Het mooie weer is terug, er wordt zelfs voorzichtig gesproken van een mogelijke hittegolf! De vorige keer was in mei, toen waren we op vakantie in Italië dus dit worden de enige dagen voor ons om hiervan te genieten. Nu gaan de kinderen al weer naar school / peuterspeelzaal, maar zeker woensdagmiddag als de 30 graden verwacht wordt wordt het heerlijk buiten spelen met water. Alleen, om voor een middag een heel badje op te zetten… Daarom de leukste spelletjes met water, niet alleen met waterballonnen maar ook andere materialen waarvan een aantal nauwelijks voorbereiding vergen!

Lees ook: Geschikte activiteiten voor tijdens een hittegolf

1. Levend darts

Een variant op tikkertje waarbij de tikker de andere spelers dan niet hoeft te tikken, maar nat spuiten met water. Hiervoor krijgt iedereen een vel papier op de rug met een grote cirkel. Diegene die als langste zijn papier droog houdt heeft gewonnen en mag de tikker zijn en de rest nat spuiten.

2. Dobbelspel

Voor dit spel heb je een (grote) dobbelsteen nodig en een emmer water. Omstebeurt mag iedereen met de dobbelsteen gooien. Diegene die als eerste 6 gooit mag in de bak met water ‘splashen’ met handen of voeten en zo zoveel mogelijk andere kinderen nat spetteren.

3. Lopende band

Alle kinderen staan (of zitten) achter elkaar in een rijtje. Iedereen heeft een plastic bekertje in zijn hand. Bij het kind dat vooraan de rij zit staat een bak met water en bij het achterste kind een lege bak. Het is de bedoeling dat ze het water over het hoofd doorgeven naar de ander door dit over te gieten. Het kind dat er achter zit moet het opvangen om zoveel mogelijk weer door te kunnen geven. Leuk ook in wedstrijd vorm wie het meeste water doorgeeft.

Lees ook: Floatables; de leukste en hippe opblaasbare banden, ligbedden en figuren 

4. Ice ice baby

Dit spelletje is vooral leuk voor oudere kinderen. Ter voorbereiding heb je een aantal t-shirts nodig die je nat maakt en in de vriezer neerlegt totdat ze zijn bevroren. Dan deel je ze uit en diegene die het t-shirt als eerste aan heeft, heeft gewonnen. Als het t-shirt ontdooid is en nat kan je zo verder met het watergevecht.

Lees ook: De leukste waterballon spelletjes

5. Aardappelrace

Wie kent de race niet met een lepel en een aardappel of ei? Voor dit spelletje gebruik je echter geen eetlepel maar een grote soeplepel en moet je zo snel mogelijk een afstand / parcours afleggen naar de lege emmer aan de andere kant. Wie het eerste een bepaalde limiet haalt / in bepaalde tijd meeste water overbrengt heeft gewonnen.

Lees ook: Tips voor als je kind niet wil buiten spelen 

6. Sponstikkertje

Ouderwets tikkertje, maar dan word je getikt met een natte spons. Lekker koel!

7. Waterrace

Nu kan je natuurlijk een race doen op het water met bootjes die je zelf hebt gemaakt. In plaats daarvan kan je ook een speelgoedautootje gebruiken en een set water pistolen. Met de kracht van de waterstraal is het de bedoeling dat ze zo snel mogelijk hun autootje over de finish lijn heen rijden. Hiervoor heb je wel een bak met water nodig om de waterpistolen bij te vullen en een gladde achtergrond. Als het te moeilijk gaat kan je ook lichtere ballonnen of pingpongballen gebruiken.

8. Waterglijbaan

Met een langwerpig zeil van enkele meters lang kun je een eigen waterglijbaan maken. Leg het stuk plastic bij voorkeur op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld op een grasveld. Bij een heuvel gaat de glijbaan sneller. Sproei het plastic nat met een tuinslang, en blijf het goed nathouden voor het beste effect. Voeg er eventueel bruine zeep aan toe. Kinderen nemen een aanloopje en kunnen zich op hun buik over de waterglijbaan laten glijden. Let op; gebruik geen chloor want dan kunnen er brandwonden ontstaan!

Lees ook: De leukste verkoelende uitstapjes

9. Flipperrace

Wie kent Flipper de dolfijn niet? Ook voor dit spel moeten de kinderen een afstand afleggen om water van de ene kant naar de andere kant te brengen. Echter wordt dit extra moeilijk gemaakt doordat ze zwemvliezen aan hebben. In het water ga je er extra hard door, maar aan de vaste wal…

10. 123 santé

Dit spel is een variant op 1 2 3 piano. Er staat één speler, ‘de dorstige’, tegen de muur. Alle anderen staan met twee bekertjes gevuld met water aan de startlijn. De dorstige staat met zijn gezicht naar de muur en roept ‘één twee drie, santé’. Op dat moment drinken de andere spelers een slok water, lopen zo ver mogelijk vooruit en blijven dan staan. De bedoeling is dan om niet meer te bewegen en het water niet uit te spuwen. De dorstige draait zich dan om en kijkt of er iemand beweegt. Wanneer hij of zij iemand opmerkt, moet die de bekertjes over zijn/haar eigen hoofd uitkappen en opnieuw met volle bekertjes achter de startlijn beginnen. Als je bij de dorstige bent, moet je de bekertjes over hem/haar leeg gieten en ben je de winnaar van het spel.

11. Sponsen Volleybal

Natuurlijk kan je volleybal spelen met waterballonnen, maar die gaan snel kapot dus blijf je vullen. In plaats daarvan kan je ook heel goed een aantal schuursponsen gebruiken. Net spannen (al dan niet blind) en gooien maar!

12. Flessenvoetbal

Misschien wel een van de bekendste waterspelletjes; iedereen heeft een eigen fles gevuld met water. Het doel is om die zo lang mogelijk te laten staan. Je moet je fles dus verdedigen. Daarnaast moet je ook aanvallen omdat je de fles van de ander moet proberen om te stoten met de voetbal. Afhankelijk van het aantal deelnemers ben je af als dit is gelukt of mag je hem zo snel mogelijk weer rechtop zetten en heeft diegene die overblijft met water in de fles gewonnen.

Lees ook: Het leukste waterspeelgoed

13. Waterliedjes raden

Een variant op Liedjes raden nadat / met een volle mond van de ontbijtkoek waarbij een speler een liedje gaat hummen is om een liedje te zingen terwijl je een slok water in je mond hebt. De andere spelers moeten het liedje raden. De speler die het liedje als eerste heeft geraden mag nu een flinke slok water nemen en een liedje zingen/gorgelen.

14. Meneer vis, hoe laat is het?

Dit spel is een soort variant op Annamaria Koekoek. Alle kinderen staan aan de ene kant van het plein en vragen ‘Meneer vis, hoe laat is het?’ Meneer Vis antwoord met een tijd zoveel stappen mogen er worden gezet. Dit gaat door totdat er wordt geantwoord ‘Tijd om je nat te maken’ zodat de kinderen zo snel mogelijk met moeten rennen en Meneer vis achter ze aan komt rennen met een waterspuit.

15. Hak er op los

Voor de kinderen die nog niet zo makkelijk kunnen meekomen in het t-shirt aantrekken spel kan je ook gewoon wat duploblokjes in een bak met water laten invriezen. Of wat dacht je van wat dieren. En dan een wedstrijdje wie het er eerste uit heeft? Heel leuk is ook als je een paar mini eieren hebt die je kan vullen met water.

Lees ook: DIY; maak je eigen waterbaan

16. Autowasserette

Hoe stoer is deze wasserette om met je eigen fiets, step, loopwagen of wat dan ook doorheen te rijden. De raampjes mogen gewoon lekker open blijven voor de nodige verkoeling ;-)

17. Oberrace

Tot slot nog dit bekende spel. Je verdeelt de groep in twee teams en bouwt opnieuw een hindernissenparcours. De spelers moeten elk om beurt met een dienblad met daarop een tiental plastieken bekertjes met water het parcours afleggen. Anderen mogen het hem lastig maken door met natte sponsen te gooien. Wanneer de laatste kelner van een ploeg het parcours heeft afgelegd, wordt (wat er overschiet van) het water uit de bekertjes in een fles gegoten. De ploeg die het meeste water overhoudt, wint.

Zwembadje met glijbaan

Een zwembadje is voor kinderen natuurlijk altijd een feest. Lekker springen in het water en er op los spetteren. Onze kinderen vinden het geweldig. Wij hebben ook altijd een glijbaantje in de tuin staan en als het zwembadje er staat, dan gaat de glijbaan erin en kunnen ze zo het zwembad inglijden. Je kunt kiezen voor een groot zwembad, die zijn overal te koop, maar aangezien onze kinderen nog geen zwemdiploma’s hebben, vind ik het prettiger om een klein badje neer te zetten. Je koopt al een klein badje voor € 2,80 bij de Action. En natuurlijk is het wel belangrijk om er bij te blijven, hoe klein het badje ook is!

Watergevecht

Laatst deed ik met de kinderen een heus watergevecht. En dan denk je misschien aan waterpistolen enzo, maar aangezien we 2 peuters hebben ging dat iets anders. Ik gaf iedereen een plastic bakje en we konden het water zo uit het zwembad halen, een groot feest!

Schutting verven

Geef je kind een emmer en een spons en ze zijn helemaal blij, want ze kunnen de schutting opnieuw “verven” (Met water de schutting bekladden) Ze kunnen tekenen, figuurtjes maken en als ze bij het einde zijn, is het water aan het begin alweer droog.

Modder maken

Wat is er nou leuker dan modder maken? Bijna alle kinderen zijn er wel gek op. Lekker spelen met water en zand. Zet een bak water neer, een emmertje zand en ze zijn uren zoet. Zandtaartjes maken, lekker met hun handen in de modder en meer… top!

Lees ook: Nationale Modderdag; spelen met modder

Welk waterspelletje spelen jullie kinderen graag?

Bron uitgelichte afbeelding Shutterstock

Meer leuke waterspelletjes vind je op pinterest.

Waterspelletjes; 17 coole spelletjes voor kinderfeestjes of volwassenen buiten - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.