Skip to Content

Welke rekenmachine voor middelbare school?

Welke rekenmachine voor middelbare school?

Zodra je kind naar de middelbare school gaat heeft het een rekenmachine nodig. In het begin volstaat nog een vrij eenvoudige rekenmachine, maar zodra je kind naar de bovenbouw gaat is er een grafische rekenmachine nodig.

Een rekenmachine met veel meer capaciteit en mogelijkheden waarmee ook de ingewikkelder sommen gemaakt kunnen worden. Aan deze rekenmachines worden veel eisen gesteld, niet zomaar iedere rekenmachine is goedgekeurd.

Vaak zal de school hier ook advies over geven over welke wel of niet goedgekeurd zijn. Zo had ik zelf in eerste instantie de verkeerde rekenmachine, gelukkig kon die nog geruild worden.

Vaak is dit een grotere uitgave, die gelukkig wel meerdere jaren meegaat en met een beetje geluk ook aan jongere broertjes en zusjes doorgegeven kan worden.

Tip: Soms ‘krijg’ je van school de rekenmachine, vervolgens wordt er achteraf de rekening gepresenteerd. Dit kan goedkoper zijn omdat ze het groot kunnen inkopen, maar het kan ook lonen om deze zelf aan te schaffen.

Wetenschappelijke rekenmachine voor brugklas (en onderbouw)

Voor de meeste scholen zul je zien dat het een Casio of een Texas Instruments calculator wordt, de meest gebruikte zijn de Casio FX-82MS en de Texas Instruments TI-30XB. 

Het voordeel van deze twee modellen is dat ze stevig zijn met een goede hard cover om ze te beschermen tussen al je boeken en materialen in een boekentas.

Casio wetenschappelijke rekenmachine

De Casio FX-82MS wetenschappelijke rekenmachine is de onmisbare rekenmachine voor elke scholier en student.

Of je nu in de brugklas van de middelbare school of in het laatste jaar van je studie zit, de Casio FX-82MS is met zijn tweeregelig display de ideale rekenmachine waarop je de formule en het antwoord tegelijkertijd kunt aflezen.

Texax Instruments wetenschappelijke rekenmachine

De TI 30XB heeft alle bekende functies van een wetenschappelijke rekenmachine plus een aantal krachtige uitbreidingen.

Deze rekenmachine is ontworpen met unieke opties die het mogelijk maken meerdere berekeningen te maken, resultaten te vergelijken en patronen te ontdekken, en allemaal op hetzelfde scherm!

Grafische rekenmachines die ook geschikt zijn voor het eindexamen

Vanaf de 4e klas van de middelbare school (havo/vwo) is een grafische rekenmachine verplicht om te gebruiken voor de leerlingen die het vak wiskunde volgen. 

Het hebben van een grafische rekenmachine is verplicht gesteld vanuit de exameneisen voor het vak wiskunde. Casio en Texas Instruments zijn marktleider op het gebied van grafische rekenmachines. Een veelgebruikte grafische rekenmachine is de TI 84 Plus. 

De meeste middelbare scholen stellen één type grafische rekenmachine verplicht zodat er maar 1x uitleg gegeven hoeft te worden.

Kon je voorheen nog spiekbriefjes in je rekenmachine verwerken, tegenwoordig zijn ze voorzien van een lichtje die aangeeft dat de rekenmachine in examenstand staat.

De rekenmachines die geschikt zijn voor het eindexamen (centraal schriftelijk examen) in Nederland zijn goedgekeurd door het College voor Examens (CvE). Je mag deze rekenmachines gebruiken als hulpmiddel tijdens het examen wiskunde A, B en C voor havo en vwo.

De voorwaarde is dat je grafische rekenmachine een examenstand heeft. De verplichte grafische rekenmachine voor wiskunde is ook toegestaan bij examens van economie en exacte vakken.

TI 84 Plus Grafische rekenmachine

Deze nieuwe, slanke en lichte Texas Instruments TI 84 Plus Color edition T heeft alle functionaliteit van de TI-84 Plus. Maar dan met een hoge resolutie kleurenscherm met helder backlight. Opvolger van de TI-84 Plus C Silver Edition.

Je kunt hiermee afbeeldingen toevoegen aan grafieken. Deze versie heeft een oplaadbare batterij. Ook de TI-84 Plus Colour versie is goedgekeurd voor examens wiskunde nieuwe stijl vanaf examens havo en vwo en International Baccalaureate® (IB).

Kortom het ideale alternatief voor de TI-84 Plus. Met examenstand: Goedgekeurd voor examens wiskunde nieuwe stijl vanaf examens havo en vwo (verplicht CE Nederland ).

Grafische rekenmachine Casio fx-CG5

De grafische rekenmachine van Casio is iets minder gangbaar en beschikt over een kleuren beeldscherm en een hoge beeldresolutie.

De rekenmachine geeft de mogelijkheid om grafische data analyses te maken in 3D. De rekenmachine is voorzien van een examenstand, die verplicht is voor centrale eindexamens vanaf HAVO en VWO.

Heb jij al een rekenmachine gekocht voor je kind?

Linda van Aken