Skip to Content

50 Vakantie ideeën voor thuis met kinderen; leuke activiteiten en dingen om te doen

50 Vakantie ideeën voor thuis met kinderen; leuke activiteiten en dingen om te doen

Je hoort het steeds vaker; gezinnen met kinderen die in de zomervakantie niet op vakantie gaan maar gezellig thuis blijven. Of  die al in het voorjaar op vakantie zijn geweest. Een logeerpartij hier, een dagje uit zo, misschien nog een zomerkamp en voor je het weet is de vakantie voorbij. Hoop je dan tenminste.

Zes weken vliegen aan de ene kant voorbij, aan de andere kant kan het ook eindeloos duren. Zeker als het weer een beetje tegenvalt en je niet heerlijk in het zonnetje buiten in het zwembad kan rondpeddelen.

En zelfs dan hebben ze het op een gegeven moment wel gehad. Toch zijn er genoeg activiteiten om tijdens een staycation te ondernemen. Bij deze een lijst voor 101 activiteiten voor een leuke vakantie.

Tip: Maak er ook echt een staycation van; dus gewoon een paar dagen vrij en echt het vakantie gevoel. geen werk maar samen tijd doorbrengen.

Betekenis Staycation

Ga je dit jaar niet op vakantie? Dan is er sprake van een zogenaamde staycation. Een vakantie waarbij je gewoon lekker thuis blijft. In plaats daarvan kan je er voor kiezen om lekker dagjes er op uit te gaan naar het strand, kinderboerderij of attractiepark.

Of te genieten van wat Tuinesië je te bieden heeft. Bijvoorbeeld voor als je niet kan kiezen waar je heen wil, of het een jaartje wil overslaan, je geen vrije dagen kan krijgen of geen geld meer hebt na een verbouwing of aankoop huis.

Kamperen in de achtertuin

Heb je een achtertuin? Dan kan je op het grasveld een tent opzetten. Kamperen in de eigen achtertuin is een groot avontuur. Zwembadje erbij, marshmallows roosteren boven het kampvuur en het vakantiegevoel is compleet.

Natuurlijk kan je er zelf bij kruipen, maar misschien vinden je kinderen het ook heel leuk om alleen in de tent te slapen. Kamperen, maar toch met de luxe en faciliteiten van je eigen huis ;-)

Geen achtertuin? Maak dan met een paar stoelen / tafels een tent in huis en ga daar met zijn allen in slapen. Zeker weten dat ze dat niet snel zullen vergeten!

Playdates

Vraag eens rond of er andere families ook thuis blijven. Wie weet kan je wel een soort rooster maken met wie wanneer speelt, misschien wel met meerdere vriendjes tegelijkertijd. Dan hebben de andere ouders die dagen even wat rust, om bijvoorbeeld de boodschappen te doen ;-)

En daarna wissel je natuurlijk door. Zodat de kinderen overal een keer kunnen spelen. Grote kans dat als ze bij jou zijn ze elkaar zo bezig houden dat jij ook even kan bijkomen.

Lees ook: 10 ideetjes voor een playdate

Logeerpartij

Naast playdates is er misschien wel een oom en tante, of oma en opa die het gezellig vinden als de kinderen een paar dagen komen logeren. Zelf heb ik de mooiste herinneringen aan de logeerpartijen bij mijn grootouders, dat was aan de andere kant van het land.

En we mochten bijvoorbeeld tenten bouwen met kleden en wasknijpers bij het schuurtje, of in de achterste tuin bloemen plukken.

Zie je logeerpartijtjes om wat voor reden dan ook niet zitten? Vraag dan eens of een familielid of vriend een paar dagen bij jullie komt logeren en zeg dat de kinderen naar hem / haar moeten luisteren.

Of laat de kinderen bij elkaar op de kamer slapen, of slaap met zijn allen in de woonkamer! En ja dan is het helemaal niet erg als het een keertje later wordt dan normaal ;-)

Vandaag is alles anders dag

Als je kinderen wat ouder zijn is het ook leuk om het dagritme eens helemaal om te gooien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een achterstevoren dag? Waarbij je begint met ijs, daarna warm eten en de dag eindigt met croissantjes en jus.

Gewoon een dag waarbij alles andersom is. Of een “vandaag zijn de kinderen de baas”-dag, waarbij de kinderen mogen bepalen wat er die dag gedaan of gegeten wordt.

En dat kan ook zonder bezoekjes aan een pretpark of los gaan in de speelgoedwinkel. Maar gewoon lekker binnenshuis doen wat ze willen of hoe laat ze eten / naar bed gaan etc.. Zelfs als dat de hele dag tv kijken is.

Goedkoop eten en drinken

Op vakantie koop je al snel ergens een ijsje, of kan je genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel. Als je thuis blijft kan je natuurlijk de vriezer volgooien met ijs. Maar als je buitenshuis een ijsje gaat halen, ben je er weer even tussenuit.

Dit kan bijvoorbeeld een wandeling zijn naar de supermarkt om diepvriesijsjes te kopen, of een fietstochtje naar de Ikea waar ze voor 50 cent zelf een ijsje mogen maken.

Of ga op zoek naar een betaalbaar ontbijtje; breng dan eens een bezoekje aan de Hema of MacDonalds waar je voor een paar euro heerlijk kan eten.

Bij sommige locaties kan je ook nog eens heel leuk spelen.

Lees ook: Goedkope ontbijten buitenshuis bij de Hema, Ikea, La Place en …

Huizenruil / huizenoppas

Zijn er financiële redenen waarom je niet op vakantie kan gaan. Maar wil je toch graag even weg? Misschien is het ruilen van huis een optie?

Er zijn diverse websites waar je je huis kan aanmelden voor een woningruil. Zij overnachten dan in jullie huis en jij in hun huis. Dat kan een dorp verderop zijn, of in het buitenland. Het maakt niet uit, puur de verandering van omgeving doet wonderen en zorgt voor het vakantiegevoel.

Natuurlijk kan je bij de selectie rekening houden met het gezin dat in jullie huis komt logeren.

Eventueel kan je overwegen om je huis aan te melden op AirBnB en je huis een paar weken beschikbaar te stellen. Als het is gelukt, kan je die weken gebruiken om ergens (goedkoop) op vakantie te gaan.

Of ga eens op zoek naar mensen die op zoek zijn naar iemand die tijdens de vakantie in hun huis komt om ‘op te passen’ op de honden, kat of zelfs paarden.

Je moet het dan niet erg vinden om de hond uit te laten of de katten eten te geven en de kattenbak te verschonen. Op Facebook zijn speciale groepen voor huisoppas.

Speciale aanbiedingen

Tot slot zijn er de laatste tijds steeds meer sites en apps met handige aanbiedingen, denk bijvoorbeeld aan Vakantieveilingen, Groupon of Social deal. Waarbij je voor een paar euro er op uit kan en weer eens nieuwe dingen kan doen. Ook supermarkten hebben vaak handige spaaracties zodat je niet de volle prijs hoeft te betalen.

Staycation activiteiten met kinderen

Normaal gaan de kinderen naar school en heb je een paar uur. Tijdens de vakantie heb je tijd voor veel meer grotere projecten zoals:

 • Enorm huis, winkel, dorp bouwen van karton en verven etc.
 • Koken en bakken met kinderen
 • insectendierentuin maken & verzorgen
 • discobad maken
 • bootjes maken en vijver opzoeken
 • theekransje
 • bloemen plukken
 • hond buren uitlaten
 • Maak een Duplo Labyrinth
 • Ouderwetse spelletjesmiddag
 • Maak een ijsschatkist om uit te hakken
 • Kronkiwongi’s maken
 • Indoor kampvuur (pan met zout op twee tegels (dus niet direct op de grond), lampenolie er over en aansteken)
 • Doe zaklamptikkertje (met zaklampen schijnen op het plafond en dan elkaar proberen te ‘tikken’
 • hutten bouwen
 • Zoek boeken uit om op zwerftocht te gaan
 • Picknicken onder de tafel (bij slecht weer)
 • Een beauty middag met manicure / pedicure samen met je dochter
 • Organiseer een pyjama party
 • Host je eigen modeshow
 • Doe een fotoshoot met verkleedkleding
 • Ga voor een make-over
 • Speel tast-memory
 • Filmmarathon
 • Metspaghetti en mini marsmallows enorme bouwwerken maken
 • Duplo / lego stad bouwen
 • Gezellige high tea met de kinderen en alle poppen / knuffels. Natuurlijk mogen de kinderen helpen met gebakjes maken.
 • Dat boek lezen dat je al eeuwen hebt liggen
 • Spelen met kosteloos materiaal
 • Speel een middag met scheerschuim
 • Hang papier onderaan de salontafel zodat je kind ondersteboven kan kleuren (met potloden, stiften werken niet)
 • Bezoek een virtueel museum zoals het Louvre in Parijs, Sixtijnse kapel in Rome, Smithsonian Natural History Museum, Indianapolis Children’s Museum, Boston Children’s Museum of het Miami Children’s Museum.

Buiten

 1. Huur een luchtkussen, je hebt dan wel gelijk de hele buurt op visite
 2. Maak een hindernisbaan in de achtertuin
 3. Buiten spelen op een regenachtige dag
 4. Maak zelf een vuurtje met zo min mogelijk lucifers
 5. Sta vroeg op om naar de zonsopgang te kijken
 6. Ga rolschaatsen
 7. Ga op een treasure hunt (maak vooraf een kaart met dingen om te zoeken waar ze een foto van moeten maken / verzamelen)
 8. Maak je eigen ‘visvijver’ in de achtertuin met een teiltje, stokken en touwtje met magneetje eraan
 9. Nachtje in een tent slapen
 10. Een nacht opblijven om naar de sterren te kijken
 11. Wie weet worden er in je woonplaats wel leuke evenementen georganiseerd die ook nog eens gratis zijn.
 12. Een dagje naar de dierentuin of een pretpark
 13. Een bezoekje brengen aan een natuurspeeltuin
 14. Maak een pop-up speelplek in de achtertuin
 15. Maak een zandkasteel (wedstrijd)
 16. Stel een time capsule samen
 17. Slaap uit (eventueel met de kids die tv kijken in bed)

Leuke uitjes

De hele dag thuis zitten ben je op een gegeven moment ook zat. Om dat te doorbreken is het fijn om ook eens op stap te gaan. Dat hoeft echt niet altijd (veel) geld te kosten.

Daarnaast zijn er steeds meer kortingspassen waarmee je het gehele jaar gratis of met grote korting op stap kan. Denk bijvoorbeeld aan de Museumjaarkaart, zelf hebben wij sinds dit jaar de Rotterdampas en hebben al aardig wat dingen bezocht, zoals de Euromast, die heel leuk zijn maar nu pas bezoeken.

Maar ook pretparken zoals Duinrell en Plaswijckpark. Dit is een eenmalige aanschaf of kan je bijvoorbeeld vragen voor de verjaardag.

Denk bijvoorbeeld eens aan:

Creatief

 1. Met yoghurt verven
 2. Maak een Fairy Garden
 3. Pasta kettingen maken
 4. Met duplo treintjes tekenen
 5. Een zandschilderij maken
 6. Zelf kinetisch zandmaken
 7. Zelf sneeuw maken
 8. Verf zelf een eigen vakantie shirt
 9. Zelf badverf maken
 10. Maak een vlieger
 11. Maak zelf een grote bellenblaas
 12. Zelf klei maken
 13. DIY autobaan maken
 14. DIY Waterbaan maken
 15. Steentjes of schelpjes verven
 16. Spelen met rijst

Food

 1. Met het gezin een driegangen diner voorbereiden en de kinderen laten helpen met koken, maar ook tafel dekken en menukaarten maken
 2. Ga voor een foodfight (met verschillende kleuren vloeibaar eten zoals dikke siroop, vla, mosterd, slagroom, ketchup etc, na afloop buiten douchen)
 3. Plan een wekelijks borrelmomentje in met lekkere drankjes en hapjes
 4. Ga samen (virgin) cocktails mixen
 5. Maak je eigen ijsjes
 6. Kook vervolgens op dat vuurtje
 7. Marsmallows roosteren op vuur
 8. Met zijn allen sushi maken
 9. De hele ochtend op een terrasje doorbrengen en lekker een gebakje eten
 10. Ga voor een candle light dinner

 Waterpret

 1. Een fles waar je gaten in prikt op de tuinslang aansluiten
 2. Een waterbaan op de schutting maken
 3. De plantjes water geven
 4. Zet een zwembad op in huis en gooi de verwarming vol open
 5. Waterballonnen gevecht
 6. Maak een waterglijbaan in de achtertuin van een lang zeil

Lees ook: De leukste waterspelletjes

Lach veel, luister naar elkaar en geniet van de tijd samen!

Heb jij al plannen voor de dagen die je thuis doorbrengt?

Spelletjes
Linda van Aken