Skip to Content

Schoolfoto tips; van kleding tot haar kapsel in combinatie met achtergrond

Schoolfoto tips; van kleding tot haar kapsel in combinatie met achtergrond

Een terugkerend fenomeen; de schoolfotograaf. Een keer per jaar komt hij / zij langs om alle kinderen op school op de foto te zetten. Losse foto’s, maar ook groepsfoto’s worden er gemaakt en indien gewenst ook broer en zusfoto’s.

Doordat je er als ouders niet bij bent levert het na afloop vaak hele verrassende foto’s op. Maar voordat het zo ver is, gaat er wel het nodige aan vooraf. Want het enige waar je invloed op hebt als ouder is de kleding.

Foto’s bewaren

Ieder jaar komt de schoolfotograaf langs op school; en kan je vaak kiezen voor digitaal of afgedrukte foto’s. Maar ja, wat doe je er mee? Naast misschien eentje voor in je portemonnee en uitdelen aan de oma’s die ze graag willen hebben?

Voor je het weet heb je een hele verzameling; wat wel leuk is omdat je zo later nog eens kan terugzien hoe je kind zich tijdens de basisschoolleeftijd ontwikkeld heeft. Super leuk dus om daar aan het einde van groep 8 een fotoboek van te maken om als cadeau aan je kind te geven.

Tips voor schoolfoto’s

Helaas kan je er niet bij zijn als je kind op de foto gezet wordt. Je kan dus niet snel nog even dit doen of dat rechttrekken. Dat maakt het iets lastiger.

Kleding schoolfoto

Effen kleding staat mooi rustig op de foto. Zeker als het gaat om een groepsfoto. Vaak wordt alleen de halslijn en de kraag in beeld gebracht. Een mooie kraag, ketting of sjaaltje zorgt voor wat opvulling.

Maak het niet te druk zodat de aandacht naar het gezicht gaat.

Van de schoolfotograaf op de basisschool kregen we de volgende tips, ook absoluut handig om te gebruiken voor broer & zus foto’s om op af te stemmen;

 • Pasteltinten of juist felle kleuren
 • Spijker met wit en of donkerblauw; mooi puur!
 • Vermijd prints met drukke teksten
 • Strepen of ruiten zijn juist wel weer heel mooi
 • Stoer jasje of vest; Cool!
 • Meiden; leuke bloem of band in het haar

Kapsel schoolfoto

Los haar kan heel mooi zijn, zeker als het een volle bos is. Bij onze dochter was het enorm gaan pluizen waardoor ikzelf het minder mooi vind. Om dat te voorkomen kan je het beste een dag van te voren de haren wassen.

Dan is het de volgende ochtend goed kambaar en blijft het goed zitten. Dan kan je er beter voor kiezen om het helemaal los te laten of er een staartje in te doen.

Pas echter op als je twee staartjes maakt, dat zorgt al snel voor een heel breed kapsel waardoor je een landscape portretfoto krijgt dat niet altijd even mooi overkomt.

Make-Up

Jonge kinderen hoeven hier natuurlijk nog totaal niet bij stil te staan. Een kind is gewoon mooi zoals het is, met alle sproetjes, littekens etc. Daar heb je geen schoolfotograaf voor nodig die gaat retoucheren zoals bij Joyce en Pauline het geval was.

Als je ouder bent kan je het beste de make-up zo naturel mogelijk houden. De dag van de foto’s is geen moment om te experimenteren.

Houdt het beperkt tot een goede dekkende creme, wat blush, kleur op de lippen en oogschaduw. Je ogen kan je extra goed aanzetten met mascara en eye-liner zodat ze sprekender overkomen.

De klassenfoto

De klassenfoto vond ik erg leuk om te zien. Helaas wisselt de samenstelling van de groep vrij snel.

Bijna iedere week zie ik wel nieuwe kindjes komen, en gaan. En niet alleen maar omdat ze vier jaar en dus naar de basisschool gaan. Ook omdat mama en papa het toch niet nodig vinden, of hele dagen gaan werken zodat er een overstap gemaakt wordt naar een kinderdagverblijf. Het is dus een echte momentopname.

Zo leuk om te zien hoe ze bij haar juf op schoot zit. Met die blik in de ogen is precies zoals we haar kennen.

De portretfoto

Daar ben ik helaas iets minder enthousiast over. Deze is duidelijk veel later gemaakt, nadat ze wild heeft lopen spelen en rennen. Om de een of andere reden blijven haar kapsels nooit zitten. Zelfs als ik het helemaal insmeer met schuim etc.

Wat dat betreft vind ik het wel jammer dat je er niet uit twee of drie kan kiezen. Haar ogen zijn heel erg sprekend, maar haar mondje geeft het iets treurigs.

Achja, het is ook voor haar de eerste keer. Is in ieder geval al beter dan toen we bijna twee jaar geleden foto’s lieten maken voor een identiteitsbewijs.

Zijn jouw kinderen wel eens door de schoolfotograaf op de foto gezet?

Linda van Aken
 1. Marjolein says:

  Mijn zoon wordt vanaf dat hij 2 is en naar Psz gaat op foto gezet. Die van de Psz waren leuk en je zag echt verschillen in de 2 jaar. Vorig jaar voor het eerst op basisschool. Deze was echt mislukt. Op de foto leek net of ik een gehandicapt zoontje had en dan hadden ze hem ook nog eens bewerkt :( dus die hebben we niet genomen en op klassenfoto stond hij ook niet leuk maar die wel genomen om wel van alle jaren klassen foto’s te hebben later. Achteraf bleek hele school niet tevreden en hadden ze dit jaar een nieuw concept. Hiervoor kon je in het weekend een blok van 5 min reserveren en daarin werd de schoolfoto gemaakt en als hij goed was gelukt en nog tijd over, mochten andere gezinsleden ook op de foto. Dus hier hebben we gretig gebruik van gemaakt. Deze zijn echt super gelukt. En de klassenfoto ook leuk, niet zo stijfjes en die was wel onder schooltijd gemaakt.
  Nog 1 tip: kijk goed welke kleding je kind jaar daarvoor aan had want als hij/zij kleding nog past heb je kans dat ze met hetzelfde op foto gaan. (Al ervaring)

 2. Henny says:

  Bij onze creche komt elk jaar een fotograaf. Onze kinderen zijn dus vanaf baby af aan al op de foto gekomen. Hoe de foto ‘s worden is echt afhankelijk van de fotograaf. We hebben hele mooie gehad, maar ook minder mooie. De laatste waren erg mooi. Hier staan de kinderen echt op zoals ze zijn. Onze zoon is een paar weken geleden ook op school op de foto geweest. De resultaten hiervan weet ik nog niet. Maar een fotograaf die goed met kinderen is, ze kan laten lachen zonder dat het gemaakt is vind ik ook een grote pre. Dan krijg je de mooiste en spontaanste foto ‘s.

Comments are closed.