Skip to Content

Tips wat te doen tegen puistjes bij pubers

Tips wat te doen tegen puistjes bij pubers

De puberteit is een tijd van fysieke en emotionele veranderingen, en één van de meest voorkomende fysieke problemen die tieners kunnen tegenkomen, zijn puistjes. Deze huidaandoening kan frustrerend zijn, maar er zijn verschillende manieren om ermee om te gaan en de huid gezond te houden. Hier zijn enkele tips voor pubers om puistjes onder controle te houden.

Gezonde voeding en hydratatie

Een gezond dieet kan een positieve invloed hebben op de huid. Moedig je puber aan om voldoende water te drinken en voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitaminen en antioxidanten. Hoewel biergistpillen in het verleden populair waren, is het belangrijker om te vertrouwen op een uitgebalanceerde voeding.

Zachte reiniging

Een goede reinigingsroutine is essentieel om puistjes te voorkomen. Het wassen van het gezicht met een milde, zeepvrije reiniger zoals Aleppozeep kan helpen om overtollig talg en vuil te verwijderen zonder de huid uit te drogen.

Specifieke acne-producten

Er zijn diverse acne-producten op de markt die speciaal zijn ontwikkeld om puistjes te bestrijden. La Roche-Posay Effaclar is een populaire keuze voor facewash en dagcrème. Teva-zalf en producten van Florence by Mills en The Ordinary worden ook genoemd als effectieve opties.

Kruidvat puistjeslijn

De puistjeslijn van Kruidvat wordt genoemd als een betaalbare en effectieve keuze. Het is belangrijk om te onthouden dat niet elk product voor elke tiener geschikt is, dus het kan wat experimenteren vergen om de juiste match te vinden.

Kussensloop verschonen

Een schone slaapomgeving is van belang. Regelmatig het kussensloop verschonen kan helpen om de verspreiding van bacteriën te verminderen en de huid schoon te houden.

Biergisttabletjes en tea tree olie

Sommige tieners hebben baat gehad bij het gebruik van biergisttabletjes als aanvulling op hun dieet. Tea tree olie staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen en kan helpen om ontstekingen te verminderen en puistjes te behandelen.

Zachte scrub en rozenwater

Een milde scrub kan af en toe worden gebruikt om dode huidcellen te verwijderen, maar overdrijf dit niet om huidirritatie te voorkomen. Rozenwater kan helpen om de huid te kalmeren en te hydrateren.

Purol onguent

Purol onguent wordt genoemd als een product dat ‘s avonds op puistjes kan worden aangestipt. Het kan helpen om puistjes te verzachten en te kalmeren.

Geen tandpasta

Hoewel tandpasta in het verleden soms werd gebruikt om puistjes te behandelen, raden we dit niet aan vanwege het risico op huidirritatie. Er zijn veiligere en effectievere opties beschikbaar.

Geduld en stressmanagement

Het is belangrijk voor pubers om geduldig te zijn tijdens de behandeling van puistjes. Stress kan puistjes verergeren, dus moedig je tiener aan om stressmanagementtechnieken te gebruiken, zoals mindfulness of yoga.

Het omgaan met puistjes tijdens de puberteit kan uitdagend zijn, maar met de juiste aanpak en producten kan de huid gezond worden gehouden. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle huidtypen hetzelfde zijn, dus het kan nodig zijn om verschillende producten en routines uit te proberen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw tiener. Het belangrijkste is om geduldig te blijven en je tiener te ondersteunen tijdens deze periode van veranderingen.

Linda van Aken