Skip to Content

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water

Naar het zwembad? Dan is het zeker leuk om spelletjes te doen. Maar aan welke zwembadspelletjes kun je dan denken? Hoe vermaak je de kids een (mid)dag in het water? Hoewel de kinderen zich vaak zelf wel vermaken, is het ook lekker afwisselend om eens een andere activiteit te doen in het zwembad. Ga je met een kinderfeestje naar het zwembad? Dan is het zeker een goed idee!

Wedstrijdjes doen

Gewoon even lekker wedstrijdjes doen is eveneens leuk. Maar met variaties wordt het nog leuker. Geef dus een opdracht hoe de kinderen naar de andere kant moeten zwemmen en dan maar kijken wie er het eerste is. 

  • Gewoon zwemmen op je buik (schoolslag)
  • Gewoon zwemmen op je rug 
  • Borstcrawl
  • Rugcrawl
  • Alleen met je armen bewegen
  • Of juist alleen met je benen…
  • Als een dolfijn
  • Bij ondiep water, met jonge kinderen, kan je denken aan springen, hinkelen, huppelen, als een kikker of bijvoorbeeld achteruit…

Parcours afleggen

Maak een leuk parcours (of bedenk er één, waarbij je niet iets hoeft neer te leggen. In een openbaar zwembad met andere bezoekers wordt dat toch lastig). Vertel de kinderen hoe ze moeten gaan en dan kijken wie er het eerst is of neem de tijd op en kijk wie er het kortst over doet. Dit kan zowel in het ondiepe als het diepe bad. Als voorbeeld:

Duik van de hoge duikplank en zwem op je buik naar het startblok aan de overkant. Ga het zwembad uit en spring er bij startblok 2 weer in en zwem dan 6 meter onder water. Verder op je rug naar de glijbaan en daar snel vanaf. Spring als een dolfijn naar het trappetje en ga de kant op. Druk je vier keer op. Ga terug het water in bij startblok 4 en ga daar 30 seconden watertrappelen. Dan mag je zelf weten hoe je bij startblok 5 komt. Zodra je het startblok hebt aangeraakt stopt de tijd.

Estafette zwemmen

Met een grotere groep kinderen kun je leuk estafettezwemmen. Maak meerdere teams en neem een voorwerp wat je aan elkaar door moet geven. Spreek af hoe er gezwommen wordt en gaan!

Lees ook: Estafette spelletjes

Watervolleybal

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde

Zwemmen als een zeemeermin

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde

Je hoeft niet meteen een zeemeerminnenpak aan te doen om dit spel te doen. De voorwaarde die nu geldt is dat jij je voeten/benen naast elkaar houdt, alsof het een staart is. Wat je dan moet doen ligt aan jullie. Gaan de kinderen gewoon even zo zwemmen of maak je het leuk met opdrachten als iets opduiken? 

Over matten lopen

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde
15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde

Heb je zelf van die matten die op het water drijven? En anders heeft het zwembad ze zelf misschien wel liggen. Leg de matten naast elkaar in het water en dan maar proberen om er zo ver mogelijk overheen te lopen. Hoeveel matten trotseer jij?

Rara, wat zeg ik?

De kinderen gaan met elkaar onder water. Of je doet het in tweetallen. Eén kind zegt onder water een woord en de ander(en) moeten dan raden wat hij of zij heeft gezegd. Het kind moet het hardop zeggen, maar uiteraard klinkt dat onder water heel anders… 

Elkaar nadoen

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde

Om de beurt mogen de kinderen bedenken wat er gedaan wordt. Hij of zij is een bepaalde tijd de leider en de rest volgt hem of haar dus. De glijbaan af, op een bepaalde manier zwemmen of verschillende zwembaden in. Het kan van alles zijn. 

Opduiken

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde

Gooi meerdere voorwerpen (die zinken) in het water en de kinderen moeten die opduiken. Wie duikt de meeste voorwerpen op? Of spreek af dat iedereen er 1 mag opduiken. Wil je dan ook een wedstrijdelement erbij betrekken? Dan kijk je gewoon hoe snel ze zijn.

Watergevecht

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde

Water basketbal

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde

Voor de kleintjes

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde

Bovenstaande spellen zijn toch vooral op de grotere kinderen gericht. Hoewel je er een aantal natuurlijk prima kunt spelen in ondiep water. De ander volgen of een parcours kun je immers prima in een kinderbadje ook spelen. Maar wat zou je met de kleintjes nog meer kunnen doen?

Wie leeft er in het water?

Laat de kinderen bedenken welke dieren er in het water leven en dan mogen ze proberen om het dier na te doen. Een kikker maakt sprongen, waarbij ze door hun knieën gaan. Een reiger loopt met grote stappen door het water. Een vis kunnen ze nadoen door op hun buik te gaan liggen in ondiep water en dan met hun handen zich te verplaatsen (bijvoorbeeld). 

Stoelendans in het water

Leg materiaal wat blijft drijven in het water. Zorg dat er 1 minder is dan het aantal kinderen. Zet muziek op. Als de muziek stopt, moeten de kinderen een voorwerp pakken. Wie te laat is, is dus af. Zijn ze nog te klein voor een dergelijk spel? Dan kun je de kinderen gewoon lekker laten dansen in het water op de muziek.

Eventueel ook wel met het stoppen van de muziek en dat ze dan iets moeten doen, alleen kan er niemand afgaan. Dus er zijn genoeg voorwerpen. Of je geeft een andere opdracht die ze moeten doen als de muziek stopt. Zoals even een sprong maken, gaan zitten in het water of een rondje draaien.

Op en neer springen

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde

De kinderen staan tegenover elkaar en om de beurt gaan ze springen. Als ze dit in eenzelfde tempo doen, dan zal er een golfslag ontstaan. Zorg dus dat alle kinderen die op dezelfde rij staan op hetzelfde moment springen. Zijn zij beneden dan moet de andere rij springen. 

Tikkertje

Tikkertje spelen is ook in het water leuk. Word je bijna getikt? Dan ga je snel kopje onder en mag je niet getikt worden!

Let op: Speel geen tikkertje rondom het zwembad; tijdens het rennen is de kans op uitglijden enorm.

Lees ook: Tikspelletjes

Door een hoepel zwemmen

15 Zwembad spelletjes voor in en om het water - Mamaliefde

Kunnen de kinderen zwemmen? Dan kun je de kids door hoepels laten zwemmen. Je kunt het ook moeilijker maken door de hoepel onder water te houden, waardoor het op ‘het gat’ lijkt van het diplomazwemmen. Maar ook jonge kinderen kunnen iets met een hoepel doen.

Houd de hoepel dan gewoon hoger, zodat ze er al lopend gewoon doorheen kunnen stappen. Of iets lager dat ze moeten kruipen. Ben je met meerdere volwassenen of grote kinderen, dan kun je ook achter elkaar met meerdere hoepels gaan staan en deze op verschillende hoogtes houden. Dan maak je er een soort hindernisbaan van in het water. 

Linda van Aken