Oh, ik smelt altijd weg bij die práchtige foto’s van nét geboren baby’s, de emoties van de kersverse papa en mama die voor eeuwig zijn vastgelegd. Die beelden zijn bij jezelf op je netvlies gebrand, maar hoe mooi is het als je die beelden later ook aan je kindje kunt laten zien?
Als hij of zij kan zien hoe blij iedereen was met zijn of haar komst? Maar ja, de andere kant is dat je daar wel met je benen euh, naja, elegant bij ligt. Moet dáár zelfs een fotograaf bij zijn?
Wel een geboortefotograaf
Heel duidelijk: je hebt prachtige beelden… Werkelijk, nadat ik (veel te lang) allemaal foto’s heb bekeken van geboortefotografen krijg ik bijna spijt dat ik tijdens mijn bevalling geen geboortefotograaf had.
Natuurlijk kan je ook je zus foto’s laten maken, of de verpleegkundige een foto laten schieten, maar dat is toch anders. Geboortefotografie is een vak apart.
Want bij een bevalling en op het moment supreme is er pijn, bloed, vaak hectiek, er moeten direct medische dingen gecontroleerd worden en maak dan maar eens een mooie foto. Wacht je, dan zijn de meest pure emoties alweer voorbij.
De verrassing, het eerste oogcontact, de pure liefde of juist het even moeten wennen. Dat vang je niet op een mooie manier als het niet je vak is.
Een geboortefotograaf komt wanneer je een bepaald aantal centimeter ontsluiting hebt. Meestal is dit rond 5 centimeter. Maar ben je al eerder bevallen en ging dat heel snel of wil je echt de hele bevalling erop hebben staan? Dan kun je hier natuurlijk afspraken over maken.
Een geboortefotograaf wijkt niet van je zijde tijdens de bevalling, of je moet hierom vragen natuurlijk. Maar ga je (plotseling) naar het ziekenhuis? Hij gaat mee. Wil je toch onder de douche bevallen? Hij gaat mee.
Geboortefotografen maken de ‘gekste’ dingen mee en kijken echt niet op of om. Netjes opzitten en braaf lachen hoeft dus gelukkig niet!
De voordelen op een rijtje. Een geboortefotograaf…
- kan zich ‘onzichtbaar’ maken en toch de mooie foto’s schieten;
- wijkt niet van je zijde;
- weet de mooie details vast te leggen;
- weet bloed en intieme zones te vermijden;
- een geboortefotograaf telt geen uren. Dus of je bevalling slechts 4 uur of langer dan 25 uur duurt, de geboortefotograaf blijft erbij en de prijs blijft hetzelfde;
- hij/zij heeft de tijd om foto’s te maken, want dat is het enige wat hij moet doen. Een partner of verloskundige kan ook ‘even een foto tussendoor’ maken, maar vaak is het dan nét niet een mooi moment, of het is gekunsteld omdat het geposeerd is, of achteraf blijkt dat de foto helemaal niet scherp was;
- hij/zij fotografeert ook de eerste handelingen na de geboorte;
- hij/zij kent de ziekenhuisprocedures en zal het medisch personeel nooit in de weg lopen.
Kosten geboortefotograaf
Nadeeltje… Het is erg duur. Maar de geboortefotograaf moet er dan ook veel voor doen. Is een gewone photoshoot al niet goedkoop, dan is de fotograaf klaar na 1 uur photoshoot en het verwerken van de foto’s.
Met een geboortefotograaf heb je eerst een intakegesprek zodat jullie elkaar al een beetje kennen.
Daarna staat hij of zij klaar vanaf het moment dat je 38 weken zwanger bent. Dat betekent dat hij elk moment gebeld kan worden en hij dan binnen afzienbare tijd bij je is. Dan blijft hij de hele bevalling bij je en even daarna, wat zomaar 24 uur in totaal kan zijn. Vervolgens moeten alle foto’s nog verwerkt worden.
De prijzen variëren dan ook rond de 1000 euro. Sommigen vragen 600, anderen 1300. Een fotograaf met veel ervaring of met gewonnen geboortefotografie prijzen zal duurder zijn dan iemand die net begint.
Bekijk de portfolio’s goed en kijk wat jullie mooi vinden. Wat past bij jullie?
Je krijgt de mooiste foto’s als je je op je gemak voelt bij de fotograaf. Zorg daarom ook voor een beetje rust in je hoofd tijdens het intakegesprek. Dat helpt jullie straks beiden bij de bevalling!
10 mooiste foto’s geboortefotografie
- #1 ‘Hoi zus, ik moet even groeien maar dan kom ik met je spelen!’
- #2 SPLASH
- #3 Dit is liefde…
- #4 EINDELIJK!! Vrij!
- #5 DIT moment…:’(
- #6 En dan DIT moment…:’)
- #7 ‘Hoi, hier ben ik!’
- #8 ‘Je kunt het mama, echt waar!’
- #9 Bevallen in de auto mét geboortefotograaf. Arme mama… (en nog meer prijswinnende foto’s)
Geen geboortefotograaf
Zoals ik al zei hadden we bij onze bevalling geen geboortefotograaf. Het kost geld en het leek me lastig, want ik weet toch niet wanneer ik ga bevallen en dan zit die man of vrouw daar straks uren. Niet verder over nagedacht dat dát natuurlijk bij alle bevallingen zo is en dat die fotograaf daar dus zijn brood mee verdient.
Een beetje naïef, maar je hebt al zovéél om aan te denken met een aankomende bevalling.
Daarnaast kost het natuurlijk geld. En er kosten dus ook al heel veel dingen geld rondom een bevalling en een kleine baby. Logisch dus dat je die kosten niet op wilt hogen. Maar als dat de enige reden is waarom je het niet doet, terwijl je het wel graag wilt, is het jammer.
Zo’n moment komt nooit meer terug, het is een levens veranderende ervaring en als je het de rest van je leven jammer gaat vinden dat je geen foto’s hebt…
Dan is het een idee om het als kraam cadeau te vragen aan familie en vrienden. Je moet dit dan natuurlijk van te voren vragen. Vraag dan niet om een bepaald bedrag maar om een bijdrage zodat je een geboortefotograaf kunt laten komen in plaats van kraamcadeaus.
Vaak vinden familie en vrienden het juist bijzonder om daaraan bij te kunnen dragen omdat je daar je leven lang, en de baby ook, op terug kunt kijken.
Allemaal leuk en aardig… Maar je ligt daar dus wel met je benen uit elkaar en behalve dat het misschien het mooiste moment van je leven is, heb je wel pijn zullen we maar zeggen. En dan is daar dus een vreemde bij met camera in de aanslag…
Als je nu al weet dat je daar vreselijk zenuwachtig van gaat worden, moet je het misschien niet doen. Aan de andere kant: er zijn sowieso mensen bij je die je niet zo goed kent, zoals je verloskundige en misschien wel een kraamverzorgster of ziekenhuispersoneel.
Daarnaast kom je tijdens je bevalling in een soort cocon, waardoor je je alleen maar focust op jezelf. Het kan je dan niet zoveel schelen wat er gebeurt, al komt de vuilnisman kijken, als die baby er maar uitgaat.
Veel vrouwen zijn überhaupt vergeten dat de fotograaf er ook nog was, tot alles voorbij is. De fotografen weten dat het ongemakkelijk kan zijn en weten ook dat ze niet in de weg mogen lopen van het medisch personeel. Ze zijn er dus in getraind om onzichtbaar te zijn en toch de perfecte foto te scoren.
Lees ook: Huidhonger bij baby’s
Early birds fotografie
Early birds fotografen komen niet tijdens de bevalling, maar juist erna: Als je kindje te vroeg geboren wordt, is dat een heel moeilijke tijd. De hele wereld bestaat niet meer, alleen maar je kindje. En het ziekenhuis, de afdeling is je wereld.
Er gebeurt zoveel tegelijk terwijl vreugde en angst om voorrang strijden, dat het achteraf vaak een bubbel lijkt.
Stichting Early Birds is een stichting die bestaat uit veel fotografen die als vrijwilliger foto’s maken van premature kindjes en hun gezin. De ouders hoeven hier niets voor te betalen. De photoshoot brengt positiviteit en laat de liefde en schoonheid zien van het kleine kindje en de andere gezinsleden.
Deze foto’s helpen bij het verwerken van de spannende periode. Daarnaast kan het ouders helpen om even stil te staan bij hun zoontje of dochtertje.
Er is zoveel spanning in zo’n periode, zoveel angst dat het mis gaat, en daarnaast zijn er zoveel slangetjes aan het kind, verpleegsters die voor hem of haar zorgen, dat het soms kan voelen alsof het niet jouw kind is. De photoshoot helpt hier ook bij.
Had jij een fotograaf bij de geboorte?
Voorbereiding bevalling
- Wat moet je weten voor de bevalling?
- Wat regelen tijdens zwangerschap
- Mentaal voorbereiden bevalling
- Filmpjes kijken voorbereiden bevalling
- Gemiddelde zwangerschapsduur
- Uitgerekende datum bevalling
- Geboorteplan bevalling
- Kraampakket wat zit er in & kosten of vergoeding
- Duurzaam kraampakket
- Vluchtkoffer bevalling
- Ziekenhuis vs thuisbevalling
- Thuisbevalling
- Ziekenhuisbevalling
- Bevallen in kraamhotel
- Bevallen in buitenland
- Badbevalling
- Scheren voor bevalling
- Baarschaamte
Bevalling
- Wie aanwezig bij bevalling
- Verloskundige bij bevalling
- Kraamverzorgster bij bevalling
- Doula bij bevalling
- Man / partner bij bevalling
- Kind bij bevalling
- Geboortefotografie tijdens bevalling
- Kleding tijdens bevalling
- Hulpmiddelen tijdens bevalling
- Baarkruk bevalling
- Scheten, poepen, plassen tijdens bevalling
- Oerbevalling
Na bevalling
- Checklist kind geboren
- Geboortegewicht
- Apgar score bevalling
- Gouden uur na bevalling
- Navelstreng uitkloppen
- Navelstreng bewaren
- Placenta bewaren
- Buidelen bevalling
- Huid op huid contact na bevalling
- Fontanel bevalling
- Navelstreng baby verzorgen
- Ontlasting baby
- Eerste kleertjes na bevalling
- Eerste nacht en week na bevalling
- Ontzwangeren na bevalling
- Eerste eten na bevalling
Bevalling opwekken & inleiden
Pijnbestrijding
Bevalling complicaties
Fotografie
- Zwangerschapsfotoshoot
- Geboortefotografie; fotoshoot tijdens bevalling
- Newborn baby fotoshoot
- Melkbad baby fotoshoot
- Cake smash fotoshoot
- Schoolfoto tips kleding & kapsel
- Documentaire fotografie
- Gezinsfoto & portret ideeën
- Fotoshoot gezin & familie
- Originele vakantiefoto’s maken
- Sneeuw fotograferen
- Fotoboek baby eerste jaar maken
- Fotoboek kopen of maken
- Schoolfotoboek kopen of maken
- Shoot! Fotogaveren met je hart review
- Fototoestel voor kinderen
- Action camera kind
- Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips - 1 October 2023
- Schurende bovenbenen behandelen; van schaafwonden dijen tot tips voorkomen in zomer - 24 January 2022
- Slapen met voedingskussen; beste slaaphouding tijdens zwangerschap - 10 January 2022
Wat een fijn stuk heb je geschreven over geboortefotografie. Het is precies zoals je het beschrijft. Gelukkig wordt geboortefotografie steeds bekender en zien steeds meer mensen de voordelen én de mooie herinnering er van in.