Vervelen die jeugdpuistjes jou ook? Als tiener kan het frustrerend en gênant zijn als ze de kop op steken. Acné is een veel voorkomende huidaandoening die veel verschillende oorzaken heeft.
In dit blogbericht bespreken we de oorzaken van jeugdpuistjes en manieren om ervan af te komen. We geven ook tips over hoe je ermee om kunt gaan. En vergeet niet: uitknijpen maakt het alleen maar erger!
Is acné hetzelfde als een puistje?
Acné en jeugdpuistjes – zijn ze hetzelfde? Acné is, volgens Wikipedia, “een langdurige huidziekte die ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met dode huidcellen en olie uit de huid”. Puistjes, daarentegen, zijn “een kleine pustel of papule; die veroorzaakt wordt door overmatige talgproductie”.
Dus, daar heb je het: Acné is langdurig, terwijl puistjes kortstondig zijn. Acné verschijnt meestal tijdens de puberteit terwijl puistjes op elke leeftijd kunnen voorkomen.
Acné wordt meestal met medicijnen behandeld terwijl puistjes vaak vanzelf overgaan.
Hoewel acné en puistjes hetzelfde lijken, zijn ze eigenlijk heel verschillend. Acné is een ernstige medische aandoening terwijl puistjes gewoon vervelende puistjes zijn. Als je je over een van beide zorgen maakt, kun je het beste een dermatoloog raadplegen.
Waardoor krijg je jeugdpuistjes?
Puistjes kunnen een grote last zijn voor je leven. Het lijkt net of iedereen ze ziet en ernaar kijkt. Maar hoe ontstaan deze hardnekkige puistjes?
Ze kunnen worden veroorzaakt door allerlei factoren.
- Als de poriën van je huid verstopt zijn met olie en dode huidcellen, kunnen er puistjes ontstaan. Wanneer dit gebeurt, kunnen bacteriën in overvloed aanwezig zijn en ontstekingen aanwakkeren.
- Factoren die ook extra kunnen bijdragen aan je puistjes zijn hormonen, bepaalde medicijnen, en zelfs stress. Hoewel er geen manier is om jeugdpuistjes helemaal te voorkomen, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om je huid schoon en helder te houden.
- Zorg ervoor dat je je gezicht twee keer per dag wast met een milde zeep of reiniger. Vermijd je gezicht te veel aan te raken, en als je dat toch doet, zorg dan dat je eerst je handen goed wast. Is je acné erg, praat dan zeker eens met een arts, misschien kan hij je doorverwijzen naar een dermatoloog.
Tips om jeugdpuistjes te vermijden
- Was je gezicht tweemaal per dag met een zachte reiniger
- Het is belangrijk je huid tweemaal per dag te reinigen met een zachte reiniger die je natuurlijke oliën niet geheel verwijdert. Kies een cleanser op basis van je huidtype.
- Bijvoorbeeld, als je een vette huid hebt, zoek dan een gel of schuimende cleanser. Als je een droge huid hebt, zoek dan een romige of lotionreiniger.
- Spat wat water op je gezicht en masseer de cleanser met ronddraaiende bewegingen op je huid. Spoel grondig af en dep je gezicht droog met een zachte handdoek. Vergeet niet ook je hals te reinigen!
- Vermijd het aanraken van je gezicht
- Bacteriën kunnen ook gaan groeien, wat tot ontstekingen leidt. Aanraken van je gezicht kan acné verergeren door nieuwe bacteriën in de poriën te brengen en verdere irritatie te veroorzaken. Bovendien kan knijpen en plukken aan plekjes de huid beschadigen, waardoor de kans op littekenvorming toeneemt. Als je je gezicht toch aanraakt, is het belangrijk de plek voorzichtig te reinigen met een milde zeep of reiniger om alle onzuiverheden te verwijderen.
- Gebruik een olievrije vochtinbrengende crème om verstopping van de poriën te voorkomen
- Een olievrije moisturizer is het antwoord op een mooie huid. Als je poriën verstopt zijn met olie, vormt dat de perfecte voedingsbodem voor puistjes. Maar als je poriën vrij en helder zijn, hebben puistjes geen schijn van kans. Daarom is een olievrije vochtinbrengende crème zo belangrijk, vooral voor jonge mensen. Het helpt niet alleen puistjes te voorkomen, maar houdt je huid ook jong en fris.
- Breng uitwendige behandelingen zoals benzoylperoxide of salicylzuur aan.
- Uitwendige behandelingen zoals benzoylperoxide of salicylzuur kunnen de ernst van jeugdpuistjes helpen verminderen door de vettigheid van de huid te verminderen en de ophoping van dode huidcellen te voorkomen. Benzoylperoxide is verkrijgbaar in zowel recept als receptvrije formuleringen, terwijl salicylzuur te vinden is in veel receptvrije acnébehandelingen.
Wanneer ze volgens de aanwijzingen worden gebruikt, kunnen deze uitwendige behandelingen helpen om jeugdpuistjes beter te laten uitkomen en verdere uitbraken te voorkomen.
Drink veel water
Een van de belangrijkste boosdoeners achter jeugdpuistjes is een tekort aan water. Als het lichaam uitgedroogd is, functioneert het niet zo goed als het zou moeten.
Dit geldt ook voor de huid, die het grootste orgaan van het lichaam is. Als de huid niet goed gehydrateerd is, wordt ze droog en geïrriteerd, wat kan leiden tot ontstekingen en puistjes.
Dus als je je huid helder wilt houden, zorg er dan voor dat je elke dag voldoende water drinkt. En als je geen fan bent van gewoon water, probeer dan eens water met vruchten of kruiden voor een verfrissende en heerlijke manier om gehydrateerd te blijven.
Eet gezond
Voedingsmiddelen die veel suiker en vet bevatten zijn vreselijk voor je huid, en zullen vaak puistjes uitlokken. Je kunt ze dus het beste zo veel mogelijk vermijden.
Richt je in plaats daarvan op het eten van veel verse groenten en fruit, die boordevol voedingsstoffen zitten die geweldig zijn voor je huid. Door gezond te eten, help je je huid helder en vrij van puistjes te houden. En goede voeding zorgt ook voor die extra hydratatie.
Extra bewegen en veel in de buitenlucht helpt
Recente studies hebben aangetoond dat tijd doorbrengen in de buitenlucht of lichaamsbeweging het aantal puistjes kan helpen verminderen. De reden hiervoor is dat zonlicht en frisse lucht helpen bacteriën te doden, terwijl lichaamsbeweging helpt het stressniveau te verlagen, dat ook tot puistjes kan bijdragen.
Bovendien helpt buiten zijn of lichaamsbeweging ook de bloedsomloop te verbeteren, wat genezing kan bevorderen. Dus als je geplaagd wordt door jeugdpuistjes, verstop je je dan niet binnenshuis – ga naar buiten en geniet van de frisse lucht!
Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën of schurende scrubs op je huid
De huid is het grootste orgaan van ons lichaam, en ze vervult vele vitale functies. Ze beschermt ons tegen de omgeving, helpt onze temperatuur te regelen, en elimineert gifstoffen.
Daarom is het belangrijk onze huid goed te verzorgen en het gebruik van agressieve chemicaliën of schurende scrubs te vermijden. Harde chemicaliën kunnen de beschermende barrière van de huid beschadigen, waardoor ze vatbaarder wordt voor irritatie, ontsteking en infectie.
Schurende scrubs kunnen ook microtears in de huid veroorzaken, wat tot roodheid, zwelling en pijn leidt.
Bovendien zijn agressieve chemicaliën en schurende scrubs vaak ondoeltreffend bij de behandeling van huidaandoeningen zoals acné. In feite kunnen deze behandelingen acné juist verergeren door de huid te beschadigen en ontstekingen te veroorzaken.
Daarom kun je het beste het gebruik van agressieve chemicaliën of schurende scrubs op je huid vermijden.
Kies in plaats daarvan voor zachtere alternatieven die je helpen je huid gezond te houden en er op zijn best uit te laten zien.
Hygiëne
- Persoonlijke hygiëne kinderen
- Persoonlijke hygiëne pubers
- Handen wassen kinderen
- Tanden poetsen kinderen
- Tandarts met kinderen
- Nagels knippen
- 3-5-7 seconden regel
- Hygiëne bij pubers: Hoe of wat?
- Jeugdpuistjes / acne
- Hoe vaak douchen & wat niet willen?
- Kind in bad / douche
- Haren wassen kinderen
- Ontlasting baby
- Kind zweet overmatig
- Schimmelinfectie kinderen
- Eelt verwijderen
Tieners
- Quality time met tieners & pubers
- Tips tegen verveling tieners
- Activiteiten jeugd 12 – 16 jaar
- Leuke spellen voor tieners & pubers
- Waar spelen tiener meiden mee?
- Knutselen met tieners & pubers
- Leukste apps voor tieners
- Tips lezen stimuleren tieners
- Zomer vakantie activiteiten tieners & pubers
- Uitjes met tieners & pubers
- Sporten voor hobby’s tieners
- Cadeau tips tieners & pubers
- Kinderkamers voor tieners
- Kledingstijlen voor tieners & pubers
- Hoe kom ik van jeugdpuistjes af?
- 1 april grappen voor tieners & pubers
- Sinterklaas met tieners
- Sociale achterstand na corona tieners
- Karaktereigenschappen kind; wat zijn positieve en negatieve trekjes - 4 May 2023
- Oorpijn kind verzachten en tips oorontsteking - 2 February 2023
- Clusteren baby; hoe lang en tot wanneer duren krampjes? - 19 January 2023