Skip to Content

Fotoshoot gezin of familie; tips en ideeën voor buiten of studio

Fotoshoot gezin of familie; tips en ideeën voor buiten of studio

Leuk voor nu aan de muur of om lekker mee te showen, maar ook als dierbare herinnering voor later: een fotoshoot van je gezin of de hele familie. Waar ga je die fotoshoot (laten) maken? Wat trek je aan en hoe maak je het origineel? Hoe krijg jij je kind leuk op de foto tijdens de fotoshoot gezin?

Witte achtergrond

Foto’s kun je overal maken, dat is simpel. Je kunt het zo gek niet bedenken of je zou er een heel leuke fotoreportage kunnen maken. Wil je dat echt alle focus op jullie komt te liggen dan is een opname in een witte studio heel leuk. Zo staan echt alleen de personen erop en is er niets wat verder afleidt.

Misschien wil je zelf aan de slag met het fototoestel. Ook dan kun je dit creëren door witte lakens overal op te hangen en neer te leggen. Let wel op de schaduwwerking, maar dat kan ook juist weer mooi zijn.

Ga je dan ook nog eens voor weinig kleur in de kleding, dan kun je heel mooi experimenteren met felle accenten. Bijvoorbeeld rode rozen…

De natuur in voor een fotoshoot gezin

De natuur biedt veel mogelijkheden. Aan de kust maak je prachtige foto’s, die helemaal leuk worden als je er vooral een hoop plezier erop naar voren laat komen.

De kinderen die in het water spetteren, bijvoorbeeld. Met je pijpen omhooghoudend aan de waterlijn staan. Zeker als ook de wolkenlucht prachtig mee wil doen, is de omgeving machtig!

En kies je voor de kleding ook voor dezelfde kleuren (zachtblauw, wit, zandkleur, eventueel zachtgroen) dan wordt de sfeer juist heel rustgevend. Met vrolijke knalkleuren haal je juist de zomer weer in huis…

In het bos kun je natuurlijk de kinderen in de bomen plaats laten nemen… Mag de hond gezellig mee op de foto en kun je door mooie lichtinvallen door de bladeren prachtig spelen met de kleuren op de foto. Ga je in de herfst dan heb je helemaal mooie kleuren te pakken.

Maar eigenlijk is alles leuk. Op een grasland met elkaar over de grond rollend, aan een riviertje, in de duinen: welke natuur is nou niet mooi genoeg? Het mooie aan fotograferen buiten is het spelen met het licht en de kleurenpracht.

Denk eens ‘out of the box’

Toen wij lang geleden een fotoreportage lieten maken bij een studio, hing er op de deur een prachtige foto van een gezin in lekkere slonzige kleding.

Regenlaarzen aan en gewoon je ouwe kloffie. Ik vond hem geweldig. Ik kwam er later achter dat het een foto was van een televisieserie die in dat oude pand opgenomen was.

Maar het idee om een keer zo’n foto te laten maken liet me niet meer los. Denk dus eens anders dan het geijkte verhaal! Trek inderdaad eens niet je mooiste kleding aan, ga juist met zo weinig mogelijk kleding aan of in pyjama’s of… doe iets wat bij jullie past! Zo heb je iets origineels en een hoop lol.

Een museum in

Bij een bruidsreportage worden nog weleens foto’s gemaakt in een museum. Waarom zou je nu ook niet eens vragen of dat mag? Zeker als je met de hele familie op stap gaat voor mooie foto’s.

Uiteraard zal niet ieder museum het fijn vinden als er foto’s gemaakt worden, maar vaak staat er al iets op de site over bruidsreportages. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Zwart/wit

Voor een heel mooie sfeer kun je ook juist kiezen voor prachtige zwart/wit foto’s. Of kies voor een oude uitstraling en ga voor sepia. Mooi ouderwets lijstje erom en klaar. Prachtig als jij je kinderen van heel dichtbij fotografeert.

Ga voor fun

Doe lekker maf met elkaar, ongeacht of je nu buiten of in de studio bent. Duw, trek, zoen, trek gekke bekken, spring op elkaars rug of wat dan ook. Maak het zo lekker speels, zodat het plezier ervan afstraalt!

Ouderwets

Heb je een iets groter gezin? Misschien ken je de foto’s wel van gezinnen uit de vorige eeuw. Alle kinderen stonden op het boerenerf, keurig netjes in praktisch allemaal dezelfde kleding én op leeftijd.

Waarom zou je dit niet nadoen met je eigen kinderen of bijvoorbeeld met alle neefjes en nichtjes. Een prachtig cadeau voor oma, voor moederdag of een verjaardag.

O ja, en de meiden dragen uiteraard een grote, witte strik! Afdrukken vanzelfsprekend in zwart/wit of sepia, om zo de sfeer van vroeger echt te pakken.

Neem je hobby mee

Wat een ander leuk idee is, is dat iedereen iets meeneemt van zijn hobby. Een muziekinstrument, een tennisracket, een boormachine, een voetbal, noem maar op. Zo vertelt de foto nog meer over de personen die erop staan!

Kleding

Kleding doet heel veel op de foto’s. Wat wil je uitstralen, waar ga je foto’s maken en ga je voor kleur of juist niet? Het ziet er heel mooi uit als je dezelfde kleuren hanteert voor alle personen.

Maar het geeft het juist weer iets gezelligs als je gaat voor veel kleur. Het wordt een ‘echter’ plaatje van jullie als gezin als je gewoon de kleding draagt die je meestal draagt.

Het is maar net wat je met je foto wilt bereiken. Is het vooral als herinnering, dan is laatstgenoemde misschien juist wel het leukst. Wil je een mooie foto aan de muur, dan is de uitstraling uiteraard meer waard en is het bewust kiezen voor kleding wel een dingetje.

Vaak zie je spijkerbroeken met witte shirts of overhemden langskomen. Prachtig! Maar je kunt hier uiteraard weer eindeloos mee variëren!

Poseren of bezig zijn?

Mooi poseren kan prachtige foto’s opleveren. Maar ja: soms is je kind daar niet van gediend. In die gevallen kun je misschien beter overgaan tot een beetje actie erbij. Een opname in een studio is dan waarschijnlijk een behoorlijke opgave.

Maar buiten naar je toe mogen komen rennen, dat vinden ze vaak al leuker. Met papa de boom in en dan even stilzitten, met de hond poseren op de grote zandverstuiving of met mama kijken wie het hoogste kan springen op het strand.

Met een beetje geduld en begrip voor je kind kom je vast een heel eind!

Wil Cats
Volg me via: