Skip to Content

Swim2Play school zwemmen als alternatief op gymles

Swim2Play school zwemmen als alternatief op gymles

Het klinkt misschien raar, maar bij de keuze voor een school heb ik rekening gehouden met het schoolzwemmen. Niet bij iedere school wordt dit namelijk standaard aangeboden, maar wij vinden het wel belangrijk.

Niet zozeer om via schoolzwemmen een zwemdiploma te halen, daarvoor gaat ze gewoon naar zwemles. Wel is het goed om met swim2play watervrij te worden, met de hele klas zwemmen is tenslotte toch anders dan ‘echte’ zwemles. 

Zwemles voor kleuters?

Wat ik echter niet had verwacht is dat ze met de kleuters al gaan zwemmen. De lessen begonnen zelfs al in haar eerste maand op school. Een groep van twintig kleuters, zonder zwemdiploma in het zwembad… Slik.

Natuurlijk werden er ouders gevraagd om mee te lopen vanaf school naar het zwembad en vervolgens te helpen met omkleden. Helaas voor mij geen optie omdat ik met twee jonge kinderen zat. Wel moeten we ze in het zwembad ophalen en krijg je toch iets mee.

Na afloop mag je ze zelf afdrogen en naar huis. Het programma dat ze volgen heet Swim2Play en wordt eigenlijk beschreven als een natte gymles.

Dit wordt aangeboden aan alle scholen (in onze gemeente), de scholen bepalen echter zelf het aantal uren en betalen de kosten hiervoor uit eigen zak want ze krijgen er geen subsidie voor. Het is dus nog net iets anders dan het klassieke schoolzwemmen, wat ze trouwens in groep vier ook doen.

Swim2Play

Swim2Play heeft als missie om schoolzwemmen weer onderdeel te laten worden van het bewegingsonderwijs zodat alle basisschoolkinderen hiermee in aanraking komen. Daardoor worden ze watervrij en is de kans groter dat er niet veel gebeurt als ze in een sloot vallen of iets dergelijks.

Zoals de naam Swim2Play het al zegt proberen ze dat op een speelse manier te bereiken met veel spelletjes. Geen baantjes zwemmen dus maar op een leuke manier in en op het water spelen.

Om dat te bereiken verzorgen ze de voorlichting, scholing en coaching aan zwembaden om dit mogelijk te maken en doen ze hun best scholen en politiek te overtuigen om dit weer op te nemen in het curriculum.

Tijdens de swim2play les worden er activiteiten aangeboden die aansluiten op het niveau van het kind. Zo worden er bijvoorbeeld afbeeldingen onder water verstopt waarbij ze een specifieke opdracht krijgen om een afbeelding te zoeken of gewoon zoveel mogelijk te verzamelen.

Hierdoor gaan ze onbewust onder water. Ook met een duikbril leren ze omgaan. Of leren zich trappelend te verplaatsen. Hier gaat ook zoveel mogelijk tijd in zitten. Ze leren dus niet direct bepaalde technieken aan, daarvoor zijn de zwemlessen en zijn de kleuters nog te jong voor.

Maar ze leren wel wat er nodig is om te ‘overleven’. Bijvoorbeeld als ze met vriendjes of vriendinnetjes van de glijbaan afgaan in het zwembad en omvallen, en hierdoor niet in paniek raken.

Daarnaast is het in tegenstelling tot een gewone gymles nauwelijks mogelijk om een beetje te gaan hangen. In het zwembad wordt je uitgedaagd actief te blijven meedoen, waardoor je na afloop zeer vermoeide kinderen hebt ;-)

Daarom mag je ze na afloop zelf ophalen, en zelf afdrogen en aankleden. Onze dochter vindt het in ieder geval geweldig en toen ik zag dat de diepte van het zwembad waar ze spelen nog geen halve meter was, was ik er ook een stuk geruster op ;-)

Linda van Aken
 1. Geert Kuipers says:

  Hallo Lillian,
  Je bent inderdaad overbezorgd. We denken vaak vanuit onze ervaring dat dingen niet kunnen, omdat we het al jaren anders doen. Swim2Play heeft inmiddels bewezen dat zelfs de onderwijzers van de jongste groepen er nu alle vertrouwen in hebben. Swim2Play is nu al uitgerold in meer dan tien gemeentes in Nederland. De resultaten zijn erg goed en levereen daarnaast ook nog eens een positieve bijdrage aan de exploitatie van de zwembaden. Doordat de kinderen zoveel plezier beleven aan de lessen komen ze buiten schooltijd vaker naar het zwembad. Daarnaast weten we allemaal dat bewegingsonderwijs de leerprestaties bevordert.

  Met belevingsvolle groet,
  Geert,

 2. Aletta says:

  Mijn oudste dochter zit nu in groep 1 en heeft wekelijks een half uurtje schoolzwemmen! Met de bus gaan ze naar het zwembad, het is wel flink aanpoten voor de 2 hulpmoeder en de juf, om 30 kleuters omgekleed en wel in het zwembad te krijgen (én ze daarna afdrogen, my goodness, wat een hectiek ;-) ) Maar de kinderen hebben zó’n plezier én ze worden watervrij, heel fijn!

 3. Lilian says:

  Hier hebben ze bij geen enkele school meer schoolzwemmen, wat ik erg jammer vind. Kan me ook niet voorstellen dat het kan bij zo’n klas waar Anna in zit, die kids zijn in de klas al bijna niet te houden, ik ben bang dat er dan minimaal vijf juffen mee moeten om te voorkomen dat kids elkaar natspetteren en onder water drukken. Maar misschien ben ik overbezorgd ;-)

 4. Jessica says:

  Wij hebben ook schoolzwemmen in groep 4 e n 5
  Zoon 8 hebben we a en b zelf gedaan.en op school c en 1 en nu bezig met 2
  Dochter 7 deed er wat langer over hebben we c ook gedaan is nu op school bezig met 1
  Ze willen graag 1 .2.3 halen dus mocht op school de tijd te kort zijn gaan we in groep 6 zelf weer.
  Erg fijn dat er schoolzwemmen is zo onderhouden ze het als je zelf niet vaak gaat zwemmen.
  In januari beginnen we met zoon 6 voor a

Comments are closed.