Skip to Content

Wildplukken; mag je eten uit de natuur van fruit tot wilde bloemen in het wild

Wildplukken; mag je eten uit de natuur van fruit tot wilde bloemen in het wild

Wildplukken is ons mensen niet vreemd. Al heel vroeger, in de tijd van jagers en verzamelaars, was dit dé manier om in je voedsel te voorzien.

Tegenwoordig neemt wildplukken in populariteit toe. Bramen plukken in het bos of hazelnoten rapen in het natuurgebied. Twee vormen van wildplukken.

Ook het plukken van paddenstoelen of het plukken van munt en andere planten zijn varianten van het wildplukken. Hoe zit het met de regelgeving rond wildplukken? Mag je dit overal doen? En welke fijne boeken helpen je om meer over wildplukken te weten te komen?

Wat is wildplukken en is dit strafbaar?

Wikipedia zal dit waarschijnlijk omschrijven als: ‘het plukken van fruit, zaden, planten en noten voor eigen consumptie’. En dat is ook wat wildplukken is.

Het gaat niet zozeer om het plukken, je kunt ook de pruimen in het stadspark rapen. Dit valt ook onder wildplukken.

Officieel is wildplukken verboden. Volgens onze Nederlandse wet en regelgeving valt dit onder stroperij. Navraag bij een agent en een boswachter leerde me dat het wel gedoogd wordt.

Wanneer het gedoogd wordt? Denk aan het wildplukken / rapen van een handvol. Als je een handje bramen plukt, heb je weinig kans dat er een boete opstaat. Anders wordt het als je met vier grote emmers komt.

Hierdoor hebben de dieren geen voedsel meer, vandaar de kans op een boete. Als je respect hebt voor het evenwicht tussen de natuur en de mens, dan ga je er verstandig mee om.

Je kan de volgende ‘regel’ aanhouden:

 • een vol bakje van 250 gram mag. Dit is qua inhoud vergelijkbaar met een champignondoosje.
 • Pluk 20% van de plant.
 • Was wat je plukt goed. Doe dit met water.
 • Pluk liever niet op gebieden waar veel verkeer is of honden lopen. De kans op uitlaatgassen en uitwerpselen / plas op je geplukte vruchten of gewassen is dan groter.
 • Beschadig de plant, struik of boom niet. Ook hiermee toon je respect voor dier en natuur.

Wat kun je plukken?

Allereerst zijn er heel wat planten die je kunt plukken:

 • Bramen of andere bessen die je tegenkomt tijdens een wandeling in de bossen of de duinen.
 • Eetbare paddestoelen; deze groeien in de herfst, wel even goed opletten welke eetbaar zijn en welke niet.
 • De brandnetel. Let op, als je deze van onder naar boven plukt ga je de prikkende blaadjes aan de bovenkant uit de weg. Van brandnetel kun je van alles maken. Gebruik de bovenste blaadjes net zoals je spinazie gebruikt. Of trek er eens (brandnetel)thee van. Wist je dat de brandnetel zaadjes heeft die zeer geschikt zijn als garnering? Rooster deze even en je hebt een prima garnering. Het smaakt naar noten.
 • Duizendblad. Een wildplukwandeling leerde me dat je hier chips van kunt maken. 15 minuutjes in de oven met wat olijfolie, peper en zout erover geeft je gratis chips!
 • Vlierbloesem en vlierbessen. In de lente kun je goed vlierbloesem plukken, die de basis vormen van allerlei lekkere gerechten. Vlierbessen kun je ook wel superfood noemen. Heel goed voor je weerstand. Mogelijk dat jouw oma of moeder ook van vlierbessen limonadesiroop maakte. Ook als jam op je beschuit of laagje op een taart is dit heerlijk!
 • Berenklauw. Dan bedoelen we niet de reuzeberenklauwvariant, maar die van de ‘normale’ berenklauw. Deze berenklauw brengt zaadjes voort, die vergelijkbaar zijn met die van de kardemom. Als je op een wildplukwandeling gaat, zal de gids je de zaadjes ook laten ruiken. Bij het openmaken ruik je een citrusgeur. Fijn om er thee van te maken of verwerk het in koek / taart!
 • Duindoorn. Ik vond ze erg zuur, maar als basis zijn deze mooie besjes geschikt voor allerlei lekkers. Van jam tot in taarten, de duindoorn is een veelzijdig besje!
 • Hondsdraf. Wrijf dit plantje fijn en je ruikt…knoflook. Toch zit er geen echte knoflook in. Dit kruidige plantje geeft je soep of quiche een extra ingrediënt!
 • Rozenbottel. Deze zie je volop in de zomer in stadsparken bijvoorbeeld. De rozenbottel geeft zowel siroop, likeur als jam. En ook nog eens eenvoudig gemaakt!
 • Paardenbloem is geschikt om in een salade te verwerken, of trek er thee van.

Hoe te werk gaan met wildplukken

Staatsbosheer geeft de tip: weet je niet zeker of de plant veilig is? Doe het dan NIET. Bij twijfel dus beter laten staan, dit is voor je gezondheid!

Een handig hulpmiddel hiervoor is deze site van permacultuur. De eetbareplantenbase op hun website is enorm. Bijna alle planten staan hier verzameld.

Een fijne opstart om met wildplukken in aanraking te komen, is door deel te nemen aan een begeleide wildplukcursus. Dit kan door middel van een wandeling zijn, waarbij de gids planten aanwijst.

Vaak kun je deze ook na de cursus proeven, in de vorm van een kopje thee of gelei. Als je meer informatie wilt over deze wandelingen, neem dan zeker hier een kijkje.

De app ‘wildplukwijzer’ is onmisbaar als je gaat wildplukken ;) Deze app brengt je moeiteloos naar geschikte locaties waar je kunt wildplukken. Je kunt op soort zoeken (denk aan duizendblad of bramen) en de app brengt je naar de dichtstbijzijnde locatie.

Boekentips wildplukken

Een top 10 van fijne boeken die je met wildplukken met liefde gebruiken zult:

 • Het grote wildplukboek, eten uit de natuur. Wildplukken is nog leuker én zinvoller als je er ook recepten bij hebt. Edwin beschrijft de geheimen van wildplukken op een begrijpelijke manier. Of je nu aan zee of in het bos gaat wildplukken, hij neemt je mee op reis. Het boek behandelt meer dan 200 wilde planten, noten, zaden en andere gewassen die eetbaar zijn. Chefkok Jonnie Boer (van de Librije) maakt hier heerlijke recepten van. Bekijk het boek hier.
 • De natuur op je bord. Wildplukken in ieder seizoen, daar weet dit boek wel antwoord op. Verwacht originele en verrassende recepten. Van hazelnootlatte tot madeliefjesazijn. Het boek geeft veel weetjes over hoe je de geplukte ingrediënten het beste kunt bewaren. Ook kun je aanvullende informatie vinden over allerlei planten, bessen, noten en kruiden. Meer weten over dit boek? Kijk hier.
 • Gekruid. Eten wat op de juiste wijze gekruid is, doet verlangen naar meer. Welke kruiden zijn hier geschikt voor? En wat is de bereiding bij dit kruid? Gerty Christoffels en Ivo Pauwels wisselen persoonlijke anekdotes af met hun kruidenkennis. Het boek vind je hier.
 • Gekruid en geroerd. De auteur van koken met onkruid heeft een tweede boek geschreven. Gekruid en geroerd. Kruiden zijn veelzijdig. Niet alleen om mee te koken, maar ook als opfrisser voor je huid. Alle volkse wijsheden en kruidenweetjes kom je door dit boek op het pad! Meer informatie vind je hier.
 • Verrot lekker, zelf fermenteren, eenvoudig lekker en gezond. Wel eens van fermenteren gehoord? De trend in de cuisinewereld. Een oude techniek van vroeger, voedsel conserveren. De trend past in gezond en duurzaam leven. Door voedsel met zout en water in potten te bewaren, heb je er niet alleen langer plezier van. Het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Over dit bijzondere proces is het boek: ‘Verrot lekker, zelf fermenteren, eenvoudig lekker en gezond’ geschreven. Wat je met wildplukken verzamelt, kun je goed fermenteren! Meer informatie vind je hier.
 • Het oerboek. Verzamelen komt uit de oertijd. In de provincie Drenthe neemt de auteur ons mee op een pluk’jacht’.
  Naast meer over de geologische en historische geschiedenis die Drenthe rijk is, is er ook aandacht voor het wildplukken. Veel gewassen werden gebruikt als pijnbestrijding. Maar ook smaakmakers en opwekkende middelen worden in dit boek nauwkeurig beschreven. Ga mee op reis langs alle planten en gewassen. Meer informatie vind je hier.
Mirjam de Stigter