Skip to Content

Indalen bevorderen; 10 tips hoe je baby kan helpen indalen

Indalen bevorderen; 10 tips hoe je baby kan helpen indalen

Aan het einde van de zwangerschap zal de vraag regelmatig gesteld worden: ”Is je kindje al ingedaald?”. Wat wordt er mee bedoeld? Hoe weet je of het al zo is en waarom is het belangrijk?

Wat is indalen van de baby?

Met indalen wordt bedoeld dat de baby jouw bekken inzakt. Hierdoor kan je dus al weten welk deel van de baby als eerste geboren gaat worden.

Omdat je kindje nu niet meer echt makkelijk draaien kan, kan je zo al maatregelen gaan treffen als blijkt dat niet het hoofdje, maar juist het kontje als eerste komt.

Bij laatstgenoemde spreekt men van een stuitligging, met alle nadelen van dien. Maar gelukkig zullen de meeste kindjes netjes met hun hoofdje eerst komen.

Overigens kan een kindje wat ingedaald is, nog wel om zijn as draaien.

Wanneer baby indalen?

Baby’tjes dalen natuurlijk niet allemaal op hetzelfde tijdstip in, maar dit kan ongeveer gebeuren vanaf dertig weken zwangerschap.

Dit zegt overigens niets over het tijdstip van je bevalling! Daalt jouw kindje dus al vroeg in, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je kindje dan dus te vroeg zal komen!

Hoe weet je of je baby is ingedaald?

Of je baby is ingedaald, is voor de moeder zelf vaak lastig te bepalen. Maar de verloskundige kan dit wel voor je doen!

Waarschijnlijk zal ze dit zelf tijdens een controle bezoek controleren (zeker aan het einde van je zwangerschap), maar je kunt er uiteraard ook om vragen.

Hoe lang duurt dalen?

Hoe lang de baby erover doet om in te dalen is moeilijk in te schatten, omdat iedere baby zijn eigen weg hierin bewandelt.

Vanaf 30 weken is, zoals gezegd, het al vrij normaal dat een baby gaat indalen. Maar er zijn ook baby’s die echt tot de bevalling wachten!

Bij een volgende zwangerschap is de kans groter dat je kindje pas later indaalt, omdat het meer ruimte heeft in de baarmoeder.

Dit komt doordat alles al meer opgerekt is door de vorige zwangerschap(pen). Is je baby nog niet ingedaald terwijl je bijna moet bevallen?

Je wordt goed in de gaten gehouden door de verloskundige of gynaecoloog, dus reden tot paniek hoef je echt niet te hebben.

Een baby kan echt pas gaan indalen op de dag van de geboorte zelf!

Kan je indalen van baby voelen?

Niet iedereen zal het merken als het kindje indaalt. Toch kunnen er indalingsweeën plaatsvinden. Hierbij kan je een stekende pijn ervaren in je vagina.

Daarnaast kan je dus krampen in je onderbuik hebben en pijn in je liezen. Meestal komen indalingsweeën niet al met dertig weken voor maar pas in de achtste maand.

Sommige vrouwen vinden het lijken op de pijn die ze ook bij een menstruatie ervaren. Tevens kunnen hierdoor harde buiken optreden.

Een groot verschil met gewone weeën is dat indalingsweeën niet regelmatig zijn en ze zullen minder pijnlijk zijn.

Een warme kruik of een lekker warm bad kan helpen om je prettiger te voelen!

Heb je last van een ingedaalde baby?

De één zal hier wel wat van merken en de ander weer helemaal niet (zoals bij zoveel zaken in de zwangerschap).

Soms kan je het merken met lopen. Bij een tweede kindje (of derde enz.) zijn je bekkenbodemspieren vaak slapper, waardoor je het gevoel hebt dat je kindje wel heel laag hangt.

Gelukkig heeft dit ook weer zo zijn voordelen, want juist daardoor gaat een volgende bevalling vaak sneller…

Eerste of volgende zwangerschap

Bij een eerste zwangerschap zijn je spieren in je buik en de baarmoeder zelf nog strak en daardoor heeft je baby minder ruimte. Dit lokt een snellere indaling uit.

Bij een volgende zwangerschap kan je kindje dus veel later gaan indalen!

Ben je zwanger van je eerste kindje, dan is het wel fijn als je kind goed ingedaald is. Zo weet je immers dat je kindje ook ‘past’.

Ben je al vaker zwanger geweest, dan weet je dat je ruimte genoeg hebt om een kind te kunnen baren.

Voordelen van goed ingedaald zijn

Als je baby goed is ingedaald, dan zal tijdens de geboorte uiteraard een kortere weg afgelegd hoeven worden (en dat scheelt hopelijk tijd…), maar daarnaast is de kans op verstrengeling in de navelstreng ook minder. Zoals gezegd zal een stuitligging niet zo snel meer plaatsvinden als je kindje met zijn hoofdje naar beneden ligt.

Er is nog een bijkomend voordeel: misschien was je wat kortademig omdat je zoontje of dochtertje hoog in je buik lag en zo druk op je longen gaf? Dan geeft indalen dus letterlijk meer lucht! Ook kan door de verschuiving van de baby de druk op je maag afnemen, waardoor je minder kwaaltjes hebt zoals maagzuur.

Nadelen

Maar ja, waar voordelen zijn, zijn helaas ook vaak nadelen. Minder druk op je longen en maag, maar onderin je buik zitten andere ‘onderdelen’ van je lichaam. Helaas zal nu de druk meer op je blaas komen te liggen en zal je dus nog vaker moeten plassen… Zoals gezegd kan je ook wat last hebben met lopen.

Baby daalt niet in

Een kindje hoeft trouwens niet ingedaald te zijn om de bevalling te laten beginnen! Indalen kan ook gewoon tijdens de bevalling pas gebeuren, namelijk.

Maar er zijn redenen waarom een verloskundige er toch voor kiest om verder onderzoek te doen. Is je bekken niet te nauw, bijvoorbeeld?

Want dan kan je kind dus ook niet op de normale manier geboren worden. Daarnaast kan de stand van de bekken of de vorm van het hoofdje een reden zijn dat de baby niet indaalt.

Uiteraard is ook dit een reden om goed te onderzoeken, omdat ook dan een natuurlijke geboorte onmogelijk kan zijn. Maar te veel vruchtwater of een placenta die in de weg ligt, kunnen eveneens oorzaken zijn!

Indalen baby bevorderen

Tips die mogelijk kunnen helpen om het indalen te bevorderen (niet bewezen) zijn de volgende:

  • Wandelen. Door veel te lopen, wordt de baarmoeder gestimuleerd om samen te trekken. Hierdoor komt er druk te staan op de baarmoedermond en gaat het kind meer indalen.
  • Yoga. Probeer specifieke yoga-oefeningen voor het bevorderen van het indalen. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat deze oefeningen inderdaad helpen, maar veel moeders zeggen wel dat het bij hen geholpen heeft het kind sneller in te laten dalen.
  • Houding rechtop. Probeer rechtop te blijven zitten, bijvoorbeeld op een zitbal of geboortebal.

Verder is het belangrijk om niet in de stress te raken als jouw kind nog niet ingedaald is.

Stuitligging

Ligt je kindje in een stuit? Dan kan de verloskundige of gynaecoloog ervoor kiezen om het kind te proberen te draaien.

Dit gebeurt in principe rond de 36e week, maar later kan het ook nog.

Ongeveer 55% van de gevallen hebben baat bij een versie, zoals je deze handeling noemt.

Een stuitligging geeft risico’s bij de bevalling en daarom zal je hier ook zeker op gecontroleerd worden!

Een versie geeft veel minder kans op problemen dan een stuitbevalling en daarom zullen verloskundigen en gynaecologen meestal een versie aanraden!

Indalen bevorderen; 10 tips hoe je baby kan helpen indalen - Mamaliefde

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)