Skip to Content

Shoot! Fotograferen met je hart review

Shoot! Fotograferen met je hart review

Tijdens het congres Meet the Bloggers maakte ik kennis met Anki Wijnen en volgde haar workshop Shoot. Als blogger hoort het er tenslotte bij om foto’s te maken. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik zelf met name foto’s uit het dagelijks leven gebruik. Niets geen ‘gekunstel’ om de perfecte situatie te creëren om vervolgens na 100 foto’s de perfecte foto te schieten. Ik heb het wel overwogen hoor, maar het ‘past’ niet bij me.

Om twee of eigenlijk drie redenen; ik mis gewoon het gevoel voor dat perfecte plaatje ik zie het gewoon niet. Ons huis is er niet geschikt voor, veels te rommelig. Zelfs als ik het probeer bij te houden hebben we gewoon teveel spullen die het zicht verstoren. Dat heb ik ondertussen maar geaccepteerd. Het hoort er gewoon bij, in dit huis wordt geleefd. En tot slot wil ik dat wel? Dat perfect gestylede op mijn blog?

Een van de eerste vragen die Anki ons stelde tijdens de workshop was om te kiezen tussen twee foto’s. Wat kwam er in je op en wat spreekt je het meeste aan? De eerste een foto van haar kinderen, heerlijk knuffelend in bed, gemaakt met de telefoon dus niet perfect scherp maar er sprak zoveel emotie uit.

De tweede was een perfecte foto gemaakt met een degelijk toestel en voldeed aan alle ‘regeltjes’ maar de foto van deze vuurtoren en het landschap daarom heen was mooi om te zien maar daar bleef het bij. Dat principe sprak me enorm aan; hoe kan je met een foto zoveel mogelijk een verhaal vertellen?

Shoot!

Daarom was ik ontzettend blij toen ik het boek Shoot! kreeg. Kon ik het rustig op mijn gemak allemaal nog een keer doorlezen Het boek is erg prettig geschreven, je bladert er zo doorheen. Het ene moment heb ik zoiets van ‘ja dat is logisch’ en het volgende vraag ik me af waarom ik daar nog nooit eerder bij stil heb gestaan.

Er staan erg veel tips in compleet met een soort opdrachtjes zodat je gelijk aan de slag kan gaan om je dit eigen te maken. De afbeeldingen en vele voorbeelden zijn een welkome toevoeging. Er staan zoveel mooie plaatjes in die je inspireren.

Voor je het weet ben je in het laatste hoofdstuk aangekomen waar toch wat meer technische tips te vinden zijn die erg handig zijn als naslagwerk, compleet met cheat sheet waarop de belangrijkste informatie staat vermeld.

Dat weekend heb ik gelijk al geprobeerd om iets minder de automatische stand te gebruiken en in plaats daarvan manueel. Toch zal het nog even duren voordat ik dit begrijp / het gevoel krijg hoe ik wat moet instellen.

Als je graag je fotografie naar een hoger level wilt brengen; ongeacht op welk ‘niveau’ je fotografeert is dit boek echt een aanrader. Ook wordt er aandacht besteedt aan iedere vorm van fotografie; van portretfoto’s, tot interieur, food etc. Het belicht een heel ander aspect van fotograferen dat in veel technische beschrijvingen nog wel eens overgeslagen wordt.

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)