Rekenen, ik houd ervan! Cijfers hebben iets fascinerends. Het is zwart of wit en niet grijs. 1 + 1 = 2. En punt uit. Dat is toch geweldig. Duidelijker kun je het niet krijgen. Maar niet elk kind is geboren met liefde voor wiskunde.
Sommigen zijn juist geboren met een afkeer van rekenen. Dus is het van belang om rekenen toch interessant te maken. En daar kun je al vroeg mee beginnen. Er zijn namelijk veel leuke spelletjes om te spelen waardoor kinderen leren te rekenen. En soms hebben ze niet eens door dat ze aan het rekenen zijn.
Wanneer je daarna dan benoemt dat ze zojuist hebben gerekend. Dan kun jij rekenen op een brede en trotse glimlach van je kind. Een betere beloning bestaat er niet. Let op, hier komen ze!
Getallenlijn
Krijt op de grond een grote getallenlijn van 0 t/m 100 waarbij je alleen de tientallen opschrijft. Noem telkens een getal en laat jullie kind naar de juiste positie lopen.
Dus bij 34 moet ze tussen de 30 en de 40 staan. En hierbij geldt ook weer: draai de rollen ook om 😊.
Cijfers op de grond
Leg of krijt allerlei cijfers willekeurig door elkaar op de grond. Speel je dit buiten? Krijt dan alle cijfers op de grond. En weer mag je strooien met sommen en vragen:
- Stap op een getal groter dan 30
- Ren naar een lager getal
- Wat is 2 + 2?
- Hoe oud ben je?
- Op welk huisnummer wonen we?
Kralen sommen
Aan verschillende sleutelhangers hangt een veter waar je kralen aan kan rijgen om zo de som visueel te maken.
Rekenlijn
Zijn de sommen nog wat lastig; dan kan een hulpmiddel helpen zoals de rekenlijn. Aan het lijntje zit een kraal. Met de vingers kunnen vervolgens de sommen gemaakt worden, de linker vinger wijst het eerste antwoord aan en vervolgens tel je met de rechterhand verder.
Cijfer meppertje
Heb je nog een vliegenmepper of mattenklopper of iets anders waarmee je zachtjes kan slaan? Haal dit dan van stal, want hij komt goed van pas. Is het mooi weer? Ga dan lekker naar buiten en schrijf de getallen 1 t/m 10 op de grond. Is het droog leg dan 10 papiertjes neer met daarop de cijfers 1 t/m 10 geschreven.
En dan begint het. Jij roept een som en jouw kind mag dan met de vliegenmepper op het juiste getal slaan of tikken.
- Moeilijker. Je kunt het daarna moeilijker maken door meerdere cijfers toe te voegen.
- Draai het om. Jouw kind mag nu de som opnoemen en jij moet het goede cijfer meppen. Dit is meteen een goede manier om te checken of ze het snappen. Want een goede manier van overhoren, is de ander overhoren en hen eventueel wijzen op de fouten.
- Tijdslimiet. Voeg een tijdslimiet toe. Hoeveel sommen heb je goed in één minuut? En daarna moet je natuurlijk in de herhaling of je jouw record kunt verbreken!
Verliefde harten
In groep 3 komen de verliefde harten naar voren. Het begint met de verliefde harten van de cijfer 0 t/m 10. Knip harten uit en knip deze vervolgens weer in tweeën.
Op de ene kant zet je de 1 en op de andere de 9. Deze twee hartjes horen bij elkaar en vormen samen 10. Doe dit met alle sommetjes van 0 t/m 10.
Tientallen en eenheden
Zodra de sommen lastiger worden en je met tientallen gaat werken kan het helpen om deze visueel te maken door met stapeltjes van tien blokjes te werken en losse eenheden. Om te oefenen is het de opdracht om deze getallen visueel te maken en later kan je daarmee gaan rekenen.
Sloten en sleutels
Op de sleutelhangers staan sommen; als je de som hebt gemaakt en het antwoord weet steek je de sleutel in het slot met dat nummer om te controleren of het juist is. Is het het goede antwoord dan gaat het slot open.
Kaarten sommen
Op het blad staat een getal; kinderen moeten uit een spel kaarten de cijfers halen die samen dat nummer maken. Hierbij zijn er meerdere sommen mogelijk. Als hulpmiddel kan je een pijpenrager met kralen gebruiken om te schuiven.
Rekenen met paaseieren
Schrijf op beide helften van het paasei nummers en in het midden een reken teken, door met de rondjes te draaien krijg je iedere keer een nieuwe som. Een alternatief is door op beiden helften een nummer te schrijven en het antwoord op een papiertje zodat ze zelf kunnen controleren of het antwoord goed is.
Een alternatief is dezelfde oefening maar dan met ballonnen die doorgeprikt moeten worden om het antwoord te kunnen controleren.
Reken memory
Je kan ook leuk memory spelen als rekenspelletje; hiervoor kan je een pak uno kaarten gebruiken waarbij je twee dezelfde cijfers moet onthouden of deze kaarten met op de een een cijfer en de andere kaart het aantal voorwerpen.
Dobbelsteen rekenen
Dobbelstenen geven een speels effect aan het leren van sommetjes. Rol twee dobbelstenen en van de cijfers die je dobbelt maak je een som. Als hulpmiddel kan je lego blokjes of fiches gebruiken om de aantallen neer te leggen om de som visueel te maken. Als dit goed gaat kunnen ze ook zonder tussenstap de som maken.
Legopoppetje op de trap
Om het rekenen actiever te maken kun je op elke traptrede de cijfers 1 t/m 12 leggen (bij plussommen). Pak er bijvoorbeeld een legopoppetje erbij. Gooi weer met de dobbelstenen en zet vervolgens het legopoppetje bij het juiste antwoord op de trap.
Splitsen
Zodra het optellen goed gaat kan je gaan oefenen met aftreksommen; hiervoor begin je met splitsommen waarbij een bepaalde hoeveelheid gesplitst wordt in twee kleinere groepen. Dit kan je visueel maken met hoepels en beanbags in de gymzaal, of met jellybeans ;-)
Stoepkrijt rondo
Krijt de cijfers 1 t/m 10 op de grond. Je kind gaat nu in het midden staan. Vervolgens moet ze met haar benen wijd op twee cijfers springen. Bijvoorbeeld de 4 en de 8. Ze moet dit onthouden en al rennend 10 meter verderop de bijpassende som opschrijven inclusief het antwoord erachter. In dit geval: 4 + 8 = 12.
Hinkelen
Hinkelen hoort ook in dit rijtje thuis. Want tijdens het hinkelen ben je ook druk bezig met rekenen. Je ziet de cijfers, je ziet ze op volgorde staan en in het onderbewustzijn draagt dit weer bij aan het automatiseren van de cijfers.
(Levend) Ganzenbord of Snakes & Ladders
Speel een spelletje met je kind, zoals ganzenbord. Hierbij maak je ook gebruik van de dobbelsteen, maar gaat het tellen net wat verder omdat je bijvoorbeeld op het vakje 43 terechtkomt. Of wat dacht je van het spel snakes en ladders.
Hoeveel is 43 + 4 (die je hebt gegooid met de dobbelsteen). Het leerzame met het aangename combineren.
Huisnummers
Wij wandelen nogal graag en komen dan ook langs veel huizen inclusief huisnummer. Deze zijn handig te gebruiken in het verzinnen van rekenspelletjes onderweg.
Hierbij kun je denken aan:
- Rekenen met sprongetjes van 2.
- We zagen net een verkeersbord met 30 erop. Kijk eens naar dit huisnummer: is dit hoger of lager?
- Hier zie je nummer 87. Als je deze twee getallen (de 8 en de 7) bij elkaar optelt, welk getal krijg je dan?
- Welk huisnummer is dat? Mijn dochter wil nog weleens vierentwintig zeggen als er 42 staat 😊.
Tegels
Tegels zijn een handig rekenmiddel, terwijl je gewoon lekker buiten aan het wandelen bent of de tuin aan het snoeien bent.
- Stap één tegel naar voren.
- Hoeveel tegels zitten er tussen deze en die tegel?
- Maak sprongen van twee tegels en zeg hardop hoeveel het getal wordt als je er telkens twee bij optelt.
- Etc.
Rekenhulpjes
Een rekenrek. Dit gebruikte vroeger iedereen in de klas. Tegenwoordig zijn ze niet meer in alle groepen terug te vinden. Maar voor de jongere kinderen tot ongeveer groep 4 zijn ze nog goed te gebruiken om thuis extra spelletjes mee te spelen.
Een telraam is een ondersteunende manier om de optel- en aftreksommen te oefenen. Zo kom je af van het tellen op de (schattige) vingertjes.
Loco mini rekenen
In het boekje ‘rekenspelletjes 4, ik kan rekenen tot 12’ komen diverse afwisselende rekenoefeningen aan bod die aansluiten bij het rekenonderwijs.
Zoals een getallenlijn tot 20, splitsen en sommen tot 20. Er zijn ook andere varianten om te oefenen met rekenen.
Waak er wel voor dat je de rekensommen niet op een andere manier gaat uitleggen aan de kinderen. De manier van de juf is leidend, anders gaan de zaken door elkaar lopen en leert jullie kind het op een verkeerde manier aan.
Ik leer rekenen
Met ‘ik leer rekenen’ leren kinderen spelenderwijs tellen, optellen en minsommen maken. Alle sommen zijn zorgvuldig gekozen en sluiten aan bij de lesstof van een kind van 4 jaar.
Het speciale cijfersysteem zorgt ervoor dat kinderen zelfstandig kunnen oefenen. Door de kleur en de speciale achterkant van de blokjes past het alleen op de juiste plek.
‘Ik leer rekenen’ bevat 15 kaarten met 83 opdrachten op 6 verschillende niveaus: tellen, optellen, minsommen maken, cijfers herkennen, cijfers lezen en vermenigvuldigen. Alles netjes opgeborgen in een handige koffer.
Zo kun je het spel overal mee naartoe te nemen. Met ‘ik leer rekenen’ oefen je vast thuis wat je straks op school leert!
Tiptoi rekenboeken en spellen
Het tiptoiboek: Mijn leerspel avontuur eerste getallen bevat meer dan 35 interactieve leerspellen en oefeningen. Ontwikkeld in samenwerking met een kleuterpedagoge.
Directe, motiverende antwoordcontrole. In het dagelijks leven beleven Emma en Leo samen met hun vriendjes, ouders en grootouders steeds weer opnieuw de wereld van de getallen.
Getallen, hoeveelheden en wiskundige verbanden vind je op school, bij het boodschappen doen, op je verjaardag, in de dierentuin… Opdrachten en spellen zijn er in verschillende varianten, zodat rekening gehouden wordt met het individuele leerniveau.
Basisschool
- Alternatieven vraag hoe was het op school
- Bento Lunchbox ideeën
- Continurooster basisschool
- Creatieve ontwikkeling basisschool
- Cultuureducatie basisschool
- Energizers basisschool
- Gezonde lunch ideeën kind
- Gezonde snacks voor na schooltijd
- Gezonde tussendoortjes kind op school
- Groene schoolpleinen
- Inclusiviteit bevorderen onderwijs
- Intern begeleider basisschool
- Juffen en Meesterdag
- Kind heeft geen zin in school
- Kinderpostzegelactie
- Klassenindeling school
- Koptelefoon op in klas
- Leerplicht kind onderwijs
- Leukste klassenuitjes
- Luizenmoeder en andere taken
- Muziek activiteiten basisschool
- Nationale Buitenlesdag
- Ongeschreven regels ouders schoolplein
- Ouder betrokkenheid basisschool
- Overblijven school wel of niet
- Overblijf wat mag kind eten
- Overgang andere basisschool
- Remedial teaching kind basisschool
- School handelingsverlegen
- Schoolactiviteiten basisschool
- Schoolarts onderzoeken
- Schoolpleinspelletjes
- Schoolreisje kind tips
- Schoolvakanties & vrije dagen
- Schoolverzuim; spijbelen & ongeoorloofd afwezig
- Schoolziek tips
- Schoolziek of geen zin in school?
- Snappet kind op school
- Speciaal Onderwijs
- Studiedag wat doen
- Thuisonderwijs
- Traditioneel klassikaal onderwijs
- Unschooling
- Uitgestelde aandacht onderwijs
- Verkeersles basisschool
- Vrijwillige ouderbijdrage
- Waarom plezier school belangrijk?
- Wachtlijst basisschool
- Wat meegeven naar school kind
- Wereldschool onderwijs
- Zomerschool kinderen
Spelletjes
- Auto spelletjes
- Auto spelletjes achterbank
- Baby leren kruipen spelletjes
- Bad spelletjes
- Balspelletjes
- Ballonnen spelletjes
- Beeldschermvrije spelletjes & activiteiten
- Binnen spelletjes & activiteiten
- Buiten spelletjes
- Buiten spelletjes winter
- Buiten spelletjes zonder materiaal
- Bruiloft spelletjes & activiteiten
- Bos spelletjes
- Cadeau uitpakken spelletjes
- Camping spelletjes & activiteiten
- Carnaval spelletjes & activiteiten
- Challenges spelletjes & activiteiten
- Corona spelletjes
- Dieren spelletjes & activiteiten
- Drukke spelletjes & activiteiten
- Educatieve spelletjes & activiteiten
- Elastieken spelletjes
- Emotie spelletjes & oefeningen
- Energizers & 10 minuten spelletjes
- Estafette spelletjes
- Fijne motoriek spelletjes & activiteiten
- Geheugen trainen spelletjes
- Gezin spelletjes & activiteiten
- Grabbelton spelletjes & activiteiten
- Grappige spelletjes met vrienden
- Gym spelletjes
- Halloween spelletjes & activiteiten
- Herfst spelletjes buiten
- Hotel spelletjes & activiteiten
- IJs spelletjes binnen & buiten
- IJsbekers spelletjes
- Kamer opruimen spelletjes
- Kampvuur spelletjes
- Kennismaking spelletjes
- Kerst spelletjes & activiteiten
- Kleuren leren spelletjes
- Knikker spelletjes
- Koningsdag spelletjes & activiteiten
- Koningsspelen spelletjes
- Kring spelletjes & activiteiten
- Lente thema spelletjes & activiteiten
- Leren rekenen spelletjes
- Leren tellen spelletjes
- Letters leren spelletjes
- Licht & donker spelletjes
- Magnetische spelletjes
- Middeleeuwse spelletjes
- Minute to win it spelletjes
- Modder spelletjes
- Muzikale dans spelletjes
- Natuur spelletjes
- Olympische Spelen zomer spelletjes
- Olympische Winterspelen spelletjes
- Ontwikkelingsgerichte spelletjes & activiteiten
- Oud-Hollandse spelletjes
- Oud & Nieuw spelletjes & activiteiten
- Pasen spelletjes
- Peuters spelletjes & activiteiten
- Peuters & kleuters activiteiten binnen
- Regenachtige dag spelletjes & activiteiten
- Samen spelen spelletjes
- Schoolplein spelletjes
- Simon Says spelletjes
- Sinterklaas spelletjes
- Sneeuw spelletjes & activiteiten
- Sociale vaardigheden spelletjes
- Spelletjes voor aan tafel
- Staycation spelletjes & activiteiten
- Strand spelletjes
- Tafels oefenen spelletjes
- Teambuilding spelletjes
- Tikspelletjes
- Traditionele kinderspelletjes
- Trampoline spelletjes
- Tuin spelletjes & activiteiten
- Vakantie spelletjes & activiteiten
- Valentijn spelletjes & activiteiten
- Voetbal spelletjes
- Vormen leren spelletjes
- Vrijdagavond spelletjes & activiteiten
- Waterspelletjes
- Waterballonnen spelletjes
- WC-rollen spelletjes
- Winter thema spelletjes & activiteiten
- Wobbel spelletjes & oefeningen
- Woordspelletjes
- Zand spelletjes
- Zintuigen spelletjes
- Zomer thema spelletjes & activiteiten
- Zomer spelletjes buiten
- Zomervakantie educatieve spelletjes
- Zwembad spelletjes & activiteiten
- Zomervakantie spelletjes & activiteiten
- 50 experimenten voor thuis; makkelijke proefjes met kinderen - 17 February 2024
- Paasactiviteiten 42 spelletjes & opdrachten thema Pasen met eieren, paashaas, educatief en meer - 15 February 2024
- Spreekbeurt voorbeelden & ideeën voor onderwerpen - 3 December 2023