Skip to Content

Vanaf welke leeftijd oorbellen; eerste gaatjes schieten kind?

Vanaf welke leeftijd oorbellen; eerste gaatjes schieten kind?

Oorbellen: welk meisje droomt er niet van? Of de ouders, want soms zie je immers al hele kleine babymeisjes met oorbelletjes in. Maar is dat wel slim? Vanaf welke leeftijd kan het eigenlijk en hoe zorg je ervoor dat het hygiënisch verzorgd wordt? En hoe prikken ze nu eigenlijk deze gaatjes?

Vanaf welke leeftijd oorbellen?

In Nederland is er geen algemene, minimumleeftijd. Juweliers, of andere winkeliers die gaatjes prikken, stellen zelf wel vaak een minimumleeftijd. Het is dus een kwestie van even informeren bij de zaak bij jou in de buurt.

Veel ouders kiezen voor om gaatjes te schieten bij Lucardi; zij doen dit al vanaf 3 maanden. Terwijl andere zaken er voor kiezen om te wachten tot 8/9 jaar als de oorlellen beter zijn ontwikkeld en de kans kleiner is dat de positie veranderd.

De leeftijd waarop je eerste oorbellen gaat dragen is ook sterk afhankelijk is van culturele, persoonlijke en familiale keuzes. Sommige ouders kiezen ervoor om hun kinderen al op zeer jonge leeftijd oorbellen te laten dragen, zelfs in de babytijd. Anderen wachten tot het kind oud genoeg is om zelf de wens uit te drukken om oorbellen te dragen.

Over het algemeen geldt dat ouders moeten wachten tot het kind begrijpt wat het betekent om oorbellen te hebben, en tot ze in staat zijn om voor hun oren en oorbellen te zorgen, en de oorlellen uitgegroeid zijn. Deze leeftijd kan variëren, maar het gebeurt vaak rond de leeftijd van 5-10 jaar. Het is altijd raadzaam om met de ouders of verzorgers te overleggen voordat oorbellen worden geïntroduceerd bij jonge kinderen.

Let op: Andere piercings pas na een leeftijd van twaalf jaar én dat is wel door de overheid wettelijk vastgelegd!

Eerste gaatjes schieten

Allereerst zullen de oorlelletjes ontsmet worden en de plek aangestipt worden waar het gaatje moet komen. Dit laatste gebeurt met een jodiumstift.

Natuurlijk is het op deze manier mogelijk om te controleren of de gaatjes op gelijke hoogte komen. De oorbel wordt vervolgens door het oortje heen geprikt. Hierbij zit de oorbel in een apparaatje (pistool). Natuurlijk doet dit wel even zeer…

Wat kost gaatjes schieten?

De kosten voor het laten schieten van gaatjes voor oorbellen bij een juwelier variëren afhankelijk van de locatie, de specifieke juwelier en het type oorbellen dat je kiest. Over het algemeen kan de prijs variëren van ongeveer 20 tot 50, maar dit kan hoger zijn als je kiest voor duurdere oorbellen of extra services zoals het gebruik van nikkelvrije oorbellen.

Het is belangrijk om vooraf na te gaan wat bij de prijs is inbegrepen. Sommige juweliers berekenen de prijs inclusief het eerste paar oorbellen, terwijl anderen mogelijk een aparte vergoeding vragen voor de oorbellen zelf.

Welke oorbellen als eerste?

Voor een eerste paar oorbellen, vooral bij jonge kinderen, worden vaak (zweer)knopjes aanbevolen. Hier zijn een paar redenen waarom:

 1. Kleine omvang: Zweerknopjes zijn doorgaans klein van formaat, wat ze comfortabeler maakt voor kinderen, vooral als ze nog niet gewend zijn aan het dragen van sieraden.
 2. Veiligheid: Zweerknopjes hebben geen bungelende delen, wat het risico op verstrengeling of vasthaken aan kleding vermindert. Dit is vooral belangrijk bij actieve kinderen.
 3. Eenvoudige verzorging: Het schoonmaken en verzorgen van oorbellen met zweerknopjes is over het algemeen eenvoudiger dan bij andere stijlen, omdat er minder bewegende delen zijn.
 4. Geschikt voor dagelijks gebruik: Zweerknopjes zijn geschikt voor dagelijks dragen en kunnen gemakkelijk worden gecombineerd met verschillende outfits.

Wanneer je oorbellen voor een kind kiest, is het ook belangrijk om rekening te houden met het materiaal. Vaak zijn de eerste oorbellen gemaakt van hypoallergene materialen, zoals chirurgisch staal of goud, om eventuele allergische reacties te minimaliseren. Zweerknopjes van chirurgisch staal vind je onder andere hier.

Let op: Deze eerste oorbelletjes houd je minimaal 6 weken in.

Een gaatje laten piercen ipv schieten

Er is nog een andere manier om een gaatje in de oren te laten maken. Niet door ze te laten schieten bij een juwelier, maar door ze te laten piercen! Als het gewoon om oorbelgaatjes gaat (dus gewoon in een oorlel piercen) dan mag dit dus ook jonger dan 12 jaar.

Hierbij wordt er met een naald een gaatje geprikt. Er worden diverse voordelen bij aangegeven. Zo zou het hygiënischer zijn omdat alles beter schoongemaakt kan worden en de gaatjes kunnen preciezer worden gezet.

Op zich zit er ook wel iets logisch in dat het beter zou zijn. Een naald is immers scherper dan de oorbel en dus kan het beter door het oortje heen.

Omdat er zelf geprikt wordt, kan er veel beter gericht geprikt worden. Nu zullen er zowel voor- als tegenstanders zijn, maar hier eens serieus naar kijken kan natuurlijk geen kwaad.

Misschien voelt het raar om met je kleintje naar een tattoo shop te gaan, maar als het nu inderdaad hygiënischer is en er minder complicaties door op kunnen treden, dan is het misschien wel een beter idee…

Oorbellen laten schieten of piercen?

De keuze tussen oorbellen schieten en piercen hangt af van verschillende factoren, en beide methoden hebben voor- en nadelen. Hier zijn enkele overwegingen:

Voordelen oorbellen schieten:

 • Snelheid: Het proces van oorbellen schieten is snel en kan vaak worden gedaan in winkels die gespecialiseerd zijn in sieraden.
 • Kosten: Over het algemeen is oorbellen schieten goedkoper dan professioneel piercen.
 • Beschikbaarheid: Oorbellen schieten is vaak direct beschikbaar in juwelierszaken.

Nadelen van Oorbellen Schieten:

 • Infectiegevaar: Oorbellen schieten kan het risico op infecties vergroten, vooral als het niet wordt gedaan in een schone omgeving en als de juiste nazorg niet wordt gegeven.
 • Beperkte Opties: Oorbellen schieten wordt meestal gedaan met oorbellen van een standaardmaat, wat beperkt kan zijn in vergelijking met de diversiteit aan sieraden die beschikbaar zijn voor gepiercete oren.

Voordelen professioneel Piercen:

 • Precisie: Professioneel piercen wordt meestal gedaan met meer precisie, wat kan leiden tot een betere genezing en minder kans op complicaties.
 • Keuze: Gepiercte oren bieden meer flexibiliteit in termen van het type sieraden dat gedragen kan worden.
 • Hygiëne: Als het wordt gedaan in een gecertificeerde piercingstudio, minimaliseert professioneel piercen het risico op infecties.

Nadelen van Professioneel Piercen:

 • Kosten: Het professioneel piercen van oren kan duurder zijn dan oorbellen schieten.
 • Tijd: Het kan wat meer tijd in beslag nemen om naar een professionele piercer te gaan en de procedure uit te voeren.

Tips verzorgen van eerste oorbellen

Natuurlijk zijn het gewoon wondjes in de oren van je kind. Alleen kan dit niet gewoon genezen, want je wilt immers dat er gaatjes overblijven! Daarom is het zaak om te ontsmetten om pijnlijke oortjes te voorkomen.

En draaien met die oorbellen. Zo voorkom je dat de oorbelletjes vast komen te zitten! En zo ontstaat er een mooi gaatje. De oorbelletjes houd je minstens 6 weken continue in om te voorkomen dat de gaatjes dichtgroeien.

Al die tijd houd je de oortjes extra goed schoon, want ze zijn immers veel vatbaarder voor infecties. Natuurlijk krijg je hierover de nodige instructies mee van de juwelier.

Het wordt over het algemeen aanbevolen om niet te zwemmen gedurende de eerste paar weken na het schieten van gaatjes. Het exacte tijdsbestek kan variëren, maar een veelvoorkomende richtlijn is om minimaal 4 tot 6 weken te wachten voordat je het water in gaat.

Oorbellen bij een jongen

Oorbellen bij een jongen vraagt om ‘even nadenken bij wat je doet’. Natuurlijk mag een jongen ook een oorbel, waarom hij niet en een meisje wel? In principe zal een jongen 1 oorbel dragen. En dan komen we meteen op het ‘opletpuntje’. Er zit namelijk betekenis aan de keuze voor een linker- of rechteroor!

De uitdaging is echter dat niet overal dezelfde ideeën hierom gelden. Kortweg zijn er mensen die een oorbel in het rechteroor zien als een teken van homoseksualiteit.

Terwijl er plaatsen zijn waar dit pas geldt als je als man twee oorbellen draagt. En alleen een oorbel links staat dan dus juist voor hetero’s

Nu denk je misschien: dat is toch pas iets voor later. Maar bedenk wel dat als je je kind van acht, ofzo, nu een oorbel laat zetten, het gaatje er ook nog zit als het ouder is. Of je hier wel of niet iets mee wilt, moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Maar je kunt er wel even een bewuste keuze in maken!

Wil Cats
Volg me via: