Skip to Content

Voogdij vastleggen in testament; hoe zorg kinderen regelen?

Voogdij vastleggen in testament; hoe zorg kinderen regelen?

Eigenlijk is het een onderwerp waar je liever niet over nadenkt, maar het kan nu eenmaal gebeuren dat je overlijdt als de kinderen nog kind zijn.

Nadenken over wat je allemaal geregeld wilt hebben is dan ook zeker aan te raden. Je kunt je wensen vast laten leggen in een testament. Waar je hierbij aan denken kan/moet lees je in dit artikel.

Voogd benoemen

Je kunt zelf al laten vastleggen wie jouw minderjarige kinderen zal gaan verzorgen en opvoeden mocht er iets met jullie gebeuren.

Uiteraard is dit pas van toepassing als beide ouders er niet meer zijn. Deze voogd zal het vermogen dat je kind erft beheren. Overigens kan een voogdijbepaling ook via de rechtbank verlopen.

Een extra voogd

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom de aangewezen persoon na jouw overlijden toch beslist dat hij de voogdij niet op zich wil nemen. Hij hoeft dit namelijk pas te beslissen nadat de ouders zijn overleden.

Dat hoeft helemaal geen onwil te zijn, maar kan bijvoorbeeld komen omdat hij zelf ziek is of misschien wel zelf in een andere situatie zit waardoor het niet meer haalbaar is.

Je kunt dan ook een reservevoogd benoemen die de voogdij op zich wil nemen, als de eerste voogd dit toch niet doen wil.

Twee voogden gezamenlijk

Je kunt ook laten vastleggen dat er twee mensen gezamenlijk de voogdij krijgen. Dit is natuurlijk een mooie situatie als kinderen door een echtpaar in huis worden genomen. Zo hebben beide volwassenen in het huis de voogdij over het kind, net zoals in de ‘gewone’ gezinnen.

Gratis vastleggen

Wil je enkel de voogdij laten vastleggen en heb je geen andere zaken die je via het testament wilt regelen? Dan kun je er ook voor kiezen om geen testament te laten maken, maar een registratie te laten maken in het gezagsregister.

Dit kan gratis online! Ga hiervoor naar de site van rechtspraak.nl.

Gescheiden ouders

Ben je gescheiden van je partner en leeft hij nog, dan zal hij (uiteraard) het gezag over de kinderen houden. En zal hij dus degene zijn die de verzorging van de kinderen op zich zal nemen. Er kunnen natuurlijk redenen zijn dat jij dit helemaal niet ziet zitten. Dit kun je kenbaar maken in je testament.

Het mag voor zich spreken dat je hiermee niet de andere ouder van het kind zomaar buiten spel kan zetten. Dat zou toch wel een enge situatie zijn als iedereen dat zomaar zou kunnen doen.

Maar je hebt wel zo laten weten hoe jij erin staat en misschien kun je zo toch invloed uitoefenen op de vraag wie er voor ze gaat zorgen.

Normale voogdijregeling zonder testament

Heb je niet van tevoren geregeld wie de voogdij krijgt over je kind? Ook niet door het te laten aantekenen in het gezagsregister? Dan bepaalt de rechter wie de voogdij krijgt.

Overlijd 1 van de ouders, dan gaat automatisch het gezag over naar de andere ouder. Heb jij voogden benoemd, dan zal de griffier van de rechtbank deze personen vragen om de verzorging op zich te nemen.

Beschermingsbewind

Je kunt eveneens iemand aanwijzen die je kind helpt om verstandig met de erfenis om te gaan als hij eenmaal 18 is. In principe zijn ze dan immers volwassen en krijgen ze alle rechten om zelf te beslissen wat ze met het geld willen doen.

Door iemand aan te stellen die nog even meedenkt met je kind kun je voorkomen dat hij of zij direct zijn erfenis erdoor jaagt. Je kunt laten vastleggen wie dat is en tot welke leeftijd hij dit zal doen.

Kun je alleen een voogd aanwijzen?

Als ouder kun je altijd een voogd aanwijzen zonder toestemming van de andere ouder. Hierdoor kan er dus een situatie ontstaan dat beide ouders een andere voogd hebben gekozen. In die gevallen is het weer de rechter die bepaalt wie van deze voogden uiteindelijk de voogdij zal krijgen.

Kun je nog wijzigen na vastleggen van een voogd?

Je hebt via het testament of het gezagsregister laten vastleggen wie jij als voogd zou willen. Het spreekt voor zich dat er altijd redenen kunnen zijn dat je op een later tijdstip liever een ander persoon zou willen vragen. De redenen hiervoor zijn legio.

Je kunt erachter komen dat de ander bijvoorbeeld ideeën heeft die niet stroken met jouw opvattingen of misschien heb je helaas ruzie gekregen met deze persoon. Gelukkig kun je dit altijd nog veranderen. Het testament zal natuurlijk wel gewijzigd moeten worden!

Vergeet dit dan ook niet te doen. Het is immers de enige manier om aan te kunnen geven wie er voor je kind zorgen mag. Staat de ‘oude’ voogd er nog in, dan zal de rechter toch uitgaan van die persoon.

Als niemand voogd wil zijn

Het kan voorkomen dat niemand de voogdij op zich wil nemen. Het gezag komt dan te liggen bij een gecertificeerde instelling die op zoek gaat naar een pleeggezin. Het kan ook zo zijn dat het oudere kind niet in een pleegezin terechtkomt, maar begeleid zal worden om zelfstandig te gaan wonen.

Wat leg je nog meer vast in een testament

Natuurlijk kun je via je testament ook je specifieke wensen aangeven qua je bezittingen. Mocht je dingen anders geregeld willen hebben dan het gewone erfrecht dan zul je dit moeten laten vastleggen bij de notaris.

Heb je naast je biologische kinderen ook stiefkinderen die je een deel van je nalatenschap wilt geven, dan is dat ook mogelijk via je testament. Je stiefkind is wettelijk gezien namelijk geen erfgenaam.

Lees ook: Tips voor als je ouders zorg nodig hebben

Wil Cats
Volg me via: