Skip to Content

Haren wassen kind; hoe vaak en welke hulpmiddelen

Haren wassen kind; hoe vaak en welke hulpmiddelen

In bad gaan is hier gelukkig een groot feest. De kinderen vinden het geweldig om met water te spelen en in bad is daar natuurlijk alle ruimte voor.

Haren wassen is daarentegen een iets grotere uitdaging. Gelukkig zijn er wel een aantal ‘trucjes’ die je kunnen helpen om dit te vergemakkelijken.

De meest praktische en geslaagde zet ik hieronder op een rijtje.

Hoe vaak haren wassen?

Hoe vaak je de haren van je kindje wast is afhankelijk van de hoeveelheid haar die je baby heeft. De eerste maanden is even schoonmaken met een nat washandje eigenlijk al genoeg.

Daarna kijk je naar de haardos van je kindje. Heeft je baby nog steeds (bijna) geen haar, dan is gewoon even afspoelen met lekker, lauw water al voldoende.

Heeft je kindje al wel echt een mooi kapsel, dan is een wasbeurt om ongeveer de 3 dagen voldoende. Vaker dan twee keer per week kan je beter niet doen. Dat is vooral voor de huid beter.

Omdat zeep/shampoo de vettige, natuurlijke laag van de huid aantast, kan het de huid schraal laten worden. Ook bij oudere kinderen is twee keer per week voldoende.

Hoe was je de haren van je baby?

Voor baby’s zijn speciale babyshampoos te koop. Gebruik geen shampoo voor volwassenen.

De babyshampoo is veel meer aangepast aan het babyhuidje én prikt minder als er onverhoopt toch wat sop in zijn oogjes komt.

Na de babyshampoo kan je overstappen op kindershampoos. Vaak zijn kindershampoos net minder agressief dan gewone shampoos en bevat het andere ingrediënten.

Maar dat verschilt uiteraard ook per merk! Soms wil kindershampoo niks anders zeggen dan dat het in een leuke fles zit.

Wat ook zijn nut heeft: zo wordt haren wassen voor sommige kinderen opeens toch wel leuk(er).

Een crèmespoeling en dat soort dingen is niet nodig. In model brengen kan je gewoon doen door het haar van je baby na het wassen even te borstelen.

Washand voor de ogen

Dit is een tip die manlief inbracht, dit deed hij namelijk vroeger ook en toen ik er over nadacht, hebben mijn ouders die tip ook vaak toegepast.

Nu ik ouder ben snap ik er eigenlijk niets van, want de washand wordt nog steeds nat, maar het helpt en er spoelt geen water direct in de ogen en dat is het belangrijkste.

Wel merk ik dat dit vooral een goede tip is voor onze 3-jarige dochter en onze 2-jarige zoon er nog niet veel van snapt.

Zelf douchen

Als mama de douchekop vasthoudt, is het al snel huilen, terwijl er zonder problemen zelf onder de douchekop wordt gestapt. Ook prima toch?

De haren worden nat, dan kan je het even inzepen met shampoo waarna ze het zelf ook even kunnen proberen en daarna een kwartier onder het stromende water en tussendoor even uitkammen zodat alle shampooresten vanzelf verdwijnen.

Samen douchen

De kinderen vinden het helemaal super als ik ook in bad stap. Of ik dan ook echt ga zitten of alleen onder de douche blijf staan om mijn haren te wassen maakt ze niet uit.

Afwisselen

Voor de kinderharen hoef je niet iedere dag shampoo te gebruiken, of iedere dag te wassen.

Wissel het dus af.

De ene dag hoeven er geen haren gewassen te worden, de volgende mogen ze met water wassen en de derde dag met shampoo.

Keuze shampoo

Natuurlijk is de keuze van shampoo ook erg belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor een milde shampoo die niet prikt.

En probeer dit zelf uit, niet zozeer in je eigen ogen. Maar voel gewoon of het echt mild is en kijk naar de ingrediëntenlijst.

Natuurlijke shampoos zijn al snel milder dan andere shampoos.

Afleiding

Tot slot helpt het ook als de kinderen genoeg afleiding hebben.

Denk aan wat leuke speeltjes voor in bad. Om mee te spelen of vast te houden tijdens het haren wassen of na afloop als ‘beloning’ voor het haren wassen.

Welke tip gebruik jij voor het wassen van haren?

Linda van Aken
  1. Nathalie says:

    Vince vindt dit gelukkig al vanaf het begin niet zo erg. Hij houdt van water. Nu wil hij in de regen zitten… dat is dus douchen met andere woorden, in plaats van in bad…

  2. Nicole says:

    Hier vindt de dame alles prima.. Tot de haartjes uitgespoeld moeten worden. Een washandje helpt niet want ze blijft niet eens staan haha.. Misschien als ze inderdaad ouders is!

Comments are closed.