Oorbellen: welk meisje droomt er niet van? Of de ouders, want soms zie je immers al hele kleine babymeisjes met oorbelletjes in. Maar is dat wel slim? Vanaf welke leeftijd kan het eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat het hygiënisch verzorgd wordt? En hoe prikken ze nu eigenlijk deze gaatjes?

Wel of geen oorbellen bij kind?

De vraag of jij je kleine meisje (of jongetje natuurlijk) oorbellen moet geven is, zoals bij zoveel zaken, een heel persoonlijke kwestie. Toch denk ik dat je hier best even serieus bij stil mag staan. Je zadelt je kindje immers wel op met gaatjes in de oortjes, zonder dat het daar zelf om gevraagd heeft. Is je kindje iets ouder en vraagt het er zelf om, dan vind ik het zelf toch een ander verhaal. Maar zoals gezegd is dat vooral een eigen mening.

Vanaf welke leeftijd?

In Nederland is er geen algemene, minimumleeftijd. Juweliers, of andere winkeliers die gaatjes prikken, stellen zelf wel vaak een minimumleeftijd. Het is dus een kwestie van even informeren bij de zaak bij jou in de buurt. Er zijn zaken die al vanaf drie maanden prikken, terwijl anderen wachten tot de kinderen 6 jaar zijn. Een groot verschil dus.

Waar je vooral op moet letten is de hygiëne van de zaak én of ze kindvriendelijk zijn. Informeer eens bij bekenden die je voorgegaan zijn waar zij het hebben laten doen en hoe dat bevallen is! Overigens mogen andere piercings pas na een leeftijd van twaalf jaar én dat is wel door de overheid bepaald!

Oorbellen bij een jongen

Oorbellen bij een jongen vraagt om ‘even nadenken bij wat je doet’. Natuurlijk mag een jongen ook een oorbel, waarom hij niet en een meisje wel? In principe zal een jongen 1 oorbel dragen. En dan komen we meteen op het ‘opletpuntje’. Er zit namelijk betekenis aan de keuze voor een linker- of rechteroor!

De uitdaging is echter dat niet overal dezelfde ideeën hierom gelden. Kortweg zijn er mensen die een oorbel in het rechteroor zien als een teken van homoseksualiteit. Terwijl er plaatsen zijn waar dit pas geldt als je als man twee oorbellen draagt. En alleen een oorbel links staat dan dus juist voor hetero’s

Nu denk je misschien: dat is toch pas iets voor later. Maar bedenk wel dat als je je kind van acht, ofzo, nu een oorbel laat zetten, het gaatje er ook nog zit als het ouder is. Of je hier wel of niet iets mee wilt, moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar je kunt er wel even een bewuste keuze in maken!

Hoe worden de gaatjes geprikt?

Allereerst zullen de oorlelletjes ontsmet worden en de plek aangestipt worden waar het gaatje moet komen. Dit laatste gebeurt met een jodiumstift. Natuurlijk is het op deze manier mogelijk om te controleren of de gaatjes op gelijke hoogte komen. De oorbel wordt vervolgens door het oortje heen geprikt. Hierbij zit de oorbel in een apparaatje (pistool). Natuurlijk doet dit wel even zeer…

Voorbereiden van je kindje

Is je kind geen baby meer, dan zul je hem of haar moeten voorbereiden op het geheel. Vertel rustig hoe alles in zijn werk gaat. Wees ook eerlijk dat het eventjes pijn kan doen. Er zijn eventueel filmpjes op YouTube te vinden die je zou kunnen laten zien. Of dat wel of niet slim is, zul je even zelf moeten bedenken. Jij weet immers hoe je kind ergens op reageert. Maar wees in ieder geval eerlijk tegen je kind!

Hoe verzorg je net geprikte oortjes?

Natuurlijk zijn het gewoon wondjes in de oren van je kind. Alleen kan dit niet gewoon genezen, want je wilt immers dat er gaatjes overblijven! Daarom is het zaak om te ontsmetten om pijnlijke oortjes te voorkomen. En draaien met die oorbellen. Zo voorkom je dat de oorbelletjes vast komen te zitten! En zo ontstaat er een mooi gaatje. De oorbelletjes houd je minstens 6 weken continue in om te voorkomen dat de gaatjes dichtgroeien. Al die tijd houd je de oortjes extra goed schoon, want ze zijn immers veel vatbaarder voor infecties. Natuurlijk krijg je hierover de nodige instructies mee van de juwelier.

Kun je direct leuke oorbelletjes indoen na het prikken?

De eerste oorbelletjes worden zweerknopjes of zweerringetjes genoemd. Vroeger waren dit gewoon kale zilveren ringetjes of knopjes. Tegenwoordig is hier al meer keuze in. Deze oorbelletjes houd je dus minimaal 6 weken in. Maak niet de fout om daarna geen oorbellen meer in te doen, want dichtgroeien is zo gebeurd en dan moet je kind dus weer nieuwe gaatjes laten prikken…of het doet zeer om door het iets dichtgegroeide gaatje de oorbel in te doen. Gewoon heel regelmatig oorbellen indoen! En ach, daar zijn die gaatjes immers ook voor! Zweerknopjes van chirurgisch staal vind je onder andere hier.

Een gaatje laten piercen!

Er is nog een andere manier om een gaatje in de oren te laten maken. Niet door ze te laten schieten bij een juwelier, maar door ze te laten piercen! Als het gewoon om oorbelgaatjes gaat (dus gewoon in een oorlel piercen) dan mag dit dus ook jonger dan 12 jaar. Hierbij wordt er met een naald een gaatje geprikt. Er worden diverse voordelen bij aangegeven. Zo zou het hygiënischer zijn omdat alles beter schoongemaakt kan worden en de gaatjes kunnen preciezer worden gezet. Op zich zit er ook wel iets logisch in dat het beter zou zijn. Een naald is immers scherper dan de oorbel en dus kan het beter door het oortje heen.

Omdat er zelf geprikt wordt, kan er veel beter gericht geprikt worden. Nu zullen er zowel voor- als tegenstanders zijn, maar hier eens serieus naar kijken kan natuurlijk geen kwaad. Misschien voelt het raar om met je kleintje naar een tattoo shop te gaan, maar als het nu inderdaad hygiënischer is en er minder complicaties door op kunnen treden, dan is het misschien wel een beter idee…

Waar let je op bij het kopen van kinderoorbellen?

Uit veiligheidsoverwegingen kun je het beste kiezen voor oorbelletjes die niet te lang zijn, maar dicht bij het oortje blijven. Zo heb je veel minder kans op uitscheuren omdat je kind ergens met zijn oorbel achter blijft hangen! Is je kind gevoelig voor bijvoorbeeld nikkel, let dan op het materiaal van de oorbellen.

Nog een andere tip: misschien heeft je kind last van bepaalde oorbellen (ook al zijn ze bijvoorbeeld zilver). Dus denken jullie om dan maar geen oorbellen meer in te doen. Jammer natuurlijk als je dochter (of zoon) dit wel graag wil. Probeer eerst eens of het scheelt als je een andere vorm oorbel indoet. Uit eigen ervaring… Zelf kon ik nooit tegen knopjes. Nog niet, eigenlijk. Terwijl hangers geen enkel probleem zijn. Volgens een vriendin kan dat te maken hebben met het soort oorbel waarmee de gaatjes geprikt zijn. Of dat zo is, weet ik niet, maar misschien iets om eens te proberen.

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)