Skip to Content

Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips

Budget Sinterklaas vieren; 14 goedkope tips

Sinterklaas is een geweldig feest, als je echter even niet oplet kan het behoorlijk in de papieren lopen. Zelfs als je een budget per kind instelt. Een cadeautje hier, wat kruidnoten daar, videootje zus en oh dat feestje daar moet je ook echt bij zijn. Dat lijkt me echter niet helemaal de bedoeling van een kinderfeest. Het moet wel leuk blijven, voor mama’s en papa’s.

Over ruim een maand is het weer zover; Sinterklaasavond. Altijd leuk natuurlijk om je huis een beetje sfeervol aan te kleden. Een feest met lekker veel lekkernijen en nog meer cadeautjes.

Als je naar de intocht gaat is zo’n pietenpakje natuurlijk ook wel heel erg gezellig. En dan heb je nog het zetten van de schoen. Het hoeven geen grote cadeautjes te zijn en heel uitgebreid, maar toch, alle kleine beetjes tikken heel snel aan.

Daarom heel veel tips voor een goedkope Sinterklaas on a budget. Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste kinderen ter wereld. Je hoeft je echt geen zorgen te maken. Als je er een low budget sinterklaasfeestje van maakt komt je kind echt niets tekort.

Sinterklaas ‘ontmoeten’

Iedere avond kan je kindje naar het Sinterklaasjournaal kijken, of de Club van Sinterklaas. Gratis en voor niets. Zo hoeft je kindje niets te missen van de intocht en alles wat eromheen gebeurt.

Het grote Club van Sinterklaasfeest wordt op tv uitgezonden dus daar hoeft je kindje ook niets van te missen. Leuk al die films in de bioscoop, in mijn ogen mist je kindje daar echt niets aan.

Het is natuurlijk geweldig om de Sint even in het echt te ontmoeten. Een handje te geven, grote kans dat je dan ook nog wat lekkers van Piet krijgt. En misschien is er ook nog wel een cadeautje voor je. Nu kan je het heel uitgebreid maken. En de Sint op huisbezoek laten komen.

Thuis een Sinterklaas ontvangen is natuurlijk een erg bijzondere ervaring, zeker als ze wat ouder zijn. Als ze jong zijn vinden ze het alleen maar eng. Maar dat loopt aardig op qua kosten, zelfs als je dat deelt.

Een goed alternatief is een bezoekje aan de lokale Sinterklaasintocht. Al heb je wel kans dat de Sint dan langs je heen loopt. Er zijn winkelcentra waar je heen kan gaan om Sinterklaas te ontmoeten. Leuk voor op de foto. Soms zelfs compleet met een pietenband, heb je gratis vermaak.

Gelukkig zijn er alternatieven; ga bijvoorbeeld naar de intocht van de Sint in de stad. En dan niet aan het begin waar hij aankomt en iedereen staat, maar iets verder langs de route waar het rustiger is.

Zakjes mee voor de pepernoten, gaan ze niet plakken in de jaszak etc. Of misschien wordt er door de personeelsvereniging op je werk / van partner wel iets geregeld?

Als je kindje naar de peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of school gaat is er grote kans dat de Sint daar uitgenodigd is. Zo gaat peuterdochter 5 december eerst naar de basisschool waar veel mee wordt samengewerkt om Sinterklaas een handje te geven en doen ze daarna cadeautjes op de eigen locatie.

Tot slot zijn er sommige werkgevers of personeelsverenigingen die een sinterklaasfeest organiseren. Van een grote show met heel veel kinderen of gezellig kleinschalig.

Sinterklaasdecoratie

Nu kan je je huis omtoveren in een huis van Sinterklaas. Zelfs met goedkope sinterklaasdecoratie die je bij de Action en Kruidvat haalt tikt dit snel aan. Ben zelf geschrokken van wat ik dit jaar heb uitgegeven.

En nu nog ongebruikt in de zak zit omdat ik er nog geen ‘tijd’ voor heb gehad, zoals vilten vingerpoppetjes, waarvan alleen de Sint half af is. Of vergeet, zoals de uitdeelzakjes voor bij de intocht. Zonde van het geld.

Het kan een stuk kleiner. Door zelf een slinger uit te printen en op te hangen, kost dan papier en inkt. Wat Sinterklaas knutselwerkjes op te hangen die je samen met de kinderen maakt (zoek maar eens op Pinterest of die ze meekrijgen naar huis. Voor weinig geld koop je bij de Kruidvat of Action een baret voor Piet. En je kan er weer mee door.

Oké, eerlijk is eerlijk een slinger bij de Action kost nauwelijks geld en scheelt je weer tijd. Maar zelf een slinger maken kan net zo gezellig zijn.

Heb je ook een leuke activiteit om samen te doen. Met wat rood papier en gele stroken maak je heel eenvoudig een mijterslinger. Of wat muizentrappetjes waar je een piet onder hangt. Een keer investeren in een mooie set waarmee je op de ramen kan tekenen scheelt op de lange termijn ook veel geld.

Sinterklaas snoepgoed

Lekkernijen zoals taaitaaipoppen en roomboterstaven kan je ook zelf maken. Of vervangen door een roomboterkoek etc. Het is ook heel leuk om zelf marsepeinen figuurtjes te maken. Kan je samen met je kindje gaan freubelen. Is het nog gezellig ook.

Schoen zetten

Nu kan je je kindje een schoen laten zetten en daar de volgende dag een cadeautje in doen. Met een klein beetje moeite maak je er een klein spektakel van. Wat liedjes zingen, een suikerklontje of wortel voor het paard.

Morgen eten jullie tenslotte toch stamppot. Misschien nog wel een biertje voor de Sint. Een mooie tekening, een zelf geplakt verlanglijstje en ga zo maar door.

Voor weinig geld koop je bij de Action of Zeeman een aardige zak vol met budget schoencadeautjes die prima geschikt zijn voor de schoen. Als een cadeautje wat groter is van formaat kan het prima op Pakjesavond gegeven worden.

Als ouder bepaal je zelf hoe vaak je kindje de schoen mag zetten, 1 of 2 keer per week is meer dan voldoende. En er hoeft niet iedere keer een cadeautje in te zitten.

Met wat precisie strooiwerk (het maken van letters met pepernoten), een bezoekje van de rommelpiet, duplopiet of bedenk het maar, maak je er een geweldig spektakel van. Handgeschreven briefjes doen het natuurlijk ook goed.

Veel supermarkten en grotere winkels geven ook de mogelijkheid om een schoentje in te kleuren en in te leveren. Na afloop zit er dan vaak een kleinigheidje in.

De waarheid leert dat ik wel altijd de kleurplaten meeneem, ze ook nog laat kleuren maar altijd vergeet in te leveren… Geen idee dus wat je moet verwachten. Maar het scheelt.

Het is handig om afspraken te maken wanneer je kind zijn schoen mag zetten. Bijvoorbeeld elke woensdagavond vanaf een maand voor Sinterklaas (dat zijn dan vier schoencadeautjes). Dan weet je kind wat het kan verwachten en zeurt het niet elke ochtend.

En tsja, wat is een schoencadeautje nu eigenlijk? Gewoon een aardigheidje. Iets kleins. Want wat moet je anders op Sinterklaasavond nog doen? Toen ik klein was had ik zo’n suikerbeest in mijn schoen, en blij dat ik was. Het hoeft niet groot.

Het gevaar van schoencadeautjes is dat je een maand later allemaal klein prulspeelgoed hebt waar je kind na een week niet meer naar omkijkt.

Om het low-budget te houden, maar te voorkomen dat je huis vol onzinprullen ligt, hier wat inspiratie:

  • Chocoladecenten;
  • Een vel stickers;
  • Een kleurboekje/kleurtjes (2 schoencadeautjes!) voor in de auto;
  • Armbandje (vaak in de zomer low-budget bij Action, kan je vast bewaren in je cadeautjeskast);
  • Kleine chocoladeletter;
  • Stempelsetje;
  • Ken je die plastic kerstballen waar je zelf iets in kunt doen? Koop één Legopakketje, en doe steeds iets uit dat pakketje in de plastic kerstbal in de schoen. Ziet er leuk uit en je spreid één cadeautje uit over alle schoencadeautjes. Je kunt er natuurlijk ook andere dingen in doen.

Sinterklaasavond cadeaus

Wij vierden Sinterklaas altijd traditioneel met een juten zak cadeaus. Namen erop… De jongste mocht als eerste iets pakken en degene voor wie dat cadeau was, was daarna aan de beurt, enzovoort.

En: hoe groter de zak, hoe beter. Daarom kocht mijn moeder naast leuke cadeaus, ook nuttige.

Zo kregen mijn zusje en ik standaard elke Sinterklaas een warme winterpyjama, tot we zo groot waren dat we niet echt meer groeiden natuurlijk.

Gevolg is: we deden die pyjama meteen aan en nu heb ik daardoor toevallig een serie foto’s van mij en mijn zusje in pyjama en je ziet ons groter worden. Extra grappig dat we altijd dezelfde pyjama kregen, ziet er echt te schattig uit.

Doordat je met Sinterklaas ook nuttige cadeaus geeft, kun je je kind meer cadeaus geven. En de zak ziet er lekker vol uit!

Wat inspiratie:

  • Een pyjama dus ?;
  • Zeep/sop voor onder de douche, bijvoorbeeld een prinsessenvariant;
  • Nieuwe (voetbal)schoenen;
  • Schooltas;
  • Pantoffels;
  • Sokken;
  • Knutselspullen;
  • Een activiteitencadeaubon, zoals: op die en die dag samen met papa met de trein om ergens een ijsje te eten, samen met mama naar het zwembad;
  • Of keuzebonnen: Je mag op die en die dag kiezen wat je wilt eten;

Het is niet ‘zielig’ om kinderen nuttige cadeaus te geven. Het scheelt jou geld voor ‘onnuttige’ cadeaus, de zak met cadeaus is voller en er valt voor je kind meer uit te pakken.

Hoe vaker hij iets uit mag pakken, hoe beter het meestal is en hij kan toch niet met 10 stuks nieuw speelgoed tegelijk spelen (en waar láát je het allemaal). Daarnaast vinden kinderen sokken met hun idool, zoals Dora, helemaal te gek.

De activiteitenbonnen leren je kind dat iets samen doen ook een cadeautje is, daardoor kan hij ook op het idee komen iets voor een ander te doen. Het maakt niet uit dat je anders ook wel een keer met hem naar het zwembad was gegaan, nu is het alleen nog maar specialer want hij heeft een bon om in te leveren.

Combineer de nuttige cadeaus met een chocoladeletter en een echt leuk speelgoedding (ook al is het tweedehands) en je hebt een low budget Sinterklaasfeest met veel cadeaus.

Begin op tijd met sparen

En dan heb ik het niet over geld sparen, maar cadeautjes sparen. Zelf doe ik de grootste aankopen direct na de feestdagen in januari. Dan is het meeste speelgoed overal in de opruiming en koop ik alvast voor het volgende jaar in. Dit gaat dan in de zogenaamde cadeautjeskast. Ook handig voor verjaardagen etc.

Wat ook werkt is door de aankopen te verspreiden, iedere maand iets te kopen. En door goed de aanbiedingen in de gaten te houden en online te vergelijken.

Cadeautjes hoef je namelijk niet perse last-minute in november te halen zodra de verlanglijstjes binnen zijn. Sterker nog, begin januari geven veel (speelgoed)winkels 50% of meer korting op het speelgoed. Perfect voor verjaardagen etc. Wel even inschatten wat bij de leeftijd van je kindje over een jaar past.

Begin alvast met het afstruinen van Marktplaats, dat vol zal staan met ‘ongewenste’ cadeautjes. Die je voor weinig geld kan overnemen. Hoe dichter je weer bij Sinterklaas komt hoe duurder de prijzen. Er is dan tenslotte weer meer interesse voor.

Vergeet niet om ook wat bezoekjes te brengen aan beurzen en markten. Je weet nooit wat je tegenkomt en met een likje verf er prima mee door kan.

Ga je toch voor last-minute inkopen probeer dan slim in te kopen. Leg gedurende het jaar iedere maand al een klein bedrag apart zodat je toch iets groters kan kopen.

Vergelijk aanbiedingen, acties waarbij je gratis speelgoed krijgt en speciale koopavonden met extra korting. Dat loopt sneller op dan je denkt. Vergeet niet de prijzen online te vergelijken.

Veel webshops rekenen in december geen verzendkosten, hebben speciale acties en zijn goedkoper dan direct in de winkel kopen. Zeker handig als je kind al wat ouder is.

Het kan zijn dat je kindje door het jaar heen speelgoed ontvangt, maar er nauwelijks naar omkijkt. Omdat het niet aansluit bij de interesse op dat moment, of er al meer dan genoeg in huis is. Dat speelgoed berg ik dan altijd op, op zolder.

Er zijn beneden twee speelgoedkasten, vol is vol. Het speelgoed waar nauwelijks mee gespeeld wordt verdwijnt ook naar zolder. En komt op dit soort momenten weer naar beneden.

In een noodgeval als ik geen schoencadeautje voor handen heb. Of gewoon tussendoor. Ze vind het hier erg leuk om cadeautjes aan te passen, maar onthoudt zelf nog niet dat ze haar schoen mag zetten. Als mama en papa het dan vergeten, ben je zo een week verder ;-)

Geen overload aan cadeautjes

Net zoals met het schoen zetten geldt hier dat je kind echt geen overload aan cadeautjes nodig heeft op Pakjesavond. Houd het klein, dan weet je kind ook nog waar het mee kan spelen. Vaak spreken wij af dat ze een wat groter cadeautje krijgen.

Het meeste speelgoed bestaat uit diverse kleinere onderdelen. Deze pakken we dan los in, zodat het toch heel veel uitpakken is. Dat blijft gewoon erg leuk. Zonder dat ze enorm verwend zijn.

Jonge kinderen hebben nog geen besef van waarde. Voor hen zijn vijf kleine cadeautjes meer dan een groot cadeau. Zelfs als je een wat duurder cadeau wilt geven zoals Duplo zal je kind blijer zijn met heel veel kleine cadeautjes.

Pakjesavond vieren we op eigen wijze met het gezin. Gezellig met een filmpje, chocolademelk, pepernoten en natuurlijk enkele cadeautjes.

Voor de kinderen zorgen we zelf als ouders voor cadeautjes. En krijgen we een budget van oma en opa om iets uit te kiezen. Vorig jaar hebben ze samen een speelgoedkeukentje gekregen (baby boy had nog niets te willen).

En dit jaar krijgt de een babyzwemlessen en de ander een bijdrage voor een cursus dans, toneel, muziek en schilderen. Heel benieuwd hoe dat er uit ziet met een 2,5-jarige.

Creatief inpakken

Nu wil ik niet dat onze kinderen verwend worden. Maar vinden ze uitpakken helemaal het einde. Daarom heb ik een doosje met constructiemateriaal (dat tijdens de grote opruimbeurt van achter uit de kast tevoorschijn kwam) afzonderlijk ingepakt.

Het is een aardige berg geworden met heel veel cadeautjes. Voor haar is het zo goed als nieuw. Ik weet dat ze het leuk vindt. En ze kan helemaal losgaan op het uitpakken. Zodat de volwassenen rustig verder kunnen gaan met hun eigen spel. Wat wil je nog meer?

Sinterkerst

Met de familie vieren we Sinterkerst met een spel voor de volwassenen op pakjesavond om cadeautjes uit te pakken. We deden altijd al alleen cadeautjes met Sinterklaas, niet vanwege het geld maar omdat Kerst om andere dingen draait en het met stief- en schoonouders op een gegeven moment lastig plannen is wie welk feest waar doorbrengt.

Met het cadeautjes kopen voor volwassenen kan je het natuurlijk zo bont maken als je zelf wilt. Bij een beetje familie met aanhang en oudere kinderen loopt dit al snel op.

Als je dan voor iedereen cadeautjes moet kopen loop je grote kans dat er toch iets tussen zit waar je minder blij mee bent.

Het sinterklaasspel dat steeds bekender wordt scheelt hier al iets in. Vind ik ook veel leuker dan sinterklaassurprises. Zie je toch altijd dat de één er meer tijd en aandacht in steekt dan de ander. Of dat het niet ‘begrepen’ wordt. Zonde van je energie.

Met één of twee cadeautjes kan je dan al klaar zijn. Dit spel deden we in het begin omdat we nog studeerden / net kinderen hadden gekregen en dat een hoop geld kost. Maar nu omdat het vooral ook gewoon heel leuk is.

De viercadeautjesregel

Weet je echt niet wat je voor je kind moet kopen; houd dan deze viercadeautjesregel aan. En zorg voor vier cadeautjes. Iets wat ze graag willen hebben, iets wat ze nodig hebben, iets wat ze kunnen dragen en iets om te lezen.

Zelf cadeautjes maken

Kinderen hoeven niet persé speelgoed te krijgen. Het gaat om het krijgen van een cadeautje. Je kan prima een nuttig cadeautje in de zak doen die je anders ook had gegeven. Zoals een pyjama, die je zelf afmaakt met wat flockwerk, of een slaapzak.

Geen idee wat te geven en hebben ze echt niets nodig? Met een waardebon voor een avondje langer opblijven, joker die ingezet kan worden voor een vaatwasser uitruimen beurt etc. kom je een heel eind.

Spreek een budget af

Deze is dubbel; zowel voor jezelf als voor familie waar je het eventueel mee viert. Voor jezelf om voor de kinderen niet teveel te kopen. Kies een budget en koop hiervan iets groots of wat kleinere dingen. Net wat je zelf ziet zitten.

Hoe vaak ik wel niet heb gehoord dat mensen tegen het familiefeest opzien omdat er een behoefte is aan elkaar te overtreffen… Bij ons in de familie hebben we dat ondervangen doordat iedereen een cadeautje koopt. Voor maximaal tien euro. Hiermee doen we een cadeautjesspel.

Maar je kan ook surprises maken. Dan hoef je niet voor iedereen iets te kopen en uiteindelijk maar voor goedkope spullen te gaan die vervolgens onderin de kast belanden.

Voor cadeautjes voor de kinderen kan je ook heel goed een budget afspreken; wij doen een cadeautje per neefje / nichtje, de oma en opa Sint en Piet zullen vast wel voor meer zorgen.

Actie Pepernoot

Er zijn gezinnen die rond moeten komen van een minimaal budget. Moeite hebben om iedere avond eten op tafel te zetten, laat staan om cadeautjes te kopen.

Via Actie Pepernoot, georganiseerd door Nationaal Fonds Kinderhulp kunnen deze kinderen, en kinderen die wegens omstandigheden niet thuis wonen (zoals pleegkinderen) toch een cadeautje verwachten.

Een hartstikke mooi initiatief, waar ik op mijn eigen manier invulling aan heb gegeven. Ik kan er gewoon niet bij dat er kinderen zijn die geen Sinterklaas kunnen vieren. Tenminste, buiten de (religieuze) keus van hun ouders om.

Sinterklaasfilosofie

Maar laten we vooral niet vergeten waar Sinterklaas eigenlijk om draaide. Het is geen feest van snoepen-snoepen-snoepen en krijgen-krijgen-krijgen. Sinterklaas ontstond omdat St. Nicolaas arme mensen hielp.

Zoek het verhaal op internet op en vertel het op een zaterdagavond met een bakje kruidnoten aan je kids. Bijvoorbeeld: eerst het verhaal vertellen, vanaf dan je schoen zetten op een vaste dag, en dan Sinterklaasavond.

Ga in gesprek aan de hand van het St. Nicolaas-verhaal. Wie zou je kind kunnen helpen? Is er een klasgenootje ziek? Of oma? Wat zouden jij en je kind kunnen doen om diegene te helpen? Maak een plan en doe het ook! Of denk aan al die kinderen die het moeilijk hebben, die bijvoorbeeld in de oorlog moeten leven, of die in het ziekenhuis liggen.

Misschien kan je kruidnoten bakken en die verkopen voor het goede doel? Zo vier je niet alleen Sinterklaas maar doe je ook wat St. Nicolaas zelf deed. Want uiteindelijk… draait het daar om.

Hebben jullie nog een tip voor een fantastische Sinterklaas, on a budget?

Martine Pieters-de Wit
  1. joke says:

    Veel winkels hebben kleurplaten liggen om Sint en Piet te kleuren. Scheelt geld; hoef je geen kleurplaten te kopen of te printen

    En, vroeger vinden we het ook vreemd: toch was bij ons de regel: op zaterdagavond de schoen, en één keer op woensdag.

  2. Frederique says:

    Mijn kinderen zijn blij met weinig maar wat ik altijd erg lastig vind/vond (2 van de 3 zijn nu groot en geloven niet meer) is het achteraf vergelijken op school. Dan roept een kindje heel blij dat hij een chocoladeletter heeft gekregen, zegt de ander ‘oh ik had een Wii spel in mijn schoen’. Of dat jouw kind twee keer de schoen mag zetten per week en een ander kindje elke dag.

  3. Jessica says:

    Sinterklaasruil: veel speelgoed blijft vrijwel ongebruikt in de kast liggen. Zet een app groep of facebookgroep op waarin je speelgoed kan ruilen.

    Maak een verlanglijstje met vooraf gelecteerde items (je knipt zelf de plaatjes vooraf al uit) waardoor er een wat kunstwerk ontstaat als verlanglijstje, en ze ook nog een krijgen wat ze willen (aangezien je het vooraf hebt kunnen selecteren)

    Begin op tijd met verzamelen. Bezoek rommelmarkten (meukisleuk.nl) en verzamel hele jaar door leuke cadeaus voor allerlei gelegenheden. Kan een hoop geld schelen.Want juist met de decembermaand worden cadeaus weer populair, en ontstaat er een run op tweedehands online speelgoed.

    Zelf maken, ben je handig dan is het altijd leuk om te kijken wat je zelf kan maken.

    En niet vergeten,..kinderen zijn vaak blij met bijna niets, aandacht contact en daarbij een leuk cadeautje..en het feest kan niet meer stuk;)

  4. erika says:

    Super dat je laat zien dat het ook gewoon “normaal ” kan.
    Ik schrik er soms echt van hoe mensen uitpakken met sinterklaas.
    Wij vieren het ook low budget.
    Totaal 3x schoen zetten. 2x met een klein cadeau en 1x met een chocolade letter.
    In de zak krijgt ieder 3 cadeautjes.
    Mijn dochter begint net met lego. Via mp een tweedehands complete set gekocht. Wel zonder doos maar dat opgelost door het los in een jute zakje te doen met een gedichtje van piet die het niet lukte om hem in elkaar te zetten.

  5. Daantje says:

    Sinterklaas vieren op 6 december! Vaak zijn dingen de dag na Sinterklaas flink afgeprijsd! Al is het altijd riskant, omdat soms alles opeens al uitverkocht is!

  6. Ruth says:

    Oh ik vergeet nog: zelf iets maken! Als je kunt breien, haken, naaien timmeren, dan kan je ook zelf een cadeautje maken. Bijvoorbeeld zo’n mega hip zorgenvriendje haak/brei/ naai je zo in elkaar. En het materiaal daarvoor is vaak ook wel bij de kringloopwinkel te vinden.

  7. Ruth says:

    Ik zou zeggen: kringloop en marktplaats! Heel veel goed speelgoed voor echt kleine prijzen. Want de action verkoopt niet altijd kwalitatief goed speelgoed. Tweedehands en kwalitatief goed speelgoed vind ik zelf een beter optie. Leuk en handig blogbericht!

  8. angelique says:

    Bij veel winkels kan je kind een schoentje zetten en dan krijgt hij/zij ook een cadeautje. Is toch weer extra viering. En er worden ook veel sinterklaasfilms uitgezonden op kinderzenders dus inderdaad aan de bioscoop maak het niet uit

Comments are closed.