Skip to Content

Eelt verwijderen; van huismiddel tot pedicure of tips hardnekkige eelt verwijderen op handen en voeten

Eelt verwijderen; van huismiddel tot pedicure of tips hardnekkige eelt verwijderen op handen en voeten

Eelt kan heel vervelend zijn. Het kan behoorlijk zeer doen en het ziet er ook niet echt mooi uit als je een dagje naar de wellness gaat of op je mooie slippers rond wil lopen.

Wat is nu eigenlijk eelt? Waarom ontstaat dit? En vooral: wat kun je eraan doen? Gelukkig zijn er meerdere manieren om de pijn te voorkomen en het eelt te verwijderen!

Wat is eelt?

Eelt verwijderen; van huismiddel tot pedicure of tips hardnekkige eelt verwijderen op handen en voeten - Mamaliefde

Eelt is niks anders dan een verdikking van de bovenste laag van je huid. Dit komt voor op die plekken van je huid die vaak druk of wrijving te verduren hebben. Zo heeft eigenlijk iedereen wel een laagje eelt op de voetzolen en de hiel zitten. Op zich niet vreemd en het is ook niet besmettelijk of iets dergelijks.

Wel kan het zich vormen door bepaalde aandoeningen. Eelt op zich zal geen pijn doen, de problemen ontstaan vooral als het eelt gaat scheuren. Dit komt doordat het dan te droog wordt. Eelt is dik, ruw, hard en gelig van kleur.

Waardoor ontstaat eelt?

Eeltvorming kan meerder oorzaken hebben. Zoals:

  • Heb je holle of juist platte voeten, dan maak je meer kans op eeltvorming
  • Te kleine schoenen zorgen voor extra druk en wrijving
  • Te grote schoenen zorgen dat je loopt te glippen, waardoor de wrijving toeneemt
  • Bepaalde voetaandoeningen, zoals scheve tenen, klauwtenen of bijvoorbeeld hamertenen
  • Iemand met een hoger gewicht zal ook meer kans lopen op eeltvorming

Hoe voorkom je eelt?

Eelt voorkomen is niet altijd even makkelijk. Toch zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op eelt te verkleinen. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat je schoenen kiest die goed passen en zo min mogelijk wrijving geven.

Let ook op dat je kousen niet voor wrijving zorgen. Een schoen met een dunne zool geeft meer kans op eelt.

Heb je last van platvoeten, dan kunnen steunzolen helpen. Er zijn spikeballetjes, waarmee je met je voet overheen kunt rollen. Hiermee masseer je je voet, wat goed is voor de zenuwen, de opperhuid en de bindweefsellagen. Dit zou soms kunnen helpen om het eelt te verminderen.

Houd je huid zacht door het goed met een vette crème in te smeren, hierdoor kun je de vervelende kloven voorkomen of verminderen.

Hoe verwijder je eelt?

Eelt verwijderen; van huismiddel tot pedicure of tips hardnekkige eelt verwijderen op handen en voeten - Mamaliefde

Heb je heel erg last van eelt dan kan een bezoekje aan de pedicure natuurlijk een heel fijne optie zijn. Maar je kunt ook zelf aan de slag. Er zijn meerdere manieren om met eelt om te gaan, dus probeer gewoon uit wat het beste werkt!

Ga niet al te enthousiast aan de gang, want een beetje eelt is juist een beschermlaagje voor je voeten! Let op: heb je diabetes? Bezoek dan een pedicure! Zoek een pedicure op Pedicure.nl

Vijlen of raspen

Waarschijnlijk de meest bekende manieren is het eelt te lijf gaan met een vijl, rasp of ander hulpmiddel. Door langs het eelt te schuren met je vijl of rasp kun je het eelt weghalen. Je hebt hier speciale hulpmiddelen voor, zoals een puimsteen, een voetvijl of een eeltrasp. Je kunt dit dus gewoon met de hand doen.

Maar je kunt ook kiezen voor een elektrische variant! Wat natuurlijk wel zo relaxed is. Heb je je voeten behandeld, dan maak je ze vervolgens schoon met alleen water.

Door ze daarna lekker in te vetten met een crème maak je ze ook nog eens lekker zacht en maakt eelt minder snel kans. Je kunt kiezen voor een speciale voetencrème, maar uierzalf, uiercrème of bijvoorbeeld vaseline helpt minstens net zo goed.

Het enige nadeel is dat je voeten wel lang vet blijven bij vaseline of uierzalf. Doe je het voordat je naar bed gaat? Smeer ze in met zo’n lekker vette crème en trek kousen aan, zodat je bed schoon blijft én de zalf op je voeten!

Eeltcrème of eeltpleisters

Met een eeltcrème maak je het eelt zachter. Hierdoor zal het niet alleen minder pijnlijk zijn, maar kun je het ook makkelijker verwijderen. Uiteraard lees je even goed hoe dit dan werkt. Je kunt in plaats van crème ook kiezen voor eeltpleisters. Deze werken op dezelfde manier.

Eeltsokken

Jawel, ze bestaan: eeltsokken. Het eelt wordt door de sokken bestookt met een bepaalde gel die het eelt losweekt.

Azijn

Met azijn kun je trouwens ook op die manier aan de slag. Meng 1 deel azijn met drie delen water en smeer het eelt daarmee in. Doe ook nu de truc met de kousen in bed en de volgende ochtend kun je het eelt dan makkelijker verwijderen met de vijl of rasp.

Scheerschuim

Ook met scheerschuim kun je je uitleven. Doe een handdoek in een mengsel van water en Listerine (in gelijke delen). Je voeten smeer je in met scheerschuim en vervolgens wikkel je de handdoek om je ingesmeerde voeten.

Dit laat je 20 minuten intrekken en vervolgens wrijf je je voeten schoon (kan met diezelfde handdoek). Het eelt zal dan van je voeten afkomen. Even afspoelen en lekker insmeren met een lekkere crème.

Voetenbadje

Je kunt je voeten eerst even weken in een voetenbadje voordat je het eelt gaat verwijderen. Water met wat badzout is een aanrader. Wil je zachte voeten eraan overhouden, dan doe je er badolie in. Laat je voeten zo’n tien minuten lekker weken. Daarna kun je dus gaan scrubben.

Scrubben

Scrubben doe je met een scrubhandschoen of met scrubgel. Je voeten zullen minder eelt krijgen én lekker zacht aanvoelen.

Ook nu even lekker afspoelen na afloop en uiteraard goed drogen. Je kunt ook eerst scrubben en daarna nog verder gaan door dan alsnog met een puimsteentje bijvoorbeeld aan de slag te gaan.

En tot slot; door regelmatig een nagelstudio te bezoeken kan je eelt voorkomen. Zoek een nagelstudio op Nagelstudios.nl

Wil Cats
Volg me via: