Skip to Content

Wat regelen na geboorte baby?

Wat regelen na geboorte baby?

Als je bevallen bent komt er een hoop op je af, een nieuwe levensfase is begonnen. Je bent nu moeder en verantwoordelijk voor het leven van zo’n klein hummeltje.

Gelukkig krijg je in de eerste week nog een kraamhulp die je op weg helpt, maar daarna moet je het toch alleen doen. Ondertussen moet je heel veel regelen nadat je kind geboren is.

Zo lag ik zelf na de thuisbevalling in het ziekenhuis, met de laptop op schoot om de geboortekaartjes te bestellen. Je bent supertrots en wilt het zo snel mogelijk wereldkundig maken. Bij de tweede hebben we het gewoon wat rustiger aan gedaan.

Het komt wel. In die eerste tijd is er een hoop waar je aan moet denken. Voordehandliggend, maar ook dingen waar niet iedereen bij stilstaat. Daarom deze checklist met handige dingen om te regelen na de geboorte van je kind.

Geboorte aangifte bij de Burgerlijke Stand

Het is verplicht om dit binnen drie dagen na de geboortedag van je kind te doen in de gemeente waar het kind geboren is (dit hoeft dus niet je woonplaats te zijn!). Dit kan op het gemeentehuis of soms in het ziekenhuis zelf.

Is dit niet mogelijk door het weekend of op een feestdag, dan moet je aangifte doen op de eerste werkdag na het weekend of die feestdag. Doe je dat niet dan kan je een boete krijgen.

De geboorteaangifte mag gedaan worden door de vader of moeder, of, indien de ouders geen aangifte kunnen doen, door iemand die bij de geboorte aanwezig was. Vergeet niet een geldig paspoort of identiteitsbewijs van zowel de persoon die aangifte doet als van de moeder mee te nemen!

Vanaf dat moment krijgt je baby een burgerservicenummer en wordt het ook door de overheid ‘erkend’.

Geboortekaartjes versturen

Je wilt het natuurlijk zo snel mogelijk van de daken roepen. Tijdens de zwangerschap heb je waarschijnlijk al een proefdruk gehad van de geboortekaartjes.

Tijd om die nu definitief af te maken en te bestellen. Je weet nu tenslotte alle informatie zoals de namen, gewicht, geboortedatum en tijd.

Je kan er ook voor kiezen om hier bewust even mee te wachten. Zodat je even de tijd voor jezelf hebt. Informeer je naasten zoals familie dan wel dat je eerst graag even tijd alleen wil en het niet alvast gedeeld moet worden op social media om scheve gezichten te vermijden.

Kraamvisite of geboortefeest

Of je nu gaat voor iedereen die apart van elkaar langskomt of één keer een groot feest. Iedereen wil natuurlijk de kleine spruit komen bewonderen.

Stiekem vraagt dat best nog wel wat planning en organisatie. Want je wilt natuurlijk wel beschuitjes met muisjes kunnen voorschotelen. Je kan dit aangeven op het geboortekaartje.

Spaarrekening openen

Niet alleen voor oma’s die graag de eerste spaarcentjes willen storten. Maar ook een lange termijnrekening die je bijvoorbeeld vastzet voor 18 jaar totdat het kind gaat studeren.

Momenteel is er veel onduidelijk over hoe dit in de toekomst geregeld is. En als je kind wil en kan studeren kost dat een hoop geld.

Of wat dacht je van een bijdrage voor het aankopen van het eerste huis of rijlessen. Vaak krijg je een cadeautje als je je kind aanmeldt voor een spaarrekening.

Kinderbijslag aanvragen

De Sociale Verzekeringsbank krijgt van de gemeente automatisch bericht van de geboorte van je kindje. De Sociale Verzekeringsbank past de hoogte van de kinderbijslag automatisch aan. Ook voor een adoptie- of pleegkind kun je kinderbijslag aanvragen.

Lees ook: Kinderbijslag

Baby aangeven bij verzekeringen

Zorgverzekering & inschrijven huisarts

Zodra je een burgerservicenummer hebt, kan je dit ook doorgeven aan de verzekering. Dit moet je doen binnen vier maanden na de geboorte.

Doe je dit niet dan loop je het risico dat je zorgverzekeraar de medische kosten niet vergoedt, en tijdens en na een bevalling kunnen de kosten aardig oplopen.

Belangrijk dus! Je mag je kind aanmelden bij jouw zorgverzekeraar of bij die van je partner. Je kind krijgt dezelfde (aanvullende) verzekering als die persoon. Kinderen onder de achttien jaar hoeven geen premie voor hun zorgverzekering te betalen.

Belangrijk is om je kindje binnen vier maanden na de geboorte aan te melden bij je zorgverzekeraar.

Vergeet ook niet om je kind in te schrijven bij de huisarts.

Aansprakelijkheid- en inboedelverzekering

Verder is het handig om na te gaan welke verzekeringen je nog meer hebt en of die aangepast moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je aansprakelijkheidsverzekering, je reis- en annuleringsverzekering en je inboedelverzekering.

Uitvaartverzekering

Naast de zaken op korte termijn is het ook goed om stil te staan bij de toekomst. Ik begrijp dat niet iedereen daar op zit te wachten als je net nieuw leven viert.

Maar zolang het eeuwig leven nog niet bereikt kan worden, is het goed om ook stil te staan bij het overlijden. Zowel van het kind, als van jezelf als ouder.

Mijn ouders hebben bij mijn geboorte al een uitvaartverzekering afgesloten. En daar ben ik toch wel erg blij mee. Zeker nu ik zelf moeder ben van twee kinderen. Ik moet er niet aan denken dat er wat met me gebeurt en de kosten die dat oplevert voor het gezin.

De kosten voor een begrafenis of crematie kunnen al gauw oplopen tussen de € 6.500,- en € 11.000,-. De nabestaanden hebben wel wat anders om aan te denken. En hebben misschien ook wel zorg nodig.

Het is niet iets waar je snel aan denkt, of wil denken. Het leven is tenslotte pas net begonnen. Toch is het goed om hier bij stil te staan.

Of dat nu betekent dat je gaat voor een uitvaartverzekering of wellicht een andere optie. Zo kan je ook een spaarrekening gaan openen. 

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de uitvaart te financieren. Welke manier het beste bij jou past is afhankelijk van je persoonlijke situatie en jouw uitvaartwensen.

Kinderopvang & Toeslag

Waarschijnlijk heb je al kennisgemaakt bij een kinderdagverblijf of gastouder en je kind daar aangemeld.

Dan is het goed om door te geven dat je kind geboren is of misschien een geboortekaartje te sturen. Je weet nu ook per wanneer het verlof eindigt en er afspraken gemaakt worden rondom het wennen. Ook al wil je daar misschien nog niet aan denken.

Vergeet ook niet op tijd de kinderopvangtoeslag aan te vragen. Dit kan een paar maanden duren. Aangezien de kosten snel oplopen is het fijn als je direct vanaf de eerste maand de vergoeding krijgt.

Of en hoeveel toeslag je krijgt hangt van een aantal zaken af, waaronder het inkomen van jou en je eventuele partner.

Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken, die geeft een goede indicatie voor de toeslag die je krijgt als je kindje daadwerkelijk naar de opvang gaat.

Voogdij regelen na geboorte (ook als je niet bent getrouwd)

Wanneer de ouders beiden het ouderlijk gezag uitoefenen en één van beiden overlijdt, dan zal daarna de langstlevende alleen het ouderlijk gezag uitoefenen.

Als beide ouders mochten komen te overlijden dan zal de Kantonrechter een voogd aanwijzen. Veel ouders willen zelf bepalen wie de voogd wordt. Dit kan bij de rechtbank of in een notariële akte, bijvoorbeeld in een testament.

Testament opmaken

Voor de geboorte van een kind verandert natuurlijk ook de erfrechtelijke situatie. Misschien regelt de wet dit anders dan je zou willen.

Dan doe je er goed aan om een (nieuw) testament te maken of een aanvulling op je bestaande testament. In dat testament kun je dan ook een de nalatenschap regelen.

Erkenning kind

Een ongehuwde vader wordt pas juridisch vader als het kind erkend is. Deze erkenning op het gemeentehuis kan zowel voor als na de geboorte. Het is aan te bevelen het kind vóór de geboorte te erkennen.

De moeder moet instemmen met de erkenning. De erkenner mag niet getrouwd zijn met een andere vrouw. De erkenner kan ook een ander zijn dan de biologische vader.

Aanvragen gezamenlijk ouderlijk gezag

Wanneer de ouders niet gehuwd zijn, heeft alleen de moeder het ouderlijk gezag; ook als de vader het kind erkend heeft. De meeste ouders willen natuurlijk samen het ouderlijk gezag uitoefenen. Dit kan aangevraagd worden bij de Kantonrechter.

Je dient hiertoe zelf initiatief te ondernemen. Daarvoor kunt u een formulier gebruiken, dat ingediend moet worden bij de Rechtbank, sector Kanton, waaronder uw gemeente valt.

Ouderschapsverlof

Waarschijnlijk ben je zo verliefd op je kind dat je er niet aan moet denken om weer te gaan werken. Na je zwangerschapsverlof kan je er dan voor kiezen om ouderschapsverlof op te nemen zodat je langer thuis kan blijven.

Qua uren ouderschapsverlof heb je recht op 26 keer het aantal uur dat je per week werkt. Bijvoorbeeld 26 maal 32 werkuren is 832 uur ouderschapsverlof. Het verlof is in principe onbetaald, maar sommige werkgevers betalen je salaris (gedeeltelijk) door.

Ouderschapsverlof mag besteed worden aan de zorg voor een kind tot acht jaar. Voor ieder kind kun je apart ouderschapsverlof opnemen, en in geval van een tweeling heb je recht op twee keer ouderschapsverlof.

Zowel voor de vader als de moeder is er recht op onbetaald ouderschapsverlof. Dit verlof moet tijdig aangevraagd worden bij de werkgever. Ook kun je ouderschapsverlof krijgen voor een adoptie-, pleeg- of stiefkind als het kind bij je woont.

Omschrijving van de afbeelding

Linda van Aken
  1. Raish says:

    Pasfoto en paspoort laten maken aangezien je baby niet meer op je eigen paspoort mag.

  2. Debbie says:

    Wij waren blij dat we dat gelijk na geboorte gedaan hadden anders hadden we toch echt een probleem aangezien ons kindje al snel overleed. Nee je wilt hier niet mee bezig zijn, maar wel heel verstandig om te doen.

Comments are closed.