanbieder zijn eigen invulling. Kijk dus eens rond wat er bij jou in de buurt is. Het kan zijn dat er babyyoga is en je gewoon kunt komen wanneer je wilt. Dan betaal je dus per keer dat je komt. Maar het kan ook zo zijn dat je een reeks lessen krijgt, bijvoorbeeld 6 keer. Ook daarin moet je kiezen wat voor jou het fijnste voelt.

Babyyogaoefeningen online vinden

Online kun je al veel oefeningen vinden, waardoor je dus ook thuis direct aan de slag kunt als je liever geen live lessen wilt volgen. We geven je een aantal voorbeelden:

  • Bij yoga online vind je duidelijke instructies wat je kunt doen met je baby. 
  • Maar natuurlijk kan je ook op YouTube filmpjes kijken. Een duidelijke uitleg (Engelstalig) vind je bijvoorbeeld in het filmpje van Mum & Baby Yoga
  • 10 oefeningen om met je baby te doen vind je bij Happy with yoga.
  • Verder kan je denken aan online cursussen. Zo kan je ook online cursussen vinden van baby yoga en baby massage.

Is er verschil in beleving tussen babyyoga en babymassage?

Beide vormen zijn goed voor de hechting door het intensieve contact en beide zullen je baby goed doen. Babyyoga is speelser en je kunt ondertussen lekker kwebbelen tegen je baby. Terwijl babymassage dus veel meer gericht is op ontspannen zijn, je veilig voelen (voor de baby). Je zult dan vanzelf ook stiller zijn. 

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)