Niets zo heerlijk als tijdens warme dagen een verfrissende duik nemen in je eigen zwembad. Vooral de allerkleinsten vinden dit geweldig. Maar waar moet je op letten als je een zwembad koopt en welke opties zijn er?
De voordelen van een opzetzwembad
Of je nu van plan bent om een opbouwzwembad te kopen of eerder een opblaasbaar zwembad wilt aanschaffen, een eigen zwembad in je tuin heeft heel wat voordelen. Je kinderen weten in de zomer zo altijd wat gedaan en jij spaart geld uit aan familie-uitjes.
Daarnaast is het de beste manier om afkoeling te vinden tijdens snikhete dagen. En deze zijn in ons land niet langer een uitzondering.
Het grote voordeel tegenover een inbouwzwembad is dat het je veel minder kost, zowel op vlak van aankoop als onderhoud. Je bergt de meeste modellen bovendien eenvoudig terug op wanneer het te koud wordt om te zwemmen.
Zwembad kopen? Dit zijn de mogelijkheden!
Wil je graag een zwembad kopen? Dan zijn er meerdere opties. Naast een inbouwzwembad wordt er vooral een onderscheid gemaakt tussen een opbouwzwembad en opblaasbaar zwembad. Wat is voor jou de beste optie?
Opblaasbaar zwembad: makkelijk en goedkoop
Ben je op zoek naar de goedkoopste optie? Dan is een opblaasbaar zwembad voor jou ideaal. Je koopt het al voor een prikje.
Deze zwembaden zijn doorgaans niet diep waardoor ze erg veilig zijn voor kleinere kinderen. Ze vergen ook geen onderhoud en je kan ze eenvoudig opzetten en afbreken.
Er zijn heel wat verschillende opblaasbare zwembaden met leuke designs en extra’s, zoals bijvoorbeeld een basketbal, hoepel, fonteintje, enzovoort om uit te kiezen. Ze variëren ook in diepte en grootte. Er is dus keuze genoeg voor elke leeftijdscategorie.
Voordelen
- Goedkoop
- Ruim aanbod
- Ideaal voor kleine kinderen
Nadelen
- Door beperkte diepte minder geschikt voor gezinnen
- Minder duurzaam
Opbouwzwembad: beste keuze voor gezinnen
Als tweede mogelijkheid heb je de opbouwzwembaden. Deze bestaan in diverse soorten. Eén van de bekendste types is het Intex zwembad.
Dit soort opbouwzwembad zet je eenvoudig op en breek je even makkelijk weer af. Wil je liever een zwembad waar je het hele jaar door van kan genieten? Dan kies je beter voor een houten of metalen zwembad.
Deze kun je gewoon laten staan. Het nadeel is wel dat ze je een stuk meer kosten. Welk soort opbouwzwembad je ook kiest, het is doorgaans dieper en groter dan opblaasbare zwembaden waardoor ze een betere keuze zijn als je er met het hele gezin van wilt genieten!
Voordelen
- Sommige modellen kun je het hele jaar door laten staan
- Duurzaam
- Dieper
Nadelen
- Duurder
- Vereist onderhoud
- Moeilijker om op te zetten en af te breken
Zwembadaccessoires die je niet mag vergeten
Als je een Intex, een groot opblaasbaar of ander soort opbouwzwembad koopt, mag je de accessoires niet vergeten. Je vindt ze allemaal terug bij bijvoorbeeld Top Zwembadshop.nl!
Maar wat heb je precies nodig? Voor het onderhoud van je zwembad is een zwembadstofzuiger, afdekzeil en/of schepnetje geen overbodige luxe.
Daarnaast mag je de pomp niet vergeten. Voor kleinere zwembaden is een chloorpakket aangeraden. Er zijn eveneens enkele zwembadaccessoires die het zwemmen nog aangenamer maken, zoals zwembadverwarming.
Welke zwembadpomp is de beste?
De belangrijkste accessoire bij een zwembad is natuurlijk de zwembadpomp, maar welke pomp moet je kiezen? Je hebt grofweg de keuze tussen een pomp met variabele en vaste snelheid. Een variabele pomp verbruikt minder energie, maar kost wel een stukje duurder. Het hangt dus van je voorkeur af.
Ook dien je rekening te houden met de inhoud van het zwembad. Zo bepaal je eenvoudig hoe hoog de pompcapaciteit moet zijn. Deel de inhoud van het zwembad door 4 of 3 delen en je weet wat voor pomp je moet kopen.
Een zwembad van 40 kubieke meter heeft bijvoorbeeld een pomp met een debiet van 10 kubieke meter of 13 kubieke meter per uur nodig. Heb je nog twijfels? Aarzel dan niet om raad te vragen aan één van de specialisten van Top Zwembadshop. Wij helpen je graag!
Geniet optimaal van je zwembad met deze veiligheidstips
Heb je het perfecte Intex zwembad of ander opzetzwembad gevonden alsook de nodige accessoires? Dan wil je natuurlijk samen met je kids zo snel mogelijk van een frisse duik genieten. Voordat je dat doet is het echter belangrijk om rekening te houden met onderstaande veiligheidsmaatregelen!
Dek je zwembad altijd af
Of je nu een opblaasbaar zwembad koopt of een opbouwzwembad, het is belangrijk dat je het na gebruik steeds afdekt als je niet van plan bent om het af te breken. Zo voorkom je dat je kinderen ongezien het water in sukkelen.
Koop een plonsalarm
Tegenwoordig bestaan er alarmen die je waarschuwen wanneer er activiteit in het water is. Het is handig om dit aan te schaffen, zodat je zeker bent dat je kind veilig is. Het nadeel van dit alarm is dat het nogal snel afgaat.
Haal het trapje naar het zwembad weg
Een eenvoudige maar handige tip is om het trapje dat naar het zwembad leidt weg te halen.
Informeer je kinderen over zwembanden
Praten met je kinderen over de mogelijke gevaren en ze het belang leren van zwembandjes is ook een goede manier om hun veiligheid te verhogen.
Zwemmen
- Baby zwemmen; wanneer eerste keer?
- Teddybeerzwemmen baby & peuters
- Veilig zwemmen baby zwembad of swimfloat
- Zwemvest of zwembandjes baby
- Vanaf welke leeftijd zwemles
- Zwemmen met kleding aan
- Wel of geen zwemdiploma C na A & B
- Cadeau & beloning zwemdiploma
- Schoolzwemmen
- Swim2Play schoolzwemmen
- Zwembad activiteiten & spelletjes
- Snorkelen met kinderen
- Zwemkleding voor kinderen
- Swimsuit, monokini of zwempak voor kind
- Zwemkleding zwangerschap
- Zwemmen als je ongesteld bent
- Schamen voor lichaam tijdens zwemmen
- Kind ziek na zwemmen; buikpijn & overgeven
- Secundaire verdrinking