Skip to Content

Crossfit voor kinderen

Crossfit voor kinderen

CrossFit, oorspronkelijk ontworpen voor volwassenen, heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen als een geschikte en leuke vorm van lichaamsbeweging voor kinderen. In dit artikel verkennen we de wereld van CrossFit voor kinderen, de voordelen die het biedt en vanaf welke leeftijd kinderen kunnen beginnen met deze uitdagende maar belonende vorm van lichaamsbeweging.

Crossfit voor kinderen

Crossfit is een upcoming sport, ook voor kinderen. Er is een CrossFit-programma speciaal ontworpen voor kinderen en afgestemd op de specifieke ontwikkelingsbehoeften van kinderen.

Het laat kinderen meer bewegen, zelfvertrouwen opbouwen, leren samen werken door teamwork en heel veel plezier hebben! De kinderen werken aan grove motorische vaardigheden, sportiviteit, leiderschap, teamwork, luistervaardigheid, zelfdiscipline en omgangsvormen.

Naast het sportieve element heeft deze sport als voordeel dat kinderen meer zelfvertrouwen ontwikkelen wat zich positief vertaalt in het dagelijks leven.

Op oudere leeftijd worden er verschillende CrossFit-technieken aangeleerd die dan worden toegepast in een workout.

Tijdens deze les vervalt de kinderlijke, speelse manier van aanleren en worden de techniektrainingen in een meer gestructureerde set up aangeleerd.

Eén van de vooroordelen is dat het er snel gedacht wordt dat het niet gezond is, in verband met de gewichten. Uiteraard gebruiken ze geen gewichten bij kinderen en als ze het doen, is het gewicht minimaal.

De bewegingen worden wel op een speelse manier geoefend. Zo doen ze burpees, squats, dit-ups, nou ja noem maar op. Ze doen een WOD, maar ook vaak een estafette. Ze trainen 1x per week.

Crossfit is echt een individuele sport en doe je voor jezelf om fit te worden. Daarnaast is het ideaal om je eigen grenzen te verleggen en doelen te behalen. Het belangrijkste doel van haar dochter is fit zijn en fit blijven.

Voordelen van crossfit

1. Fysieke gezondheid

CrossFit omvat een breed scala aan oefeningen die de algehele fysieke gezondheid van kinderen bevorderen. Van cardiovasculaire oefeningen tot krachttraining, het helpt bij het opbouwen van spieren, verbeteren van de flexibiliteit en bevorderen van een gezond hart- en vaatstelsel.

2. Motorische vaardigheden

CrossFit legt sterk de nadruk op functionele bewegingen, wat betekent dat het kinderen helpt hun motorische vaardigheden te ontwikkelen. Dit omvat balans, coördinatie en behendigheid, essentiële aspecten van hun algehele groei.

3. Mentale welzijn

Naast de fysieke voordelen draagt CrossFit ook bij aan het mentale welzijn van kinderen. Het stimuleert discipline, doorzettingsvermogen en verbetert het vermogen om te focussen, wat belangrijk is voor hun cognitieve ontwikkeling.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen beginnen met crossFit?

Een veelgestelde vraag onder ouders is vanaf welke leeftijd het veilig is voor kinderen om te beginnen met CrossFit. Over het algemeen wordt aangeraden dat kinderen rond de leeftijd van 7 tot 8 jaar oud kunnen beginnen met deelname aan op kinderen gerichte CrossFit-programma’s.

Op deze leeftijd hebben kinderen vaak voldoende controle over hun lichaam en begrip van instructies om veilig deel te nemen aan eenvoudige CrossFit-oefeningen. Het is echter van het grootste belang dat kinderen worden begeleid door ervaren coaches die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen en die programma’s aanbieden die zijn aangepast aan hun leeftijd en ontwikkelingsniveau.

Voorbereiding en veiligheid

1. Professionele begeleiding

Een cruciale factor bij het introduceren van kinderen in de wereld van CrossFit is professionele begeleiding. Ervaren coaches die bekend zijn met de fysiologie en psychologie van kinderen kunnen zorgen voor een veilige en effectieve trainingservaring.

2. Aangepaste oefeningen

CrossFit voor kinderen omvat aangepaste oefeningen die geschikt zijn voor hun ontwikkelingsniveau. Deze oefeningen zijn ontworpen om kinderen te helpen bij het ontwikkelen van kracht en uithoudingsvermogen op een manier die veilig is voor hun groeiende lichaam.

3. Emphasis op techniek

In plaats van zich te richten op zware gewichten, legt CrossFit voor kinderen de nadruk op het aanleren van de juiste technieken. Dit helpt niet alleen blessures te voorkomen, maar legt ook een stevige basis voor toekomstige fysieke activiteit.

Trainingssessies voor kinderen

1. Spelenderwijs leren

CrossFit voor kinderen wordt vaak op een speelse manier benaderd. Oefeningen worden vermomd als spelletjes, waardoor kinderen zich meer betrokken voelen en plezier hebben terwijl ze leren.

2. Teamwork en samenwerking

CrossFit moedigt teamwork en samenwerking aan, zelfs bij kinderen. Het deelnemen aan groepstrainingen helpt kinderen sociale vaardigheden te ontwikkelen en te leren samenwerken met anderen.

3. Aanpasbare intensiteit

Elk kind is uniek, en CrossFit-trainingen voor kinderen houden rekening met verschillende niveaus van fysieke conditie. De intensiteit van de oefeningen kan worden aangepast aan de individuele behoeften van het kind.

Ouderbetrokkenheid en steun

1. Actieve betrokkenheid

Ouders spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van kinderen bij hun CrossFit-reis. Actieve betrokkenheid door aanmoediging en positieve bekrachtiging kan het zelfvertrouwen van kinderen vergroten.

2. Positieve houding ten opzichte van beweging

Het is essentieel dat ouders een positieve houding hebben ten opzichte van lichaamsbeweging en gezondheid. Kinderen nemen vaak de houding van hun ouders over, dus een gezonde levensstijl thuis kan de motivatie van kinderen vergroten.

3. Communicatie met coaches

Ouders moeten open communicatielijnen hebben met de CrossFit-coaches van hun kinderen. Dit zorgt ervoor dat eventuele zorgen of specifieke behoeften worden begrepen en aangepakt.

Financiële plaatje; kosten & outfit

Als sport is crossfit niet heel erg goedkoop. Haar dochter mag gratis mee op het abonnement van haar ouders, anders betaalt ze rond de €27 per maand.

Het voordeel is dat je geen specifieke uitrusting of outfit nodig hebt. Gewoon wat soepelvallende kleding en stevige sportschoenen. Qua prijs kun je het zo gek maken als je zelf wil.

Voor en nadelen

Een voordeel van deze sport is de variatie in oefeningen, zodat je iedere keer weer wat anders doet. Minder leuk is dat het wel een zeer inspannende sport is en je er flink moe van kan worden.

Het voordeel voor de ouders is, is dat het gewoon een uurtje sporten is, verder geen verplichtingen zoals wedstrijden, kantinedienst en dat soort taken. 1x in de week brengen en halen, that’s it.

CrossFit voor kinderen biedt een holistische benadering van fysieke activiteit, waarbij niet alleen de fysieke gezondheid wordt aangepakt, maar ook motorische vaardigheden, mentaal welzijn en sociale interactie. Met de juiste begeleiding, aandacht voor veiligheid en ouderlijke betrokkenheid, kunnen kinderen genieten van de voordelen van CrossFit en een gezonde basis leggen voor een actieve levensstijl. Dus, laat die kleine atleten hun energie uiten en plezier beleven terwijl ze bouwen aan een sterke en gezonde toekomst.

Pauline van Voormijnkleintje heeft meerdere kinderen en is onder andere een voetbalmoeder. Haar dochter van 10 doet echter aan crossfit als sport al vindt ze musicalles toch wel het allerleukste.

Kende jij crossfitt al als sport voor je kind?

Redactie Mamaliefde